Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny27. 7. 2022 09:58

CestOvaTel: Odhalená tajemství Lipska

Do Lipska mě vytáhla zvídavost, chtěl jsem prostě Lipsko zažít takové jaké je, zjistit, zda opravdu snese přirovnání s Berlínem. Těšil jsem se na galerie a kavárny. Chtěl jsem, aby se mě dotkla bohatá a významná historie tohoto města, nahlédnout, jak si Lipsko poradilo s komunistickou minulostí NDR.

Bogdan Tkaczyk autor

Foto: Bogdan Tkaczyk Lipské ulice Foto: Bogdan Tkaczyk

Cesta vlakem z Prahy přes Drážďany uběhla rychle a pohodlně. Hlavní nádraží Lipska vás uchvátí nejen svou monumentálností, industriální architekturou, ale i čistotou. Bylo postaveno v roce 1840 a je nejstarším dochovaným „slepým“ nádražím na světě.

Pokud si chcete na nádraží dopřát dobré jídlo nebo se napít lahodného studeného piva máte mnoho možností. Zavítal jsem do Restaurace Bayerischer Bahnof, která poskytla zážitek mým chuťovým buňkám, dobrou náladu mi navodilo pivo Gose – původní lipský speciál. Zaujala mě stylová pivnice v Dolden Madels s rozmanitým výběrem řemeslných piv.

Velkým pomocníkem mi byla Leipzig card, umožňující neomezené cestování veřejnou dopravou, speciální nabídky do restaurací, na prohlídky města, kulturní akce a podobně.

Nejpřirozenější, nejekologičtější způsob dopravy po rovinatém Lipsku je cyklistika. Město je protkáno četnými cyklostezkami. Škoda jen, že jsem tento způsob dopravy nevyužil také. Tak příště.

Lipské postřehy

Bývalý univerzitní mrakodrap City-Hochhaus Leipzig se vyjímá na náměstí Augustusplatz. Navrhl ho architekt Hermann Henselmann, má 36 pater a je vysoký 142 m, což ho činí nejvyšším mrakodrapem v Sasku. (Další z prací H. Henselmanna jsou k vidění v Berlíně – TV Tower nebo v Jeně – Jen-Tower). Lipská univerzita (Universität Leipzig) byla založena v roce 1409.

Dnešní Paulinum stojí na místě starého gotického kostela sv. Pavla z roku 1231 (Paulinerkirche), který byl zničen v roce 1968 během komunistického režimu ve východním Německu.

Hlavní nádraží v Lipsku svou plochou 84 tisíc m² patři mezi největší nádraží v Evropě. Má dvě podzemní a devatenáct nadzemních nástupišť.

Dominantou viděnou z vyhlídkové terasy mrakodrapu City-Hochhaus je Nová radnice (Neues Rathaus).

Lipsko má jednu z největších sítí uzavřených pasáží na světě. Najdeme tam spoustu restauraci a luxusních obchodu, kaváren a cukráren.

Ve čtvrti Lindenau se můžete kochat pouličním umění.

Na ulicích jsou všude přítomná kola a graffiti.

Karl-Heine-Kanal je ideálním místem pro sport a rekreaci. Městem se vine skoro 300 kilometrů dlouhá síť řek a kanálů. Bývalé továrny jsou přestavěny na loftové byty. Město se také chlubí tím, že v něm stojí víc mostů než v Benátkách. Dohromady jich je přes 400.

Niemeyer Sphere od brazilského architekta Oscara Niemeyera (1907– 2012) propojuje 100 let staré tovární haly a moderní architekturu z betonu a skla. Je součástí budov firmy Kirow, která je lídrem na světovém trhu s jeřáby.

Nad šálkem dobré kávy si můžete sednout v Bohemian kids cafe, které najdete v samém centru města, v ulici Universitätsstraße 18. Místem na výborný brunch „v kontejneru“ je restaurace Felix.

Ve čtvrti Neulindenau se nachází Leipziger Baumwollspinnerei, bývalá přádelna bavlny.

Budovy Spinnerei, areál bývalé továrny, jsou dnes kulturním centrem. Najdete zde galerie, výstavní prostory, umělecké ateliery, knihovnu, kavárny a restaurace.

Historické centrum se rozprostírá kolem velkolepého náměstí Markt s renesanční Starou radnicí, dnes je v ní muzeum s exponáty. Miluju kávu a tak jsem nesměl opomenout navštívit jeden z nejstarších domů kávy v Evropě – U arabského kávovníku. Kaváren, barů, klubů je v centru města spousty, sálá z nich příjemná atmosféra, k dostání je v nich místní specialita, koláček Leipziger Lerchen. Asi nejvíc mi přirostla k srdci kavárna Franz Morish s velmi milým majitelem a obsluhou. Vše, co mě o kávě zajímalo, mi s úsměvem sdělili.

K mému překvapení mě v centru města bavilo procházet impozantními pasážemi s luxusními obchody. Aranže ve vitrínách byly pozoruhodné, bylo na co se dívat. Mimochodem, přímo v centru Lipska také můžete studovat na moderní univerzitě, jejíž založení sahá do čtrnáctého století.

Architektura, která mě v Lipsku opravdu ohromila, je architektura industriální ve čtvrti Pagwitz a Lindenau. Je úžasné vidět, jak původní továrny třeba na spřádání bavlny, výrobu tapet nebo tepla se citlivou rekonstrukcí přeměnily na místo pro setkávání umělců, zájemců o umění, společenský život. V těchto místech pulzují lidé v galeriích, kavárnách, barech, klubech, s neopakovatelnou atmosférou. Najednou chcete být součástí tamní kultury, nevyjít z toho místa ven.

Umělecká čtvrť s kavárnou a zahradní restaurací Mule. mi poskytla příjemné zázemí k načerpání energie pro další prozkoumávání živoucího, poklidným tempem pulsujícího města.

Lipsko je protkáno vodními kanály. Vy po nich můžete proplouvat rozmanitými loďkami. Za pozornost stojí i lipské jezerní plochy, které vznikly rekultivací krajiny po těžbě hnědého uhlí.

Při konzumaci vynikajícího oběda v Panorama Toweru, bylo těžké se rozhodnout, zda nejdříve pozorovat rozmanité a pestré talíře nebo svůj zrak zaměřit ven, kdy z výšky vidíte město se všemi svými dominantami, jak je zarostlé zelení v parcích.

Lipsko je také známo jako hudební město, ale žádný koncert vážné hudby jsem si za svůj pobyt nestihl poslechnout. Lipsko je fajn město pro život aktivních lidí, nabízí skvělé kulturní, umělecké, sportovní, kulinářské vyžití.

Každé město má svou specifickou atmosféru, k Berlínu bych ho nepřirovnával. Jeďte tam a názor si udělejte sami, určitě si město užijete. Věřím, že každý z vás ho zažije jinak, po svém. A že ve vás to město zanechá nepřebernou spoustu zážitků.

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Cestovní ruch
Regionální muzeum není jen pokladnice

Od muzea se očekává, že uspokojí/přitáhne turisty včetně...

Jílové u Prahy je tak trochu ve specifické...

Zlato Regionální muzeum v Jílovém u Prahy sídlí na...

Příležitostné výstavy Výstavy, malé i větší, jsou v jílovském...

Původně jen opravdická živoucí kočka. Tak nějak jednou...

Regionální muzeum, na rozdíl od těch velkoměstských, může...