Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny10. 8. 2023 06:53

Digitální platformy pro stavebnictví přesahují hranice

Nejmodernější arénu v Chorvatsku stavěla digitalizace

Dočká se i český fotbal?

Češi patří k zapáleným sportovním fanouškům. Ať už jde o lední hokej, fotbal, tenis anebo třeba atletiku. Atmosféra, kterou lze zažít na některých stadionech, může být doslova strhující. Přispívají k tomu nejen vynikající sportovní výkony a nadšení diváků, ale také genius loci samotných arén. I ty proto musí čas od času podstoupit nezbytnou rekonstrukci.

Tereza Štosová autor

Foto: PlanRadar Nejmodernější chorvatský fotbalový stadion stavěla digitalizace Foto: PlanRadar

Někdy ovšem nestačí ani ta a vznikají zbrusu nové. Příkladem je právě dokončený domovský stadion FC Hradec Králové anebo chystané sportovní chrámy fotbalové Sparty a hokejové Komety Brno. Každopádně vždy se jedná o specifickou výstavbu spjatou s řadou úskalí včetně nutnosti důsledného dodržování časového harmonogramu. Dokončení je totiž zpravidla vázáno na zahájení nové ligové sezóny. Jak si její start nezkomplikovat, ukazuje aktuální příklad ze zahraničí. Výstavba fotbalového stadionu pro prvoligový NK Osijek byla realizována s využitím přední evropské platformy pro digitalizaci ve stavebnictví PlanRadar a i s její pomocí mohl klub vstoupit do sezóny 2023/2024 včas a s nejmodernějším stadionem v Chorvatsku. Areál navíc splňuje nejvyšší kritéria pro soutěže pořádané Unií evropských fotbalových asociací (UEFA).

Podívejte se na zkušenosti z výstavby stadionu v Osijeku

Opus Arena: digitalizace při výstavbě ušetřila čas i peníze

Fotbalový klub Osijek se nově pyšní nejmodernějším stadionem v zemi s kapacitou 13 005 diváků, doplněným o tréninkové centrum. Nechybí ani 244 sedadel pro osoby se zdravotním postižením, mediální centrum pro až 90 novinářů, 890 parkovacích míst a náměstí v jihovýchodním rohu. To vše na 15,3 hektarech. Výrazným architektonickým prvkem je přesahující střecha s celkovou plochou 20 000 m2. Právě po jejím vnějším obvodu klesají bílé elegantní sloupy až na zem a dotváří celkový pohled na stadion.

„Areál lze v zásadě rozdělit na dvě části. Ta první je přípravná a zahrnuje celkem sedm tréninkových hřišť. Druhá je soutěžní a představuje samotnou budovu arény. Náš tým využíval při dohledu na stavbě ta nejmodernější technická a softwarová řešení. To nám ušetřilo asi 45 minut až hodinu při každé návštěvě na stavbě při evidenci vad a nedodělků. To se na roční bázi ukázalo jako významná úspora času a nákladů. S přihlédnutím k průměrné hodinové mzdě stavebního inženýra jsme díky aplikaci PlanRadar ušetřili přibližně 10 tisíc eur ročně na osobu,“ zdůrazňuje důležitost digitalizace Hrvoje Sučić, hlavní technický dozor ze společnosti Honcho.

Díky svým pokročilým funkcím a možnosti komunikace se zahraničními dodavateli i v angličtině poskytuje aplikace PlanRadar rychlý a transparentní přehled o průběhu výstavby všem zúčastněným stranám včetně investora. Zároveň umožňuje přístup ke kompletním záznamům o zjištěných vadách a nedodělcích, stejně jako jejich postupném odstraňování. „Dříve jsme museli každou jednotlivou vadu vyfotit, popsat a převést do nějakého dokumentu, který bylo potřeba vytisknout a následně doručit zhotoviteli. Naproti tomu v PlanRadaru zůstává komentář o závadě viditelný, dokud není problém vyřešen. Poté se automaticky ukládá do archívu,“ popisuje Hrvoje Domac, stavební inženýr společnosti Honcho, a dodává: „PlanRadar jsme používali každý den. Kdykoli jsme šli na staveniště, vzali jsme si mobilní zařízení s aplikací s sebou. Ta se velmi snadno a prakticky používá, což nám šetřilo spoustu času.“

Světové trendy fotbalu přímo v srdci regionu Slavonie

Nový stadion Opus Arena je v Chorvatsku skutečným unikátem. Má instalované pokročilé systémy a vybavení, ať už jde o dvě velké výsledkové tabule v jihovýchodním a severozápadním rohu či nejmodernější světelné a zvukové systémy. Jedná se o anglický typ stadionu, který nemá kolem hřiště atletickou dráhu, a tudíž tribuny vedou až k samotnému trávníku. Ten je realizován dle současných trendů hybridní formou GrassMax, která posiluje přírodní travní porost vyztuženými syntetickými vlákny, čímž zlepšuje jeho vlastnosti i kvalitu. Stejný typ je nainstalován například na světoznámých stadionech Santiago Bernabéu ve Španělsku, Lusail v Kataru anebo Maracaná v Brazílii. Trávník hlavního stadionu navíc bude vyhřívaný, což platí i pro jedno další z tréninkových hřišť.

„Jako rodák z Osijeku jsem hrdý na to, že naše aplikace byla použita při výstavbě takto významného projektu v srdci regionu Slavonie. Osobně se považuji za velkého sportovního fanouška a už se těším na sledování zápasů NK Osijek na novém stadionu, které jistě pomohou k dalším úspěchům klubu,“ uzavírá Domagoj Dolinšek, zakladatel společnosti PlanRadar.

Články autora Tereza Štosová

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...