Sobota 4. května 2024
ikona hodiny13. 9. 2023 15:27

Stane se konečně územní plánování nástrojem rozvoje 21. století?

Územní plánování (ÚP) hraje klíčovou roli v hledání a určování veřejného zájmu při využívání území. Jeho úkolem je nalézt vhodné, užitečné a efektivní způsoby využití, které by naplnily potřeby a očekávání různých aktérů v dynamické moderní společnosti. Toto tempo a dynamiku musí ÚP respektovat a umožnit. Je nezbytné nalézt rovnováhu mezi jistotou a flexibilitou.

Hana Landová Hana Landová autor

předsedkyně Sekce územního a regionálního rozvoje HK ČR

Foto: archiv Sturmo Foto: archiv Sturmo

Klíčem je efektivní proces, moderní nástro­je, vyvážené požadavky na podrobnost a závaznost. To je základní premisa, kterou by se mělo řídit Ministerstvo pro místní rozvoj při přípravě nové legislativy, jejímž cílem je přinést do ČR moderní ÚP. Původní termín 2030 slíbil Ivan Bartoš zkrátit na délku současného volebního období Poslanecké sněmovny. Ambiciózní, ale rozumný cíl, nezapomene‑li se na obsah.

Nejsložitějším aspektem ÚP je definování konkrétních rolí aktérů v daném území a vy­mezení jejich kompetencí. Nezbytnou podmín­kou a součástí musí být adekvátní kvalifikace a odpovědnost adekvátní rozsahu kompetence. To platí pro dotčené orgány stejně jako veškeré účastníky. Obvykle je zřejmé, že mám‑li zlomenou nohu, vyplatí se respektovat stanovisko ortopeda, a nikoliv klavíristy.

Specifikem ÚP je jeho multidisciplinární povaha. ÚP přirozeně překračuje hranice různých oborů. Je jeho podstatou, smyslem a účelem posoudit různé varianty, vybrat tu nejvhodnější pro dané území a stanovit vyvážené, efektivní, splnitelné a dosažitelné podmínky jeho využití. Ekonomické aspekty nemohou být zanedbány a příroda by neměla hrát jedinou rozhodující roli. ÚP musí brát v úvahu i potřeby rozvoje ekonomiky, průmyslu a stavebnictví, aniž by to ohrozilo životní prostředí a kulturní hodnoty. Jde o vážení veřejných zájmů, kterého se tolik bojí politici i úředníci. Pokud to ale není v ÚP vyřešeno, vede to často k blokování investičních projektů privátních i veřejných. Od­povědností politiků přitom je rozhodnutí o rozvoji území a musí být umožněno tuto odpovědnost politicky transparentně přijmout.

Naše země nevzkvétá

Důležité je uvědomit si rozdíl mezi životním pro­středím a divokou přírodou. Životní prostředí při­rozeně zahrnuje kulturu a přírodu a současně musí umožňovat rozvoj všech oblastí lidské činnosti, včetně dopravy, průmyslu a služeb. Často se uvádí, že chceme uvést přírodu do původního stavu. Po­kládáme si však dostatečně odpovědně otázku, co je ten původní stav a kdo přesně posoudí důsledky, určí řešení a konkrétní odpovědnost, kterou za své rozhodnutí nese? Toto téma nyní velmi intenzivně rezonuje v oblasti Křivoklátska.

Znovu platí slova Václava Havla, že „naše země nevzkvétá“ – dokonce znovu zaostává a nevyužívá potenciál plynoucí z polohy v srdci Evropy. Je důležité najít cestu k efektivitě a zlepšení současné situace. Nechceme, aby Češi a české podniky živořili někde na chvostu, například v dostupnosti bydlení. Nemáme rozhodně jako lidé právo zá­měrně a zlovolně poškozovat přírodu, ale musíme hledat způsoby, jak vytvořit přiměřené podmínky pro lidi a zohlednit veškeré aspekty životního prostředí. Lidé mají základní potřeby jako bydlení, práci, rekreaci, dopravu atd. ÚP by mělo zajišťovat, aby tyto potřeby byly uspokojeny efektivním způ­sobem a udržitelně.

Územní plánování ovlivňuje budoucnost země

Smyslem ÚP je najít rovnováhu mezi různými zájmy a naplnit je. Proces, kterým se ÚP tvoří, však nepřinese požadované výsledky, bude‑li stej­ný jako před sto lety. ÚP musí využívat moderní technologie a umožnit pružně reagovat na výzvy moderní doby.

Je to právě nedobře nastavený proces ÚP, který často nutí obce své představy o rozvoji území vy­nucovat blokováním staveb, ačkoliv funkční určení je předmětem ÚP.

ÚP je strategický proces, který ovlivní budoucnost naší země. Umožní, nebo znemožní umístění a spuštění OZE, bytů, VRT, opatření k zadržení vody v krajině nebo třeba polí a lesů. Proto musí odpovídat požadavkům 21. století.

Je nutné do přípravy nové legislativy k ÚP zapojit zástupce laické i odborné veřejnosti, obcí, podni­katelů, průmyslu, dopravy a další relevantní aktéry. Smyslem ÚP není samotný proces ani plán jako takový, ale možnost řízeně využívat území a tvořit podle něj přijatelný prostor pro život.

Nejnovější články

Analýzy
Hypotéky očima experta

Aktuální analýza přináší přehled vývoje v oblasti úrokových...

Březen 2024 byl podle statistických údajů České národní...

Úrokové sazby jsou, přinejmenším pro mě osobně, spíše...

Druhým hlavním důvodem je bezesporu fakt, že čím...

Situace okolo zákona o spotřebitelském úvěru a možnost...

Pojem „nevýkonné úvěry“ označuje laicky řečeno úvěry, u...

V den vydání tohoto dokumentu proběhlo měnověpolitické zasedání...

Další zasedání bankovní rady nás čeká za bezmála...

Advertorial
Panevropská univerzita potvrzuje svou kvalitu

„Jsme nesmírně hrdí na udělení institucionální akreditace, jež...

Panevropská univerzita je první univerzitou vzniklou po novele...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...