Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny19. 8. 2020 08:16

Jak je důležité míti oddělenou státní správu od samosprávy

Důsledné oddělení státní správy a samosprávy v oblasti stavebního práva se stále více ukazuje jako základní stavební prvek jakékoli skutečné a faktické změny. Pokud bude změna realizována, dojde v jejím důsledku k řešení ne-li většiny, pak mnoha současných problémů v oblasti stavebního práva, a to téměř „automaticky“, genericky.

Hana Landová Hana Landová autor

předsedkyně Sekce územního a regionálního rozvoje HK ČR

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Naopak pokud tato zásadně potřebná změna prosazena nebude, budou všechny změny tu horším tu lepším záplatováním současného katastrofálního stavu. Dobrým příkladem může být digitalizace.

Právě elektronický vstup, výstup a přístup k procesu stavebního řízení má být jedním ze zásadních pilířů v současné době probíhající rekodifikace stavebního práva. Celý proces zjednoduší, zrychlí, učiní jej transparentním a přístupným. V případě, kdy dojde k oddělení státní správy a místní samosprávy a vznikne jeden úřad, lze si takové řešení představit poměrně rychle – vybavení kanceláří hardwarem a softwarem, znalostní vybavení úředníků, jednotná metodika a implementace. Díky hromadným nákupům lze přitom očekávat jak cenovou úsporu, která může být zásadní, tak kompatibilitu i časovou harmonizaci při zavádění digitalizace.

Co se ale stane, pokud stavební agenda zůstane tak, jak je dnes, přenesenou působností státní správy pod samosprávou? Jak zaznívá i z legislativní rady vlády – obci nelze v žádném případě nařídit, ani po ní vymáhat, aby používala jednotný hardware a software. Tedy již samotný základní předpoklad – a totiž sladit hardwarové a softwarové vybavení atomizovaných autonomních úřadů bude velmi komplikované, ne-li nemožné. Každá obec či město bude vybírat dodavatele na základě vlastních veřejných zakázek. Podle vlastních kritérií, která sice v obecné rovině mohou vzbuzovat zdání naplnění měřítek společných pro všechny, jak ale ukazuje i současná praxe, nese takové řešení jen problémy. Stejně tak lze předpokládat zásadní zdržení v čase – sjednotit se v nákupu tak, aby vše proběhlo, pokud možno jednotně, je v kategorii spíše utopií. Jenže od toho odvíjí zvyšování kvalifikace úředníků na stavebních úřadech – rozdrobenost systémů povede k jejich neefektivnímu vzdělávání. Konečně tedy nelze vždy spoléhat ani na dobré zajištění smluvního servisu nakoupeného HW, SW, správy a údržby a každá aktualizace v takovém pestrém SW prostředí bude znamenat riziko problémů v provozu systému. Nemluvě o tom, jak na to celé nakonec doplatí stavebník.

Oddělení státní správy od samosprávy v oblasti stavebního práva není jen věcí politického rozhodnutí. Je věcí zdravého rozumu. Možná je to krok odvážný, ale také nezbytný, pokud má ke skutečné změně dojít. A to nejen kvůli digitalizaci.

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...