Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny4. 1. 2022 08:19

Dostupné bydlení se České republice vzdaluje

Předvolební proklamace byly plné slibů o tom, že se v České republice začnou stavět byty, mimo jiné ty dostupné. Že díky větší produkci se budou stabilizovat, či že dokonce budou klesat jejich ceny. Že nebude problém ročně postavit dvacet (i více) tisíc bytů. Znělo a zní to lákavě. Jenže se zdá, že tak snadné to zase nebude.

Hana Landová Hana Landová autor

předsedkyně Sekce územního a regionálního rozvoje HK ČR

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Především – již oznámený krok odsunout účinnost v nedávné době schválené komplexní rekodifikace stavebního práva nejméně o rok značně celý trh destabilizuje. Ačkoli panuje shoda na tom, že současný stav je dále neakceptovatelný, a také existuje shoda na tezích, co by se mělo změnit, nepanuje shoda na tom jak. Nepanovala dříve, nepanuje nyní. A panovat nebude. Bývalá vláda otevřela pomyslnou Pandořinu skříňku, v podobě desítek institucí a organizací, které byly do stavebního zákona různě zakomponovány a které, byť nedokonale, sjednotila do jednoho razítka. Skoro zázrak. Znovuotevření tématu znovuotevřelo tuto Pandořinu skříňku a všichni chtějí svá kulatá razítka zpět. A i někteří další. Zda nakonec bude něco jiného, zda to zůstane, jak je to nyní, tedy s rekodifikací stavebního práva, nebo zda se dokonce zasekneme ve stavu před rekodifikací, není zřejmé. Co ale zřejmé je, že tento samotný krok – tedy zastavení procesu změny nejméně o rok – znamená, že další roky se projekty budou připravovat podle starého systému a že takové projekty se budou fakticky stavět, když to dobře dopadne, až po roce 2028. Bez ohledu na to, zda je to soukromý investor, stát, nebo město, či obec.

Legislativa není vše

Problémem navíc je, že vyřešení stavební legislativy není vyřešením problémů s výstavbou. Je to první krok, na který musí navazovat další. Nejsou dělníci, kteří by stavěli. Nejsou stavební materiály, ze kterých by se stavělo, a to málo, co je, je drahé a dále rychle zdražuje. České stavebnictví dusí normy a předpisy, které ne vždy lze dávat za vinu (jen) Evropské unii. Bydlení je u nás zdaněno výrazně více než v mnoha jiných zemích Evropy. Proinvestičně zde nejsou nastaveny podmínky pro vstup velkých investičních fondů, nebo pro podporu penzijních fondů, které by do nemovitostí rády investovaly, ale české podmínky jim to téměř neumožňují. Je potřeba legislativně upravit otázku územního plánování a v něm jednoznačně stabilizovat a posílit pozici místních samospráv. Protože právě skrze něj obce a města realizují svou politiku rozvoje (nikoli skrze fakticky technologické povolení).

Výstavbu limitují i střety norem

Když k tomu ještě přidáme nově se objevující požadavky z oblasti udržitelnosti, modrozelené infrastruktury, pravidel ESG a mnohých dalších stejně jako podfinancování samospráv, které v důsledku toho nemají na vybudování potřebné městské infrastruktury a tuto svou povinnost následně přesouvají na developery, není pohled na brzké dostupné bydlení tak nadějné. Stejně jako na to, že by cena do budoucna výrazně klesla. A to jsem zatím nezmínila ani blížící se nedostatek pozemků a jejich ceny či střet mezi různými normami, které stále častěji skutečnou výstavbu limitují, či dokonce doslova brzdí. Zaseknout se ve změně pro ekonomiku životně důležitého sektoru na začátku nápravy dvacet let kolabujícího stavu nepřinese nic dobrého.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...