Sobota 4. května 2024
ikona hodiny20. 5. 2021 14:11

Může stát či obec pomoci vyřešit nedostupnost bytů?

O vstupu, respektive o návratu na trh s bydlením uvažují obce i stát. Slovo návrat je asi přesnější a není nezajímavé, za jakých okolností veřejný sektor bytový trh před 30 lety opustil, v jakém stavu byl tehdy bytový fond a zda byty byly či nebyly reálně dostupné. Co znamená vznik společnosti Pražský developer a jaký může být její potenciální dopad na dostupnost bytů a trh s byty v Praze?

Hana Landová Hana Landová autor

předsedkyně Sekce územního a regionálního rozvoje HK ČR

Foto: STURMO Foto: STURMO

Je pravda, že dlouhodobý převis poptávky po bytech v Praze nad jejich nabídkou neovlivnila ani pandemie, ani prudký nárůst regulatorních požadavků posledních měsíců, ani požadavky na financování infrastruktury a spolufinancování veřejné vybavenosti. To vše spolu s nekonečným byrokratickým povolovacím procesem pouze neúměrně a neúnosně zvyšuje jejich ceny. Bohužel pro ty, kdo by chtěli bydlet.

Pražská migrace vlastně škodí

Pražský bytový fond tvoří přibližně 600 tisíc bytů. Srovnáme-li data o vnitrostátní migraci za posledních několik let, je zřejmé, že do Prahy za prací míří desítky tisíc lidí ročně. Ti, co v Praze nenajdou bydlení, se stěhují za její hranici do Středočeského kraje. Výsledný efekt? Zhruba čtvrt milionu lidí denně migruje sem a tam po nedostatečně kapacitních komunikacích a obsazuje nedostatečné kapacitní plochy k parkování určené, ale i ty, co k parkování určené nejsou. To pandemie krátkodobě změnila, jenže po ukončení lockdownu se vše vrací do starých kolejí. Stejně jako dopady na životní prostředí, kvalitu života a mnohé další, co s sebou migrace tam a zpět obnáší. A co je mimochodem v přímém rozporu s udržitelným rozvojem měst, obcí a české krajiny, po kterém mnozí tolik volají.

Chybějící tisíce bytů

Žádný z těchto problémů Pražský developer sám o sobě neřeší. Aby se uspokojila poptávka po bytech, je potřeba uvést na trh ročně nejméně 10 000 bytů. Je přitom v zásadě jedno, zda jsou k prodeji, nebo k nájmu. Praha totiž trpí kritickým nedostatkem počtu volných bytů na vstupu – to, zda jsou nájemní, je pouhou formou jejich využití a na samotnou existenci komodity to prostě vliv nemá. Pokud by Pražský developer začal stavět 800 bytů ročně, jedná se o 8 % poptávky. To pomůže, ale problém nevyřeší. Stejně jako nesníží cenu, která je navíc tvarována zejména vstupními požadavky, jež nemá šanci skutečně ovlivnit. Průměrná doba přípravy bytových projektů je v Praze 7 let, je tedy otázkou, zda instituce dokáže být efektivnější než soukromý sektor a projít povolovacím procesem výrazně efektivněji, navíc s ohledem na délku volebního období. Nutno říct, že při využívání veřejných financí pak ještě čeká Pražského developera martyrium výběrových řízení a veřejných zakázek. V tom mají privátní subjekty velkou výhodu a méně omezení. Což mimochodem v důsledku umožňuje to, že soukromé firmy průměrně dle údajů specializovaných institucí staví o 10 až 15 % levněji než státní či městské.

Pomůže nová legislativa?

O stavební kapacity je v České republice dlouhodobá nouze, v bytové výstavbě jde navíc kromě vysloveně zednických i o další odborné profese, jako jsou obkladači, elektrikáři, podlaháři, topenáři a další. I tento faktor, tedy cena práce, zde významně ovlivňuje výslednou cenu bytů. Městská výstavba je pozitivní především v tom, že města a obce si sama „osahají“, jak složitý, dlouhý a drahý proces to je. Nejsou ale řešením bytové krize. To leží v rukách státu – v legislativě, kde pomůže snad již brzy přijatá rekodifikace, v daňové zátěži, obecně ve vytváření podmínek pro výstavbu vhodných. Když to dokázala Varšava, Budapešť a jiná nám blízká města, proč by to nešlo v Praze?

Nejnovější články

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...