Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny4. 1. 2024 08:06

NIS2, AI vs. AI a prediktivní bezpečnost

Klíčovými trendy v oblasti kybernetické bezpečnosti pro rok 2024 jsou zejména směrnice NIS2 a s ní spojené povinnosti, vliv umělé inteligence (AI) a důraz na prediktivní bezpečnost. To se týká firem různých velikostí, státní správy a veřejných zadavatelů, kteří se už nyní musí přizpůsobovat dynamickému vývoji kybernetických hrozeb.

Martina Bolatzká autor

Foto: Shutterstock.com Kyberbezpečnost v roce 2024: NIS2, AI vs. AI a prediktivní bezpečnost Foto: Shutterstock.com

S příchodem nového zákona NIS2 se očekává dramatický nárůst počtu povinných subjektů zajišťujících požadavky kybernetické bezpečnosti. Tomáš Hlavsa, ředitel oddělení BDS společnosti Eviden, zdůrazňuje klíčové aspekty tohoto nového nařízení: „NIS2 přinese násobné zvýšení počtu povinných subjektů, stejně tak i více povinností, kterým se celý dodavatelský řetězec bude muset přizpůsobit. Je nezbytné, aby dodavatelé splňovali nejen technická opatření, ale i organizační standardy. Firmy jakožto i veřejní zadavatelé budou muset na tyto nové povinnosti rychle reagovat.“

Je nezbytné, aby se firmy i veřejní zadavatelé připravili na nové povinnosti zákona o kybernetické bezpečnosti tak, aby v případě auditu či kontroly ze strany Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nebyly nepříjemně překvapeni. Organizace tak musí nově dohlížet na dodržování nových opatření i u svých subdodavatelů a zajistit, že i oni splňují požadavky kybernetického zákona. Dodržování těchto opatření je naprostým základem pro bezpečnost v digitálním prostředí.

„Implementace NIS2 vyžaduje nejen splnění nových požadavků, ale také změnu postojů a přístupů ke kybernetické bezpečnosti. I malé firmy budou muset najít efektivní způsoby, jak splnit nové povinnosti, což může na trhu vést k nucené konsolidaci a restrukturalizaci,“ upozorňuje Tomáš Hlavsa.

Bezpečnostní tým společnosti Eviden doporučuje firmám a organizacím provést důkladnou gap analýzu vůči NIS2 a připravit svou bezpečnostní strategii s dostatečným předstihem před působností nové legislativy.

Eviden 

Společnost pokrývá oblasti digitálních služeb, velkých dat a bezpečnosti. Eviden je globálním lídrem v oblasti spolehlivé a udržitelné digitální transformace založené na datech. Jako digitální podnik nové generace s celosvětově vůdčími pozicemi v oblasti digitálních technologií, cloudu, dat, pokročilé výpočetní techniky a kybernetické bezpečnosti přináší odborné znalosti pro všechna odvětví ve více než 53 zemích. Spojením špičkových technologií napříč celým digitálním kontinuem a 57 000 specialistů světové úrovně rozšiřuje Eviden možnosti technologií pro podniky a orgány veřejné správy a pomáhá jim budovat jejich digitální budoucnost. Eviden je součástí skupiny Atos s ročním obratem cca 5 miliard eur.

AI vs. AI: GenAI modely jako zbraň i štít

V oblasti kybernetické bezpečnosti se očekává, že umělá inteligence (AI) bude hrát stále významnější roli. S rozvojem AI se útoky stávají rychlejšími a komplexnějšími, kdy dříve uplatňované detekční postupy založené na fixních pravidlech a šablonách přestávají stačit. Obrana vůči těmto hrozbám však může používat AI mechanismy tak, aby byla dostatečně pružná a zároveň odolná. „AI přináší nové možnosti i hrozby v kyberprostoru. V roce 2024 se očekává popularita GenAI modelů, které budou schopné generovat i odhalovat teprve připravované útoky. AI rovněž pomůže vytvořit efektivní obranu, která bude předvídat a zabraňovat potenciálním kybernetickým incidentům dříve, než se stanou,“ říká Tomáš Hlavsa. Obranné mechanismy založené na AI modelech budou klíčové v boji proti stále sofistikovanějším hrozbám.

Prediktivní bezpečnost: Být v bezpečí ještě před samotným útokem

Firmy se s přechodem od reaktivního přístupu, který je založen na šablonách a pravidlech, k prediktivnímu, na GenAI založenému, přístupu budou více soustředit na shromažďování informací o potenciálních hrozbách a prevenci útoků. „Prioritou pro rok 2024 by měla být prediktivní bezpečnost, která se zaměřuje na předvídání a prevenci útoků. Očekáváme, že organizace budou více investovat do prediktivní bezpečnosti, která využívá AI modely k predikci, kdo, jakým způsobem a s jakými daty útočí. Je však důležité, aby firmy nezanedbávaly základní bezpečnostní opatření, prováděly analýzy rizik a implementovaly odpovídající procesy,“ vysvětluje Tomáš Hlavsa, ředitel oddělení BDS společnosti Eviden.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...