Středa 8. května 2024
ikona hodiny19. 12. 2023 07:40

Domácí ekonomika pod vlivem oligopolů

V posledních týdnech se opět po delší době začíná diskutovat o tržní síle, moci antimonopolního úřadu nebo vlivu velkých společností na ceny. Bojuje tedy naše ekonomika s oligopoly? A jaké vlastně jsou průvodní znaky této tržní struktury, případně jak s nimi z pohledu hospodářské politiky můžeme zatočit?

Kryštof Míšek Kryštof Míšek autor

hlavní ekonom Argos Capital
Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Foto: Shutterstock.com Domácí ekonomika pod vlivem oligopolů Foto: Shutterstock.com

Podstatou oligopolního trhu je, že na něm existuje pouze několik málo prodávajících. Díky tomu může mít každý čin prodávajícího dalekosáhlý dopad na zisky všech ostatních. Z toho vyplývá, že oligopoly jsou vzájemně závislejší než firmy v dokonalé konkurenci a je mnohdy velmi těžké tento stav narušit (významný vliv mají totiž vysoké náklady na vstup do daného odvětví). Oligopol vlastně charakterizuje malý počet firem, které mají významný vliv na ceny a nabídku na trhu. Průvodním jevem je pak nízká konkurence s dopadem na kvalitu služby, vysoké ceny pro spotřebitele či menší tlak na vznik inovací v ekonomice.

V domácí ekonomice se mnohokrát řešily ceny za volání a data od operátorů. Ty v mnoha případech jsou nepoměrně vyšší oproti zahraničí.  Analýza ČTÚ (Český telekomunikační úřad) v minulosti konstatovala společnou dominanci mobilních operátorů na trhu, který tak vykazuje charakter oligopolu. Tržní selhání se pak projevuje neúměrně vysokými cenami pro spotřebitele, bez aktivního jednání se nelze dostat na rozumnější náklady. ČTÚ je rovněž v tomto směru přesvědčen, že změna nemusí přijít ani za 5 let. U potravin je situace v zásadě obdobná. Podle antimonopolního úřadu ÚOHS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže) se sice nejedná přímo o kartel, ale znaky oligopolu naplňuje trh s pěti základními potravinami, jako je například máslo, mléko, vejce, kuřecí maso atd. To je vskutku velmi tristní stav.

Řešením současné situace je bohužel a pouze výrazná reforma zákona o významné tržní síle a posílení pravomoci regulatorních úřadů v čele s ÚOHS. Ten naplňuje znaky „ovládnutého strážce“, kdy není schopen na situaci adekvátně reagovat. Úřad se zatím zmohl jen na kontroly, zpomalování tendrů u veřejných zakázek a konstatování, že s věcmi vlastně nemůže nic dělat. Řádná reforma by měla mít jednoznačně za cíl: umožnit snadnější rozdělení firem, zabránění nežádoucích fúzí a akvizic nebo zvýšení pokut za netržní chování. Pouze tak se může ekonomika dostat na trvalo z této tržní pasti.

Články autora Kryštof Míšek

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...