Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny27. 2. 2024 07:24

Prognóza pro rok 2024: Stavebnictví čekají změny

Současný rok s sebou nese řadu ekonomických výzev i nejistot. Minulý rok byl ve znamení stagnace trhu a situace se může snadno obrátit k lepšímu i horšímu. Firmy to tak nemají jednoduché a jejich priority a strategie se musí často a rychle měnit. Flexibilní řešení se tak stávají nutností, v čemž mohou velmi pomoci moderní technologie.

Tereza Štosová autor

Foto: Shutterstock.com Prognóza pro rok 2024: Stavebnictví čekají změny Foto: Shutterstock.com

Pohled expertů napříč realitním sektorem a jejich výhled pro nadcházející rok shrnuje společnost PlanRadar provozující digitální platformu pro efektivní správu a řízení procesů, komunikaci a dokumentaci ve stavebnictví. Díky jejímu dlouhodobému fungování na trhu a spolupráci s rozmanitým spektrem klientů, které zahrnuje investory, generální dodavatele, projektové manažery i architekty, její analýza přináší komplexní a širokou škálu perspektiv.

„Zatímco rok 2023 přinesl stagnaci napříč realitními sektory, v letošním roce by mohlo dojít ke klíčové změně. Nicméně firmy zatím vyčkávají a sledují dopady různých ekonomických faktorů na trh,“ komentuje Adam Heres Vostárek, expert na digitalizaci ve společnosti PlanRadar, a dodává: „Prakticky neustále se objevují nové geopolitické problémy. Po celém světě je v důsledku toho vidět znatelné kolísání trhu. Strategie připravenosti, podpořená vhodnou technologií, proto může mít naprosto zásadní vliv na obchodní stabilitu firem.“

Výzvy na trhu: Firmy se potýkají s inflací i geopolitickými riziky

Výhled pro evropský realitní trh pro rok 2024 nemá jasné obrysy. Obsahuje předpovědi pomalého růstu, ale i hrozících ekonomických výzev. Zpožděný dopad vyšších úrokových sazeb a konzervativních úvěrových praktik by mohl mít negativní dopad jak na spotřebitelské výdaje, tak investice – stavebnictví nevyjímaje.

„Řada evropských studií očekává, že stavební produkce bude klesat kvůli inflaci, zvyšování úrokových sazeb a zpomalující globální ekonomice. Tyto ekonomické výzvy ztěžují možnosti financování, prudce zvyšují náklady a snižují životaschopnost stavebních firem. Navrácení na úroveň před pandemií se tak zdá nejméně do roku 2025 nepravděpodobné,“ popisuje Adam Heres Vostárek.

Vzhledem k tomu, že centrální banky zvyšovaly během roku 2023 úrokové sazby, velká část odvětví zůstala v udržovacím režimu a netrpělivě očekávala příznivější podmínky v letošním roce. Všichni tak pociťují optimismus, že se globální inflace začíná zmírňovat. Nicméně obavy z jejího dalšího vývoje i potenciálního vlivu nejen na úrokové sazby, ale i likviditu nadále přetrvávají. Vyšší náklady na půjčky a omezený přístup k půjčkám obecně mohou značně ztížit zahajování nových stavebních projektů, stejně jako pokračování těch stávajících.

Nálada na trhu úzce souvisí i s geopolitickými faktory. Ty mohou mít přímý dopad na hospodářský růst prostřednictvím vlivu na důvěru spotřebitelů a firem, jež ovlivňují výdaje a investiční rozhodnutí. Prostřednictvím narušení dodavatelských řetězců také mohou působit na ceny komodit. Možné politické změny tak přispívají ke všeobecné nejistotě a zdrženlivosti, obzvláště pokud jde o projekty, které vyžadují rozsáhlé investice.

Bytová krize v Evropě – nabídka poptávku nedožene

Další výzvou je velký nedostatek nových bytů, snížená stavební činnost i pokles rezidenčních projektů v přípravě. Počet obyvatel ve městech stoupá, a přestože velikost domácností se oproti minulým letem postupně zmenšuje, poptávka po novém bydlení neustále roste. Navzdory nadějným vyhlídkám pro letošní rok nemá nabídka šanci dorovnat poptávku. Firmy se potýkají s nedostatečným financováním, zdlouhavými plánovacími procesy i nejistotou ohledně hodnoty nemovitostí po jejich dokončení. To vše nadále zhoršuje dostupnost bydlení.

Zelené stavebnictví není bez překážek, ale vyplatí se

Stále palčivějším tématem je také ochrana životního prostředí. Profesionálové napříč realitními sektory postupně zavádějí různá ekologická opatření, která jsou motivována jak mezinárodními regulacemi např. z EU, tak lokálními předpisy a inovativními přístupy jednotlivých firem. To vše představuje začátek nové éry ve stavebnictví s důrazem na ESG.

„Je pravdou, že nové regulace mohou být spojeny s překážkami. Na druhou stranu budovy s ekologickou certifikací nabízejí konkurenční výhodu na trhu, protože zajišťují vyšší poptávku ze strany společností, které se zavázaly k naplňování cílů ESG. A jejich počet neustále roste,“ uvádí Adam Heres Vostárek a doplňuje: „Tomu odpovídají i investice do digitálních řešení s ohledem na udržitelnost a obnovitelné zdroje energie. Ty v posledních třech letech významně stoupaly. Ukázal to i náš nedávný průzkum o stavu digitalizace ve stavebnictví: v tomto směru investovalo celkem 66 % respondentů.“

Technologie efektivním nástrojem pro finanční stabilitu

Ekonomická nejistota se dotýká ziskovosti společností. Využití nových technologií jim může poskytnout potřebnou oporu a nabídnout inovativní řešení. Firmy musí být finančně odolné, aby vydržely různé neúspěchy, ale měly by být také připraveny chopit se příležitostí, které se v těchto výzvách objevují.

Průzkum PlanRadaru potvrdil, že mnoho společnosti již tento potenciál zaznamenalo a 97 % odborníků očekává v následujících třech letech nárůst investic do digitalizace. „Hlavní výzvou, kterou pozorujeme ve většině zemí, je lpění na tradičních postupech společně se skepticismem ohledně návratnosti investice (ROI),“ vysvětluje Adam Heres Vostárek a pokračuje: „Přesto 95 % účastníků průzkumu, kteří začali využívat specializovaný software pro stavebnictví, zaznamenalo úsporu nákladů. Celkem 35 % z nich odhaduje úspory ve výši 10 až 30 %. V PlanRadaru umožňujeme našim klientům provádět informovaná rozhodnutí a flexibilně přizpůsobovat jejich strategie. S využitím prediktivní analýzy a strojového učení pomáháme minimalizovat rizika a efektivněji alokovat zdroje, díky čemuž společnosti dosahují lepších finančních výsledků.“

V současnosti je k dispozici celá řada digitálních nástrojů navržených tak, aby firmám zmírnily zátěž a šetřily čas i náklady. To si stavebnictví, které významnou měrou přispívá k tuzemskému HDP, nemůže dovolit přehlížet. Nové technologie umožňují společnostem fungovat efektivněji a přispívají k jejich dlouhodobé finanční stabilitě. Ačkoliv je před námi náročný rok, nese s sebou zajímavé příležitosti i naději pro růst, které je možné podpořit spoluprací mezi lídry v oboru a průkopníky ze světa inovativních technologií.

Články autora Tereza Štosová

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....