Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny11. 7. 2023 06:20

Čeští investoři věří kvantové technologii

Na začátku tohoto roku český deep tech fond Tensor Ventures, zaměřený na podporu startupů, které předbíhají svoji dobu, zainvestoval jeden milion USD do amerického startupu QC82. Ten vyvíjí kvantový procesor založený na využití fotonů, přičemž o kvalitách startupu svědčí i fakt, že nyní jako jeden ze tří na světě získal financování přímo od vlády USA.

Petr Kapalín autor

Foto: Shutterstock.com Češi investují do kvantových technologií Foto: Shutterstock.com

Partnerům v Tensor Ventures se nyní podařilo dokončit další zářez v nově se rodícím a investory hojně sledovaném světě kvantových technologií. Tentokrát investuje fond do německé Quantagonie, která se specializuje na kvantový software, jeden milion Eur. Fond Tensor Ventures se tak stal největším investorem v tomto investičním kole.

Quantagonia je unikátní tím, že kombinuje výhody klasického i kvantového počítání, což otevírá cestu do světa kvantových technologií mnohem většímu počtu firem. „Většina výpočetních problémů pochází z oblastí optimalizace, simulace a umělé inteligence,” vysvětluje Dirk Zechiel, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Quantagonia a pokračuje: „Klasické počítače na současné úlohy často nestačí a u kvantových počítačů zase platí, že na nich neběží stávající programové kódy a aplikace, musí být tedy znovu napsány pro kvantové počítače. Naše řešení Quantagonia Hybrid Quantum Platform umožňuje to, že úloha může být prováděna jak na klasické, tak na kvantové počítačové platformě.”

První investiční kolo v Quantagonii proběhlo v prosinci 2021. Do Quantagonia investoval například fond Fraunhofer Technology Transfer Fonds, finský deep-tech fond Voima Ventures a několik dalších investorů. V tomto investičním kole se připojují s největší částkou, jedním milionem Eur, čeští Tensor Ventures, s investicí se připojil také fond Beteiligungs-Managementgesellschaft Hessen. Celkově všichni investoři podpořili doposud Quantagonii částkou 4,3 mil. Eur. Investice by měla startupu pomoci v dalším vývoji jejich technologie a v zpřístupnění řešení pro firmy po celém světě.

„Že jsou kvantové technologie opravdu horké zboží dokazuje fakt, že naši předchozí investici, americký startup QC82, začala nyní finančně podporovat také americká vláda prostřednictvím programu DARPA,” popisuje situaci v sektoru Martin Drdúl, jeden ze spoluzakladatelů Tensor Ventures a pokračuje: „Investice do Quantagonia skvěle zapadá do našeho ekosystému. Hledáme totiž nadějné startupy, které přinášejí životaschopné kvantové technologie jak v oblasti hardwaru, tak v oblasti softwaru. Quantagonia odstraňuje zásadní limit pro všechny firmy, které bojují s výpočetním výkonem a potřebují být teď tzv. Quantum ready. Týmu v Quantagonia a jejich technologii věříme firmě natolik, že jsme se v tomto investičním kole stali největším investorem.”

Společnost Quantagonia založili v listopadu 2021 Dirk Zechiel, Prof. Dr. Sabina Jeschke, Prof. Dr. Sebastian Pokutta a Philipp Hannemann. Nyní se tým skládá z 15 odborníků z oblastí jako jsou informatika, fyzika, matematika či management.

Články autora Petr Kapalín

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...