Středa 8. května 2024
ikona hodiny30. 11. 2023 07:28

Český tým zavádí umělou inteligenci do světových firem

Eviden, lídr v oblasti digitalizace, cloudu, velkých dat a kybernetické bezpečnosti, spouští program zaměřený na urychlení zavádění generativní umělé inteligence ve firmách. Program pomáhá zkoumat možnosti generativní umělé inteligence, rozšiřovat její uplatnění a s naprostou důvěrou využívat její potenciál.

Martina Bolatzká autor

Foto: Shuttersdtock.com I český tým se podílí na zavádění umělé inteligence do světových firem Foto: Shuttersdtock.com

Generative AI Acceleration Program, novinka v globální nabídce společnosti Eviden, umožní podnikům a organizacím využívat komplexní poradenské služby jejích 8 000 odborníků na data a umělou inteligenci, kteří jim na míru podle specifických potřeb a požadavků pomohou sestavit ucelené řešení umělé inteligence, včetně aplikací, orchestrace dat, tvorby modelů, infrastruktury a zabezpečení. Program staví na řadě projektů generativní umělé inteligence realizovaných u různých zákazníků ze všech odvětví a využívá zkušenosti společnosti Eviden s výzkumem a vývojem Gen AI ve spolupráci s předními výzkumnými konsorcii z celého světa.

„Jsem rád, že i náš český tým se podílí na novém programu a v mnohém jsme schopni inspirovat. AI dokáže obrovsky pomoci s automatizací a u nás pracujeme například na nástroji AI Log Monitoring. Tento nástroj využívá umělou inteligenci k rychlému odhalování problémů v protokolech a navrhování řešení. Flexibilita využití AI modelů on-premise i v cloudu nám umožňuje poskytovat řešení šité na míru potřebám našich zákazníků,“ říká Michal Charvát, AI lead z divize BDS českého Evidenu a jako další nástroj uvádí například AI Docs Consultant, který využívá AI k efektivní práci s dokumentací. Nástroj dokáže na základě zadaných otázek získávat relevantní informace z rozsáhlých sad dokumentů a urychluje tak proces vyhledávání informací.

Využití potenciálu generativní umělé inteligence v praxi

Akcelerační program, který je založen na konzultacích, dokáže podporovat podniky ve všech fázích procesu návrhu, budování a provozu. Zahrnuje vše od strategických workshopů pro stanovení priorit využití a plánování přes provázení návrhem bezpečné architektury po škálovatelné ostré nasazení a provoz.

Program poskytne zákazníkům především modulární sadu tzv. akcelerátorů – předpřipravených návrhů integrovaných řešení dodávaných v podobě kombinace poradenských služeb, nástrojů generativní umělé inteligence, softwaru a hardwaru. Jedná se o následující:

  • Oborově zaměřené akcelerátory nabízí knihovnu předpřipravených osvědčených případů použití a šablon pro rychlou implementaci. Uživatelé mohou využívat asistenci Gen AI při podpoře zákazníků, profilování klientů, správě znalostí a řízení zákaznických kampaní.
  • Akcelerátory pro budování AI poskytují pokročilá řešení pro vývoj a provoz strojového učení, která integrují Gen AI do konkrétních produktů a podnikových procesů. Podniky mohou využívat automatizované generování kódu, vytváření testovacích skriptů a precizní ladění modelů a zajistit transparentnost a etické užívání velkých jazykových modelů (LLM).
  • Akcelerátory pro modely s více než 19 500 odborníky na hybridní cloud poskytují poradenství a vývoj v tzv. hyperscale cloudových prostředích (AWS, Azure, Google) a na hlavních datových platformách (Databricks, SnowFlake aj.). Uživatelé mohou své aplikace generativní umělé inteligence s precizně vyladěnými, na míru vytvořenými modely rozšiřovat do podoby robustních řešení podnikové třídy a dále je obchodně, či průmyslově využívat.
  • Akcelerátory výkonu poskytují podle potřeby dedikovanou infrastrukturu s nízkou latencí, a to jak lokálně, či formou služby – od superpočítačů pro umělou inteligenci enterprise servery v edge prostředích. Podniky mohou využívat unikátní znalosti a zkušenosti společnosti Eviden v oblasti vysoce výkonných výpočetních prostředků pro umělou inteligenci ke zvýšení své výkonnosti.
  • Akcelerátory pro bezpečnost poskytují komplexní bezpečnostní poradenství, integraci a provoz, přičemž využívá zejména externě spravované bezpečnostní řešení Eviden AIsaac Cyber Mesh, které je založené na generativní umělé inteligenci. Uživatelé tak mohou využívat odborné znalosti a zkušenosti expertů Eviden v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Program Eviden Generative AI Acceleration

K dispozici je v současné době pro vybrané zákazníky a bude se postupně rozšiřovat do celého světa, přičemž nové nabídky budou přibývat v nadcházejících měsících. Další informace najdete na webu https://eviden.com/solutions/generative-ai/.

Robustní ekosystém

Program staví na partnerství s největšími poskytovateli cloudových služeb, nezávislými dodavateli softwaru (AI) a dodavateli vysoce výkonných výpočetních systémů, jako jsou Nvidia, Intel a Graphcore, aby zákazníci mohli snadno a pohotově tato řešení a služby třetích stran využívat v rámci svého individuálně přizpůsobeného Gen AI akcelerátoru.

„Dnes už pro žádný podnik není otázkou, v jakém okamžiku bude mít generativní umělá inteligence transformační efekt. Otázkou je, kdy se jí začít reálně zabývat, než to udělá konkurence,“ říká Wim Los, ředitel pro vztahy se zákazníky společnosti Eviden. „Naším špičkovým souborem řešení a služeb pro všechny aspekty umělé inteligence chceme zákazníky podporovat v jejich budoucím směřování a pomoci jim budovat a provozovat podniky zítřka založené na generativní umělé inteligenci. Naším cílem je být jejich důvěryhodným partnerem, který jim ukazuje možnosti praktického využití a přináší inovace založené na spolupráci, které jsou důležitým předpokladem hmatatelných ekonomických přínosů Gen AI.“

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Trendy

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...