Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny25. 4. 2022 13:25

Kdo dokáže ukočírovat najednou tisíce robotů?

Příběh libereckého startupu Pointee začal předloni podobně jako příběhy stovky jiných českých startupů, ale tak rychlý nástup do světové ligy čekal málokdo. Z nadšení tří zakladatelů Pointee, Jana Strnada, Ivo Knejpa a Martina Vitouše, totiž vznikla firma s potenciálem vyřešit problém, který se týká každé větší firmy na světě, protože ukočírovat tisíce softwarových robotů, šetřících lidskou sílu, je pořádný oříšek pro každého světového hráče. Pointee díky tomu, co umí, získalo nyní investici od specializovaného českého deep tech fondu Tensor Ventures a od prestižního evropského fondu Earlybird dohromady ve výši 1,3 mil. eur. Díky investici i nově otevřeným dveřím do světa se teď tým z Pointee chystá na práci pro světové řetězce, jako je KBC, Intel či Konica Minolta, k založení pobočky v USA, ale i na lovení šikovných a nadšených lidí nejen z Libereckého kraje.

Petr Kapalín autor

Foto: Pointee Velká robotická výzva – Pointee a Tensor Ventures Foto: Pointee

Že zakladatelé libereckého Pointee zvládnou ukočírovat softwarové roboty, nebylo na začátku jejich podnikání vůbec jasné. „My jsme chtěli hlavně podnikat a spojovat lidi a technologie. Moc se nám líbila myšlenka, že by lidé díky technologiím mohli dělat jen kreativní práci, která by je bavila, protože nudnou rutinu za ně udělá počítač či stroj,“ popisuje zrod firmy Jan Strnad, spoluzakladatel Pointee.

„Zajímalo nás proto, jak to vypadá přímo v praxi po celém světě. Hned na začátku našeho podnikání jsme proto obvolali více než sto center automatizace velkých firem po celé zeměkouli. Volali jsme například do USA, Japonska, Austrálie i Afriky. A všude řešili úplně stejný problém. Na začátku byli z automatizace nadšeni. To se ale u všech změnilo v okamžiku, kdy takových softwarových robotů začali provozovat stovky nebo dokonce tisíce. Uhlídat totiž takové množství robotů a vyždímat z nich maximum je úplně jiný příběh,” přibližuje Jan Strnad další kapitolu příběhu firmy Pointee.

„Hned jsme věděli, že to je naše parketa,” navazuje na Jana Strnada další ze spoluzakladatelů Pointee Ivo Knejp a dodává: „Nejdříve jsme si vyzkoušeli naši technologii v akcelerátoru Start It od ČSOB, a získali díky našim výsledkům tuto banku jako klienta. Dnes děláme pro celou bankovní skupinu KBC, pro AECOM nebo pro Konica Minolta, teď jednáme s Intelem a Microsoftem. To by nás před rokem ani ve snu nenapadlo.”

Nejen peníze

To, že jde o skutečně akutní problém všech firem po celém světě, potvrzuje aktuální investice ve výši 1,3 mil. eur od českého deep tech fondu Tensor Ventures a prestižního evropského fondu Earlybird. Podle Jana Strnada z Pointee ale peníze nebyly to hlavní, podle čeho se rozhodovali při výběru investora: „Bavili jsme se o vstupu s mnoha fondy. Na Tensor Ventures se nám ale hodně líbilo, že myslí globálně, což dokázali ještě před podpisem smlouvy tím, že nám otevřeli dveře do globálních firem zvučných jmen, stejně tak do fondu Earlybird, který je pro nás velmi cenný i z hlediska zkušeností. Dan Lupu z Earlybird je totiž jeden z nejúspěšnějších investorů v oboru automatizace. O jeho schopnostech vypovídá například to, že našel firmu UiPath, která se stala postupem času významným hráčem na poli automatizace a při exitu fondu byla oceněna na 35 mld. USD.”

Rychlé rozhodnutí

Pohled investorů na Pointee přibližuje jeden z partnerů českého deep tech fondu Tensor Ventures Petr Ulvr: „Každá firma dnes horečně přemýšlí a pracuje na tom, jak předat rutinní práci strojům a počítačům, to není nic nového. Ale rozdíl mezi vítěznými a poraženými firmami v následujících letech bude v tom, jak dobře každá z nich zvládne ukočírovat to obrovské množství softwarových robotů a jestli se jí povede obrovské investice do technologií co nejlépe zhodnotit.”

Současná praxe vypadá tak, že šéfové firem sice mohou díky automatizaci ušetřit až 90 % prostředků  na prostojích softwarových robotů a až 60 % financí na nákladech, ale na taková čísla si dnes skoro nikdo nesáhne. „Když jsme zjistili, co Pointee umí, bylo to pro nás i pro Dana Lupu z evropského fondu Earlybird velmi rychlé rozhodování, protože podle nás kluci z Pointee trefili dobu. Je to pro ně sice velmi rychlý skok z Liberce rovnou do světové extraligy, ale jsou skromní a pracovití, takže věřím, že to zvládnou,“ dodává další z partnerů v Tensor Ventures Roman Smola.

Články autora Petr Kapalín

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Pohled z praxe
Lasvit oceněn na milánském designweeku

V soutěži, v níž se představilo více než...

Výstava představila také nový koncept designu osvětlení Bois...

Vítězství komentuje zakladatel Lasvitu Leon Jakimič: Nejlepší výstava...

Trendy
Pět příkladů, jak umělá inteligence může efektivně pomáhat

Již dnes v mnoha firmách umělá inteligence pomáhá řešit...

Umělá inteligence dokáže velmi rychle zpracovávat rutinní opakované...

AI umí pomoci například s články, blogy, prezentacemi,...

Umělá inteligence může vytvářet obrázky a grafiku na...

AI může být využita jako virtuální asistent, který...

„Umělou inteligenci lze také efektivně využít k brainstormingu...