Čtvrtek 2. května 2024
ikona hodiny19. 4. 2024 07:02

Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Portál stavebníka má potenciál zjednodušit celé stavební řízení, říká Adam Heres Vostárek, expert na digitalizaci ve společnosti PlanRadar. České stavebnictví potřebovalo nový stavební zákon jako sůl. Ten má po letech příprav vejít do praxe počínaje 1. červencem.

Tereza Štosová autor

Foto: Shutterstock.com Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí, nikoli strašákem Foto: Shutterstock.com

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na digitální zpracovávání dokumentů. Cílem je zjednodušit a urychlit celý proces povolování staveb. K tomu přispěje mimo jiné to, že místo dvou řízení (územního a stavebního) půjde pouze o jedno společné řízení o povolení záměru a řadu razítek zajistí za žadatele přímo stavební úřad. Další zkrácení přinese fakt, že obíhat mají místo lidí s papíry jen elektronické dokumenty.

Přínosy takového postupu komentuje Adam Heres Vostárek, expert na digitalizaci stavebních procesů ve společnosti PlanRadar: „Od teoretizování se konečně blížíme k reálnému využití digitalizace v masivním měřítku. Stavebnictví je doposud jedním nejkonzervativnějších sektorů, který na rozdíl od jiných, jako je například automotive, zavádění digitalizace ve velkém do praxe stále odolává.  Je zřejmé, že každá významnější inovace s sebou přináší přechodné období, které je náročné pro všechny zúčastněné. Krajské úřady potřebují zajistit nové výkonné počítače či kvalitnější monitory s dostatečným rozlišením pro zaměstnance stavebních úřadů. Uředníci budou muset projít školením a naučit se nové postupy. Nicméně po zvládnutí prvotních obtíží má nový stavební zákon ambice významně urychlit a zjednodušit přípravu staveb, což rozhodně stojí za to. Důležité je využít potenciál digitalizace na maximum. Ideálně se zapojením moderních platforem pro stavební profesionály, které umožňují digitalizaci veškerých procesů během výstavby a správy nemovitostí – ať už jde o efektivní dokumentaci, komunikaci či tvorbu reportů. Pokud budou aktéři stavebního řízení tyto platformy používat, budou připraveni na jakýkoliv způsob elektronické komunikace a reportování. Nezávisle na tom, jakou podobu či formát digitálních dokumentů budou nadřízené orgány vyžadovat.“

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka, ve kterém bude veden elektronický správní spis a projektová dokumentace k novým stavbám. To zpřehlední přípravu záměru a současně uleví žadatelům od papírování. V praxi to bude vypadat tak, že stavebník podá žádost a následně bude moci sledovat průběžný stav jejího zpracování, stejně jako elektronicky komunikovat s dotčenými orgány státní správy. Tím, že bude celý proces probíhat v digitální podobě, se vše výrazně zjednoduší a urychlí.

Články autora Tereza Štosová

Nejnovější články

Pohled z praxe
V oboru zůstává jen čtvrtina absolventů učilišť

V těchto dnech procházejí zájemci o studium na...

„V oblasti plynárenství se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem...

Podle ředitele Středního odborného učiliště plynárenského Pardubice Martina...

Dobrou zprávou naopak je, že ti, kteří ve...

„Data z průzkumu naznačují, že výběr oboru opravdu...

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Nejnovější Expertní pohled

Analýzy
Developeři v Česku si oblíbili strategii Shell & Core

Ke konci 1. čtvrtletí 2024 bylo v tomto...

Model Shell & Core se sice v omezeném...

S dokončením Shell & Core projektů developeři obvykle...

Vzhledem k aktuální situaci na trhu a trvale...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...