Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny13. 12. 2023 07:46

Exportérem roku je automobilka ŠKODA

Zvláštní cenu získala firma Compelson

Vítězem 29. ročníku soutěže Exportér roku vyhlašované Hospodářskou komorou ČR, hodnotící nejúspěšnější vývozce za rok 2022, se stala automobilka Škoda Auto. V kategorii největšího nárůstu exportu zvítězila strojírenská společnost ŽĎAS.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Foto: Shutterstock.com Exportérem roku je automobilka ŠKODA, zvláštní cenu získala firma Compelson Foto: Shutterstock.com

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto vyvezla v roce 2022 produkty v hodnotě téměř 401 mld. Kč (o rok dříve to bylo 379 mld. Kč). Druhou příčku obsadil výrobce elektroniky Foxconn CZ Group s objemem exportu přes 156 mld. Kč (loni téměř 132 mld. Kč), třetím největším exportérem v zemi je koncern Agrofert sdružující více než 250 podniků, který loni vyvezl do zahraničí zboží za více než 150 mld. Kč (loni bezmála 111 mld. Kč).

Vítězem kategorie podle meziročního nárůstu exportu mezi roky 2021 a 2022 (velcí exportéři, objem vývozu nad 500 mil. Kč) se stala strojírenská firma ŽĎAS ze Žďáru nad Sázavou. Výrobce tvářecích strojů, zařízení pro zpracování válcovaných výrobků, produktů metalurgie a lisovacích nástrojů dokázal meziročně zvýšit vývoz výrobků skoro o 133 %. Společnost s více než 70letou historií svou produkci dodává do téměř 50 zemí světa.

Největší výrobce vinylových desek na světě GZ Media vývoz svých produktů meziročně zvýšil o 91 %. Společnost se sídlem v Loděnici u Berouna a osmi výrobními závody v Evropě a Severní Americe se tak umístila na druhé příčce před výrobcem svařovaných konstrukcí pro autojeřáby, stavební stroje a manipulační techniku Schäfer – Menk, která meziročně zvýšila vývoz skoro o 89 %.

Kategorii středních exportérů s největším meziroční nárůstem vývozu mezi lety 2021 a 2022 (objem vývozu 100 až 500 mil. Kč) ovládla rodinná firma SIMANDL, která se v závodě v Petrovicích u Karviné zabývá výrobou, balením a distribucí instantních potravinářských směsí. Druhou příčku v kategorii středně velkých exportérů obsadil strojírenský výrobce dílů HTP a třetí tradiční výrobce pudinků v prášku a dalších sypkých směsí Amylon.

Stáhněte si kompletní výsledky soutěže Exportér roku

výsledková listina ER2023

Zobrazit

Stejně jako loni cenu pro exportéra, který vyvezl v roce 2022 své výrobky a služby do největšího počtu zemí, získal podnik CommScope Czech Republic. Brněnská firma, která se orientuje na výrobu a instalaci zařízení pro digitální komunikaci, exportovala celkem do 116 států světa.

V kategorii nejlepších exportních transakcí podpořených státem vyhlašované společně Českou exportní bankou (ČEB) a Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP) zvítězil výrobce čističek obilí dodávaných zemědělským podnikům JK Machinery a.s. EGAP udělil cenu také firmě SIGMAINVEST a ČEB podniku EXCALIBUR ARMY.

Cenu Dun & Bradstreet si odnesly MORAVIA STEEL, výrobce elektronových mikroskopů a spektrometrů Thermo Fisher Scientific a jihlavský výrobce výkovků z oceli pro automobilový průmysl, stavební průmysl, drážní techniku, zemědělské a stavební stroje Moravské kovárny.

Během slavnostního večera Hospodářská komora ocenila také nejvěrnější účastníky podnikatelských misí, a to mezinárodního přepravce EGT Express CZ a advokátní kancelář PRK Partners.

Zvláštní cenu prezidenta Hospodářské komory, letos udělované poprvé, získala firma Compelson, která je průkopníkem moderního vyšetřování mobilních telefonů. Její produkty používají od roku 1996 armády, policisté i nezávislí vyšetřovatelé z celého světa, včetně americké armády, FBI, IRS, Scotland Yardu a Policie ČR. Firma byla vybrána z katalogu tuzemských IT řešení Czech Digital Solutions, který ve světě propaguje klíčové české podniky působící v oblasti ICT, jejich vyspělé technologie a inovace.

Zástupci firem ocenění v osmi kategoriích převzali v Rezidenci primátora hlavního města za účasti předsedy Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila, ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, ministra dopravy Martina Kupky, náměstka ministra zahraničních věcí Eduarda Hulicia, náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce a náměstka ministra zemědělství Radka Lanče.

Soutěž Exportér roku Hospodářská komora ve spolupráci se Středním podnikatelským stavem, Asociací pro podporu podnikání a partnery EGAP, ČEB a Dun&Bradstreet vyhlašuje od roku 1995. 29. ročník soutěže se konal pod záštitou prezidenta ČR Petra Pavla, předsedy vlády ČR Petra Fialy, předsedy Senátu Parlamentu ČR Miloše Vystrčila, předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéty Pekarové Adamové a primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody.

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...