Čtvrtek 2. května 2024
ikona hodiny7. 4. 2022 16:04

Spořitelna koupila vývojové centrum, které využívá i Ferrari

REICO ČS LONG LEASE fond, obhospodařovaný REICO investiční společností České spořitelny, a.s., kupuje výzkumné a vývojové centrum společnosti BWI v polském Krakově. Hodnota nové akvizice fondu činí přibližně 700 mil. Kč (27,3 mil. EUR).

František Bouc autor

Česká spořitelna

Foto: REICO ČS LONG LEASE Spořitelna koupila polské vývojové centrum Foto: REICO ČS LONG LEASE

Výzkumné a vývojové centrum BWI  se skládá ze dvou propojených budov postavených v roce 2020, vyznačujících se šetrností k životnímu prostředí. Jejich součástí jsou zejména laboratorní a kancelářské prostory, ale i například 365 parkovacích míst. Celková pronajímatelná plocha objektu je téměř 11 tisíc m2 a je plně obsazena. Jediným nájemcem nemovitosti je nadnárodní společnost BWI, zaměřující se na vývoj, výrobu a prodej odpružovacích systémů a jiných vybraných součástek a komponentů pro automobilový průmysl. Mezi klienty společnosti patří například značky BMW, Ford, Porsche, Audi, Ferrari nebo Land Rover.

„Výzkumné a vývojové centrum je společností BWI pronajato na velmi dlouhou dobu. Akvizice je tak významným krokem v rozvoji REICO ČS LONG LEASE fondu a jasnou zprávou pro podílníky a obchodní partnery, co od nového fondu do budoucna očekávat,“ říká Tomáš Jandík, předseda představenstva REICO IS ČS.

Nemovitost se nachází v atraktivní lokalitě malopolského regionu v bezprostřední blízkosti krakovského letiště, které je druhým nejrušnějším v Polsku. Výzkumné a vývojové centrum BWI leží zhruba 1 kilometr od páteřní dálnice A4 propojující zemi na západě s Německem a na východě s Ukrajinou. Centrum Krakova je vzdálené od budovy zhruba 20 kilometrů a je dobře dostupné všemi dopravními prostředky. Budova byla nově postavena na míru společnosti BWI, která již mnoho let působila v jiné krakovské lokalitě.

REICO ČS LONG LEASE fond koupil nemovitost od společného podniku americké investiční společnosti InSite. Kupujícího při transakci zastupovaly společnosti White & Case, TPA, Knight Frank a Arcadis.

Akvizicí výzkumného a vývojového centra BWI tak REICO ČS LONG LEASE fond výrazně navýšil svoji zainvestovanost nemovitostní složky a zároveň tak rozšířil svoji sektorovou a regionální diverzifikaci. Celková tržní hodnota portfolia fondu nyní dosahuje téměř jednu miliardu korun. Počet investorů REICO ČS LONG LEASE fondu od květnového zahájení obchodování podílových listů výrazně rostl a ke konci března jich registroval téměř 11 tisíc. S přibývajícími měsíci bude fond pokračovat v navyšování své zainvestovanosti tak, aby jeho výkonnost rostla k dlouhodobému cíli 5 % p.a..

REICO ČS LONG LEASE fond byl založen v lednu 2021 a zaměřuje se na budovy s velmi dlouhými nájemními smlouvami a bonitními nájemci. Jedná se již o druhý retailový nemovitostní fond založený a obhospodařovaný REICO investiční společností České spořitelny. Je určen jako doplněk investičního portfolia k fondu REICO ČS NEMOVITOSTNÍ a je vhodný zejména pro konzervativní a středně dynamické investory, kteří chtějí navýšit výnos své nemovitostní složky. Ve vlastnictví fondu jsou nyní 2 logistické nemovitosti, z toho jedna v České republice a druhá v Polsku.

Články autora František Bouc

Nejnovější články

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...

Analýzy
Pětina zaměstnanců zvažuje odchod z práce za lepším

Nalezení lepší práce v dohledné době do konce...

Pokud pomineme základní parametry pracovní nabídky, jako je...

Třetím nejčastěji sledovaným kritériem u pracovních nabídek je,...

Trend většího významu dobrých pracovních podmínek a celé...

Všechna tato kritéria přitom při hodnocení pracovní nabídky...

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...