Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny24. 8. 2023 08:46

Soukromá investice jako inspirace pro veřejný sektor

ZŠ Guliver ukazuje novy směr při realizaci občanských staveb

Moderní přístupy ve stavebnictví jako digitalizace a BIM modelování se objevují v tuzemské realitě stále poskrovnu, navíc zůstávají doménou především komerční sféry nemovitostí. Nicméně vývoj jde neúprosně kupředu a cílem odvětví by měla být snaha rozšířit nové znalosti a know-how na co nejširší spektrum realit, a to včetně objektů občanské vybavenosti, které jsou financovány z kapes daňových poplatníků. Inspirací může být úspěšný projekt Soukromé základní školy Guliver v Banské Štiavnici na Slovensku.

Tereza Štosová autor

Foto: Tomáš Manina ZŠ Guliver – digitalizace ve službách stavebnictví Foto: Tomáš Manina

Ta vyniká nejenom výjimečnou architekturou, ale také samotným průběhem výstavby s využitím přední evropské platformy pro digitalizaci ve stavebnictví PlanRadar. O své zkušenosti a postřehy z praxe se podělil Miroslav Hriň, ředitel a hlavní technický supervizor inženýrské kanceláře Cam-am, která během realizace zajišťuje jak projektový management, tak technický a stavební dozor.

Digitalizace na projektu Soukromé základní školy Guliver

  • Digitalizováno bylo zatím kolem 300 dokumentů, z toho cca 100 reportů
  • Tvorba a distribuce jednoho tiketu s přesným popisem a lokalizací zabere cca 5 minut
  • Dosud na projektu vzniklo na 200 tiketů
  • Používání PlanRadaru šetří přibližně 5 návštěv na stavbě měsíčně
  • Týmová spolupráce se s PlanRadarem zlepšila až o 50 %
  • Celkově se eliminovalo cca 60 % papírových plánů

Základní škola Guliver – oceňovaný unikát s optickým závojem

Realizace Soukromé školy Guliver s kapacitou pro 180 žáků se odehrává již od roku 2018, přičemž je rozdělena do dvou fází: na výstavbu samotné školy, která je zasazena do venkovního parku se dvorem a dále sportovního areálu (od tělocvičny přes atletický ovál a lezeckou stěnu až po plavecký bazén) a také parkoviště. V roce 2021 byla zkolaudována hlavní budova školy a v současnosti probíhá dostavba objektu ZSG DO 1. Plánovaný termín dokončení je ještě letos v srpnu.

Unikátní komplex z pera architektonického studia Richard Murgaš Architects vzniká na místě městského brownfieldu poblíž vlakového nádraží v Banské Štiavnici. Architekti vsadili na jednoduchý design šedého kvádrového monolitu s čistými liniemi doplněný geometrickými vzory. K výrazným prvkům hlavní budovy patří prosklená fasáda pokrytá textilní membránou. Ta zajišťuje správný poměr světla a stínění ve třídách s výhledem ven bez výrazných rušivých elementů během výuky. Naopak večer, když je budova osvětlena zevnitř, se barevný vnitřek školy ukáže i kolemjdoucím. Všechny střechy objektů jsou pokryty extenzivní zelení a o vnitřní komfort se stará inteligentní systém řízení budov. Ten v závislosti na množství slunečního svitu i hladiny CO2 v interiérech automaticky zahajuje větrání/klimatizování prostor, jejich zatemňování či nastavení správné intenzity umělého osvětlení.

Na první pohled je zřejmé, že tato škola nemá standardní uspořádání. Jednotlivé třídy jsou seskupeny maximálně ve trojicích na jednom půlpodlaží. Spolu s relaxační zónou, místnostmi pro práci v týmech i nezbytnými šatnami vytvářejí prvek tzv. klastrů, které jsou ve škole celkem čtyři. Jelikož budova nemá žádné chodby, jsou navzájem propojeny rameny pobytového schodiště. Podoba školy již přirozeně zaujala i odbornou veřejnost – v roce 2021 získala dvě nominace v soutěži CE ZA AR 2021.

Zavedení digitální aplikace aneb jak na vytoužený přehled na stavbě

Hlavní odpovědnost společnosti Cam-am při realizaci školního areálu Guliver spočívá v kompletním projektovém řízení. Miroslav Hriň jako ředitel i hlavní technický dozor firmy zajišťuje koordinaci veškerých činností, zadávání projektů i jejich plnění na stavbách. S tím souvisí nutnost neustálé evidence a zanášení změn v projektové dokumentaci, přehled o vadách a nedodělcích, pořádek v dokumentaci stavby i spolupráci se subdodavateli. To vše jsou oblasti, s jejichž efektivním řízením může pomoci digitální platforma určená přímo pro realitní profesionály. Svým uživatelům umožňuje připojit se na dálku ke cloudové aplikaci a sdílet tak informace v reálném čase a mezi všemi relevantními účastníky výstavby.

„PlanRadar považuji za komplexní nástroj pro řízení stavby a celkovou koordinaci. Dříve jsme zvažovali a zkoušeli i jiná řešení, ale technicky nám nevyhovovala. Museli jsme kombinovat několik různých platforem, které byly často nekompatibilní. Implementace PlanRadaru byla naopak intuitivní a v souladu se softwary, na které jsme již byli zvyklí,“ komentuje Miroslav Hriň a pokračuje: „Poprvé jsme ho začali používat právě při zahájení projektu Guliver a mimo jiné i díky ochotné podpoře PlanRadaru se vše podařilo bez problémů rozběhnout. V současnosti ho používáme na celkem 11 projektech na Slovensku o celkově hodnotě dosahující 50 milionů eur. Soustředíme do něj asi 70 % našich procesů.“

Zapojení celého týmu do používání aplikace bylo postupné. „Na projektu Soukromé základní školy Guliver spolupracuje s využitím PlanRadaru přibližně 12 technickohospodářských pracovníků a 20 firem se svými interními týmy. Aplikaci používají zejména vedoucí pracovníci jako stavbyvedoucí, mistr, stavební dozor či projektant, kteří následně předávají aktuální informace ze stavby svým lidem,“ vysvětluje Miroslav Hriň.

Výhody PlanRadaru v praxi

Zavedení inovativního systému pro digitalizaci procesů ve stavebnictví přináší celou řadu výhod. Podle zkušeností Miroslava Hriňa omezuje potřebu schůzek za účelem projednání dalších kroků a postupu výstavby o 10 %, snižuje množství e-mailové komunikace o 30 % a umožňuje efektivní tvorbu reportů s úsporou času až o 50 %. „Výsledkem používání PlanRadaru je zvýšení počtu dokončených úkolů zhruba o třetinu a zlepšení celkové produktivity až o 60 % v jednotlivých procesech, jako jsou návštěvy a kontroly na stavbě, tvorba reportů o probíhající činnosti atd. Například vytvoření a distribuce tiketů s přesným popisem a lokalizací vady či nedodělku zabere přibližně 5 minut. Díky možnosti provádět kontroly a schvalovat různé záležitosti na dálku se také snižuje počet návštěv na stavbě. V našem případě o cca pět měsíčně, což jsou všechno vítané a pro nás zásadní úspory času,“ uvádí Miroslav Hriň.

Výrazně se zlepšila také týmová spolupráce. Díky PlanRadaru se zvýšil počet interakcí až o polovinu, jelikož je možné komunikovat kdykoliv na dálku. „Díky snadnému sdílení informací nám vzrostla angažovanost v týmu a celková kooperace je nyní efektivnější,“ komentuje Miroslav Hriň a dodává: „V neposlední řadě se nám s pomocí digitalizace podařilo také zredukovat množství papírových dokumentů, a to o 60 % v případě papírových plánů a o 30 %, pokud jde o množství papíru na stavbě.“

Využití potenciálu digitalizace po celý životní cyklus budov

„Implementace PlanRadaru se nám naprosto jednoznačně osvědčila. Dnes ho používáme už na jedenácti projektech po celém Slovensku a jsme spokojeni s našimi výsledky. Snažíme se efektivně využívat plný potenciál platformy ke komunikaci, dokumentaci, reportování i řízení úkolů. Aktuálně se u projektu ZŠ Guliver soustředíme na etapu výstavby, ale již nyní probíhá příprava na využití aplikace i ve fázi údržby a správy,“ uzavírá Miroslav Hriň.

Články autora Tereza Štosová

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Trendy

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...