Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny28. 1. 2022 10:49

Miliony korun z Čech podpoří unikátní start-up mladého Španěla

Bude nám elektřinu dodávat obyčejná půda?

Český uzavřený investiční fond Tensor Ventures Romana Smoly a Martina Drdúla, který se specializuje na investice do deep tech start-upů (start-up, postavený na posledních vědeckých poznatcích) a do kterého investují i čeští miliardáři, oznámil, že investuje půl milionu euro do unikátního start-upu Bioo se sídlem v Barceloně. Firma Bioo, založená v roce 2015 mladým Španělem Pablo Vidartem, přišla na způsob, jak získat elektrickou energii ze zeminy.

Petr Kapalín autor

Foto: Tensor Ventures Elektřinu umí vyrobit i půda Foto: Tensor Ventures

Princip získávání elektřiny z půdy přibližuje Pablo Vidarte následovně: „V půdě, hluboko pod zemí, procházejí přírodní látky svým přirozeným životním cyklem. Během tohoto cyklu se rozkládají molekuly, kterými se živí aktivní bakterie v půdě. A díky tomuto procesu se uvolňují elektrony. Naše firma vytvořila mikrobiální palivový článek, který využívá tuto uvolněnou energii a mění ji na elektrický proud. Díky této technologii bude možné zásadně snížit uhlíkovou stopu. Zároveň je to také cesta k tomu, aby budoucí chytrá města mohla využívat čistou přírodní energii například k osvětlení domácností, ulic či parků.”

Foto: Tensor Ventures Pablo Vidarte zakladatel Bioo Foto: Tensor Ventures

Peníze z Česka

„Naší vizí je podpořit ty nejnadějnější deep tech start-upy současnosti v celé Evropě i Americe. Takže jsme nadšení z toho, co Bioo dělá a že takovou skvělou myšlenku můžeme podpořit penězi nejbohatších Čechů, ale i dalších top podnikatelů z celé Evropy. Pablo má úžasný příběh, který ukazuje, že vědecké nadšení a poznatky velmi mladého člověka lze odpovídající péčí transformovat v reálně využitelnou technologii, která může naplnit slova o trvalé udržitelnosti reálnými činy. Moc mu fandíme,“ říká za Tensor Ventures Martin Drdúl.

Český fond patří v případě start-upu Bioo mezi tři největší investory. Tensor Ventures je vedle investice do Bioo například také největším investorem do blockchainové firmy Tatum, která má našlápnuto stát se jednorožcem, což je označení firmy, jejíž hodnota je vyšší než jedna miliarda dolarů. Vedle toho v minulosti fond Tensor Ventures investoval také do firem Veracity Protocol, Superface či nedávno do Ultimate Suite matematika a statistika Roberta Šamánka.

Foto: Tensor Ventures Martin Drdúl a Roman Smola z Tensor Ventures Foto: Tensor Ventures

Senzor, který se napájí sám

Ale zpět k nejčerstvější investici Tensor Ventures, k firmě Bioo. Tato nadějná firma se nyní zaměřuje především na vývoj unikátního produktu pro zemědělský průmysl. A právě s tímto produktem by firmě měla pomoci investice od fondu Tensor Ventures. Jde o Senzor Bioo, který bude prvním 100 % udržitelným senzorem pro zemědělce poháněným samotnou půdou. Je navržen tak, aby nahradil ekologicky nebezpečné a drahé chemické baterie používané v zemědělství a vyráběl elektřinu z půdy, a to navíc s nižšími náklady než současné agrosenzory. O senzor se již nyní zajímají velcí výrobci v tomto odvětví, přičemž celosvětový trh je vyčíslen na 7,9 miliard eur.

„Ověřili jsme si, že půda nám může dodávat čistou elektřinu a nyní jsme připraveni nabídnout naše řešení v konkrétní situaci, která znepříjemňuje život zemědělcům na celém světě. Abychom to ale byli schopni prosadit po celém světě, potřebujeme na to silnou obchodní a marketingovou podporu. Jednali jsme s mnoha investory z celé Evropy a české Tensor Ventures jsme si zvolili proto, protože mají cit pro rovnováhu mezi byznysovou stránkou věci a zdravým tempem, kterou deep tech start-upy, jako jsme my, vyžadují,“ vysvětluje Pablo Vidarte z Bioo.

V budoucnu i osvětlení ulic či zahrad

Agrosenzor je přitom jen jeden z mnoha způsobů využití této technologie. Výzkumný a vývojový tým společnosti Bioo už vytvořil mnoho různých produktů s různými vlastnostmi a technologickým zaměřením. V současné době navrhuje firma systémy o velikosti dlaně, které jsou schopny napájet zmiňované senzory v zemědělství, jež mohou odesílat data na kilometry daleko a zároveň samovolně zavlažovat plodiny. Další misí firmy je například napájení světel v parcích a zahradách pomocí několika metrů čtverečních technologie Bioo.

Rostliny jako spínače

Vedle získávání využití elektřiny z půdy ale firma Bioo pracuje i na dalších unikátních technologiích. Pablo Vidarte se svým týmem stojí například i za technologií, která umožňuje, aby rostliny fungovaly jako spínač, který může v bytech a kancelářích aktivovat hudbu, světla a dokonce i obrazovky.

Pablo Vidarte popisuje, jak taková technologie funguje: „Rostliny mají schopnost vnímat změny frekvencí. Pomocí našeho systému Bioo může dotek lidské ruky na rostlině být přeměněn v napětí, protože rostliny reagují na změnu frekvence. Navíc jsou rostliny vodivá tělesa, takže můžeme toto napětí zachytit a použít k aktivaci elektronických systémů, jako je zapnutí světel, zvuků nebo dokonce obrazovek,“ vysvětluje svoji myšlenku a dodává: „Tento proces generovaný dotykem člověka funguje bez ohledu na povětrnostní prostředí, ani déšť nebo vítr tento systém neovlivní.“

Vynálezce i firmu ocenil Forbes i Google

Že je myšlenka získávání čisté elektřiny z přírody aktuálně velmi živá, dokazují ocenění, která Pablo a jeho firma doposud získali. Ve svých 20 letech byl Pablo například zařazen na seznam Forbes Under 30 Europe. Bioo ale není jen jeden člověk, jde o zároveň o tým nadšených lidí, který se také podle Evropského parlamaentu či společnosti Google dostal mezi 50 nejinovativnějších start-upů Evropy.

Články autora Petr Kapalín

Nejnovější články

Pohled z praxe
Holcim míří k uhlíkové neutralitě

Nejnovější krok směrem k udržitelnosti a ochraně životného prostředí...

„Díky těmto úpravám dojde ke snížení celkového množství...

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...