Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny25. 1. 2023 17:55

Trendy pro rok 2023: Nemovitosti, technologie a metaverzum

Otevřete svá srdce, metaverzum přichází

Inflace v roce 2023 zůstane pravděpodobně stále vysoká. V Evropě bude vedle inflačních tlaků růst ještě pořád brzdit energetická krize. Jaké trendy, nejen v investičním chování, můžeme předpokládat?

Petr Jarkovský autor

Foto: Shutterstock.com Metaverzum je megatrend Foto: Shutterstock.com

Scénářů pro vhodné nakládání s penězi tento rok může být více. V roce 2023 však můžeme očekávat zpomalení globálního růstu a recesi zisků. Někteří investoři budou pravděpodobně vyčkávat, část z nich bude investovat do zlata či investičních úvěrů. S postupujícím rokem ale budou pravděpodobně přibývat nové investiční příležitosti.

„Přetrvávající inflace může také zvýšit alokaci do realitních aktiv, která jsou vůči inflaci odolná,“ říká Martin Klouček, prezident Royal Capital Clubu.

V posledních dvou letech získaly popularitu investice do nemovitostí v zahraničí, například na Blízkém východě, Španělsku či například Kanárských ostrovech. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat.

Vysokou popularitu budou mít i letos pravděpodobně realitní fondy. Ty mají potenciál postupného růstu. „V portfoliu těchto fondů bývají většinou výnosové nemovitosti, tedy nemovitosti pronajaté nájemcům. A je zcela obvyklé, že nájemné je hodnotově zajištěno tzv. inflační doložkou,“ říká Martin Klouček z Royal Capital Clubu.

Co se týče akcií, je vhodné se držet zažitých pravidel a pečlivě vybírat do jaké firmy investuji. Dále rozdělovat vložené peníze mezi více aktiv, a spíše než na velké jednorázové nákupy se zaměřit na pravidelné investování. Tento přístup snižuje riziko špatného načasování jednorázové velké investice. Můžeme očekávat i stabilní zájem o investice do zlata.

Technologické inovace

Během pandemie se výrazně zrychlila digitalizace firem. Mnoho z nich bude letos pokračovat v investicích do oblasti technologií, a to včetně cloudu, internetu věcí (IoT) či umělé inteligence (AI).

V této oblasti je určitě velký potenciál. Podle globálního průzkumu Accenture již většina společností zahrnula umělou inteligenci (AI) do svých obchodních strategií. Většina z nich ale stále nevyužívá potenciál, který umělá inteligence nabízí – pouhých 12 % společností je ve využívání AI na tak vysoké úrovni, že díky tomu dosahuje silné konkurenční výhody.

Dopad AI na podniky roste, a to bez ohledu na odvětví. Kupříkladu u největších světových společností, které během roku 2021 v rámci svých výsledků hospodaření zmiňovaly umělou inteligenci, byla pravděpodobnost nárůstu cen jejich akcií o 40 % vyšší, oproti pouhým 23 % v roce 2018. Zároveň se soustavně zvyšují i investice do AI. V roce 2021 využilo 19 % dotázaných společností více než 30 % svých technologických rozpočtů právě na projekty související s AI. Do roku 2024 by pak stejný poměr mohlo investovat až 49 % společností.

Metaverzum

Stále více firem bude investovat také v nové oblasti, metaverzuu. Lidé si tu budou hrát, firmy prezentovat a prodávat svoje produkty a služby. Metaverzum lze definovat jako sdílený virtuální prostor se všemi vymoženostmi, které současné technologie umožňují. Lze říci, že je dalším krokem ve vývoji internetu, zábavy i obchodu.

Ve virtuálním světě se budeme pohybovat, nakupovat i pracovat. Tahounem mataverza pak bude herní průmysl a progresivní značky. „Kdo zaspí, ocitne se ve světech, které navrhl někdo jiný a pro někoho jiného. I proto firmy už nyní do metaverza houfně naskakují,“ říká Adam Leščišin ze společnosti Accenture ČR.

Metaverzum, jako zcela nové prostředí pro život a nakupování, s sebou pravděpodobně také brzy přinese i nové možnosti placení digitálními měnami. „Peněženky v metaverzu budou podobné těm digitálním s tím rozdílem, že budou umět používat i kryptoměny. Takovou peněženku bude možné použít jak při nákupech v metaverzu, třeba k nákupu virtuálních nemovitostí, tak i k provádění běžných finančních transakcí. Navíc bude pravděpodobně umět i nakupovat a uchovávat unikátní tokeny, které jsou jakýmsi podílem na vlastnictví spojeným s předem definovanými výhodami,“ říká Zuzana Stehlíková z IC Group.

Články autora Petr Jarkovský

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...