Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny27. 4. 2022 12:21

Průzkum: Bytová družstva jako cesta z dluhů?

Družstevní bydlení má v Česku stále dobrý zvuk, znají ho tři čtvrtiny lidí a třicet procent touto formou bydlení řeší. Polovina v družstvech stále vnímá spojení s komunistickým režimem a pro třetinu jde o cestu k nemovitosti v osobním vlastnictví. Naproti tomu mezi lidmi panuje malé povědomí o možnosti řešit prostřednictvím družstev finanční obtíže. S těmi se osobně potýkal každý pátý Čech, třetina pak ve svém okolí zná někoho, kdo se do svízelné finanční situace dostal. Nejčastějším řešením je půjčení peněz od rodiny a přátel, vyhlášení osobního bankrotu nebo sloučení dluhů do jednoho. Vložit svůj byt či dům do družstva a zbavit se tak dluhů nebo hrozící exekuce – těch je v Česku ročně na sedm set tisíc – vidí jako dobré řešení 13 % lidí; pro 22 % pak představuje zajímavou alternativu, o níž by se chtěli dozvědět víc. Tyto poznatky vyplynuly z průzkumu mezi 500 respondentů starších 18 let provedeného prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos. Koncem února si ho nechala zpracovat investiční a developerská skupina NIDO Holding.

Ladislav Švábek autor

Foto: Z bryndy Projekt Z bryndy pomáhá Foto: Z bryndy

„Průzkum nám odhalil jednu pozitivní zprávu: o družstevním bydlení má povědomí valná většina Čechů. Prostor se nám otevírá ve využití družstev jako cesty ven z finančních obtíží,“ říká Jan Eisenreich, zkušený právník specializující se na družstevní a nemovitostní právo, fúze a akvizice, který projekt Z bryndy založil společně s majiteli NIDO Holdingu Petrem Susíkem a Lukášem Tvrdým.

Družstevní bydlení má u nás dlouhou tradici: 77 % Čechů o něm má dobré povědomí. Lidé ale už téměř nevědí, že díky této formě bydlení se lze úspěšně dostat z finančních potíží a vyhnout se i exekuci. Podrobně se dle průzkumu v této problematice orientuje 4 % dotázaných, zhruba pětina (20,8 %) o možnosti slyšela a zbylé tři čtvrtiny (75,2 %) o možnosti vůbec neví. Skupina NIDO Holding proto přichází s projektem Z bryndy, který pomáhá klientům dostat se z dluhové pasti právě tím, že svůj byt či dům vloží do družstva. Jedná se o efektivní nástroj, který je v Česku na vzestupu a skrývá v sobě velký potenciál: 22 % dotázaných uvedlo, že by se o této problematice rádi dozvěděli víc.

Z bryndy

Za projektem stojí NIDO Holding, investiční skupina, kterou v roce 2014 založili Lukáš Tvrdý a Petr Susík. Developerské projekty dnes už v objemu přes 400 milionů korun, zhodnocování prostředků investicemi do nemovitostí a dluhopisů, poctivé dřevostavby s architekturou respektující okolí a prvotřídní nešizené uzeniny a lahůdky – to jsou společně s družstevním bydlením Z bryndy základní stavební kameny holdingu. Ten vzešel ze zkušeností s investicemi do společností, z propojení obchodu a moderních technologií, z nadšení a z talentu na architekturu, stavebnictví a nákup perspektivních pozemků. Základem firemní filozofie je poctivý řemeslný fortel a nešizená kvalita – na poctivosti, čitelnosti a férovosti Lukáš Tvrdý a Petr Susík staví. Podrobnější informace na zbryndy.cz a nidoholding.cz.

Průzkum ukázal, že kromě pozitivního povědomí lidí o bytových družstvech je tu také více než 30 % Čechů, kteří v družstevních bytových jednotkách přímo bydlí. Téměř polovina dotázaných si družstva stále spojuje s bydlením za minulého režimu, nicméně značný počet (35 %) je také vnímá jako vhodný mezistupeň k vlastnímu bydlení.

Průzkum rovněž odhalil, že 36 % dotázaných má ve svém blízkém okolí někoho, kdo se v minulosti ocitl v závažných finančních obtížích. Každý pátý odpovídající – 22 % – pak přiznal, že se ve finanční tísni ocitl sám.

Mezi nejčastější způsoby řešení finanční tísně lidé dle očekávání uvedli půjčení peněz od rodiny a/nebo přátel, vyhlášení osobního bankrotu, insolvenci a následné oddlužení a také sloučení dluhů do jednoho nového úvěru u banky. Pouhá čtvrtina dotázaných má povědomí o možnosti restrukturalizovat své dluhy či vyhnout se exekuci vložením svého bytu či domu do bytového družstva.

Zájem o tento způsob řešení finančních problémů přitom Češi mají: jako skvělý způsob uvádí tento nástroj 13 % dotázaných; 27 % přitom sice tomuto řešení příliš nevěří, ale ani ho neodmítá. To mu otevírá cestu k většímu rozšíření. Naopak 26 % všech dotázaných oddlužení prostřednictvím družstevního bydlení vůbec nezajímá – tito lidé zůstávají u klasických možností, jako jsou půjčky, osobní bankrot či insolvence.

„Počet lidí, kteří jsou postiženi exekucí, je v Česku bohužel velmi vysoký – je jich zhruba sedm set tisíc. Každý rok je pak nařízeno okolo dvou tisíc dražeb nemovitostí. Část z nich je samozřejmě vedena například na malé pozemky a nemovitosti s nízkou cenou. Zhruba polovinu ovšem představují hodnotné nemovitosti sloužící k bydlení – o ty však majitelé nemusejí přijít, pokud vstoupí do družstva. Dokážeme si představit, že v následujících letech pomůžeme několika stovkám lidí takříkajíc udržet si střechu nad hlavou,“ odhaduje Lukáš Tvrdý.

Cílem projektu Z bryndy je pomáhat lidem ve finančních obtížích, kteří nezvládají splácet své závazky a kteří zároveň vlastní nemovitost, v níž chtějí dál bydlet. Vložit svůj byt nebo dům do družstva totiž dává klientům možnost, jak se zbavit dluhů a exekuce.

„Nespornou výhodou je mnohem větší transparentnost a jistota, že se po uhrazení všech splátek nemovitost opět vrátí do osobního vlastnictví klienta. Službou Z bryndy chceme rovněž narovnat pokřivené prostředí, odstranění lichvy a naopak poskytnout možnost férovým a jednoduchým způsobem splatit dluhy. Etický přístup, rovné příležitosti a na konci spokojení klienti bez dluhů a s vlastním bydlením – to jsou základní stavební kameny projektu, jakých je u nás stále žalostně málo,“ vysvětluje Petr Susík.

Články autora Ladislav Švábek

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...