Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny1. 12. 2023 07:02

Firmy začaly upřednostňovat hlavně zdravotní benefity

Na zaměstnance apelují, aby je čerpali a nezanedbávali prevenci

Zaměstnavatelé v souvislosti s nárůstem respiračních onemocnění apelují na zaměstnance, aby nepřecházeli krátkodobé nemoci a pokud možno čerpali zaměstnanecké zdravotní benefity, které jim poskytují. Třeba indispoziční volno (tzv. sick days) nabízí už téměř polovina zaměstnavatelů. Rozšiřují se i preventivní programy, jako jsou lékařská vyšetření, očkování, ozdravné pobyty nebo příspěvky na sportovní a pohybové aktivity, vyplývá ze šetření Hospodářské komory mezi podniky.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Foto: Shutterstock.com Firmy začaly upřednostňovat hlavně zdravotní benefity, na zaměstnance apelují, aby je čerpali a nezanedbávali prevenci Foto: Shutterstock.com

„Přecházení chřipky či jiných respiračních onemocnění ohrožuje na zdraví samotné zaměstnance i jejich kolegy na pracovišti. Každý zaměstnavatel si je vědom, že zdraví je na prvním místě, a proto se většina z nich snaží v rámci svých možností přispět k prevenci a předcházet dlouhodobé absenci zaměstnance rozšiřováním palety zdravotních benefitů,“ vysvětlil předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory Ivo Hlaváč důvody, proč zaměstnavatelé zdravotní benefity poskytují čím dál četněji. „Dobrou zprávou je, že každoroční nárůst zájmu o zdravotně orientované benefity je patrný i mezi zaměstnanci,“ dodal.

Zdravotní benefity svým zaměstnancům přitom v současnosti nejčastěji nabízejí velké podniky s více než 250 zaměstnanci (71 % z nich) a středně velké společnosti (60 % z nich), méně často jsou rozšířené v mikro a malých firmách do 50 zaměstnanců. I ty ale zvažují, že zdravotní benefity svým zaměstnancům do budoucna nabídnou. Po vzdělávání zaměstnanců jsou totiž druhou nejčastěji zaměstnavateli zmiňovanou skupinou zaměstnaneckých benefitů, kterou by do budoucna chtěli zavést nebo rozšířit, zjistila Hospodářská komora.

Ze šetření také vyplývá, že služby závodního lékaře nabízí přes 60 % zaměstnavatelů. Téměř polovina zaměstnavatelů poskytuje zaměstnancům zdravotní či indispoziční volno (sick days), přičemž čím je firma větší, tím je pravděpodobnější, že jej zaměstnanci mohou čerpat. Ještě v roce 2016 tento zaměstnanecký benefit poskytovala asi jen čtvrtina firem.

Příspěvky na sportovní a pohybové aktivity, například prostřednictvím Multisport karty nebo Flexi Pass, dnes poskytuje zaměstnancům více než třetina zaměstnavatelů.

„Pravidelný pohyb je nedílnou součástí péče o fyzické i duševní zdraví, snižuje nemocnost a zvyšuje produktivitu práce. Investice do pohybových aktivit zaměstnanců je proto investicí s vysokou přidanou hodnotou,“ je přesvědčena viceprezidentka Hospodářské komory a prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Graf: HK ČR Graf: HK ČR

Výrazná většina zaměstnavatelů poskytuje zdravotní benefity všem svým zaměstnancům plošně bez rozdílu (75 %). Adresnou podporu volí asi jen desetina podniků, která zohledňuje individuální potřeby nebo zásluhy zaměstnance pro firmu.

„Velcí zaměstnavatelé mají na vysoce konkurenčním trhu jen omezené možnosti zajistit si dostatek pracovních sil. Jednou z nejefektivnějších cest je investovat právě do zdraví svých zaměstnanců. Nové využití pracovně-lékařských služeb a jejich provázání s daleko cílenější prevencí či definování nového typu zdravotně-sociálních benefitů a podmínek jejich poskytování jsou dvě velice perspektivní cesty, kterým se Hospodářská komora bude v dalším období věnovat. Spolu s našimi členy připravujeme návrhy, jak výrazně posílit roli zaměstnavatelů při péči o zdraví našich zaměstnanců,“ říká viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Součástí reformy péče o zdraví zaměstnanců musí být podle něj také reforma daňového režimu poskytování benefitů. Z nedávného šetření mezi členy Hospodářské komory totiž vyplynulo, že v reakci na konsolidační balíček 40 % zaměstnavatelů sníží výši poskytovaných zaměstnaneckých benefitů nebo omezí jejich počet. „Je přitom jasné, že podpora prevence je pro stát mnohem levnější, a efektivnější, než když musí zdravotní systém řešit důsledky zanedbané prevence,“ dodal Tomáš Prouza.

Do šetření se zapojilo 451 respondentů z řad malých i velkých firem působících v různých odvětvích ekonomiky napříč všemi kraji České republiky.

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
Podpoří stavební zákon digitalizaci nebo naopak?

Dosavadní verze stavebního zákona často vedla ke zbytečně dlouhým...

A její ředitel, Michal Vacek říká, že: „Nástup...

Zástupce stavební firmy, obchodní ředitel společnosti Subterra, Jiří...

Analýzy
Ceny bytů poletí vzhůru, říkají developeři

A její ředitel, Michal Vacek říká: „Na základě...

Předseda představenstva společnosti Central Group Dušan Kunovský k...

Téměř dva roky trvající pokles poptávky je u...

V případě Prahy se pro první pololetí čeká,...

Ceny rezidenčních nemovitostí se v průběhu roku opět...

„Pro zachování kvalitní výstavby, investic do nových technologií...

A Miroslav Zetek, člen představenstva pro řízení obchodu...

Údaje vycházejí ze Studie developerských společností H1/2024 zpracované...

Analýzy
Lidé míří za gastro zážitky, i když stojí víc

Souhrnné tržby gastro podniků dosáhly za první kvartál...

Restaurace svými tržbami odpovídají průměru celého gastra. Ovšem...

Zatímco v roce 2019 tvořily prodeje hlavních jídel během...

Průměrná obědová útrata v restauraci je nyní 224...

Podíváme-li se pouze na období posledních týdnů, je...

„Velikonoce letos opravdu zafungovaly dokonale. Moje rada provozovatelům...

V úvodu jara se nejvíc dařilo podnikům ve Středočeském...

V podstatě to ilustruje vývoj v celém prvním čtvrtletí, kde...

„Důvody, proč tomu tak bylo, můžeme jen odhadovat....