Středa 8. května 2024
ikona hodiny24. 1. 2024 07:37

Americké akcie vystoupaly na nová historická maxima

Uplynulý týden přinesl další markantní růst amerických akcií, které si tak vedou znovu nejlépe mezi rozvinutými trhy. Hlavní americký index S&P 500 uzavřel na rekordní hodnotě 4839 bodů, čímž překonal úroveň dosaženou na začátku roku 2022 před začátkem války na Ukrajině. Přestože trhy spíše předpokládají, že americký Fed v březnu ještě sazby nesníží, technologické akcie procházejí další mohutnou rally. Jaké jsou hlavní fundamenty, na kterých současný růst stojí? Má ještě trh určitý prostor nebo akcie předběhly již příliš svůj skutečný fundament?

Kryštof Míšek Kryštof Míšek autor

hlavní ekonom Argos Capital
Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Foto: Shutterstock.com Americké akcie vystoupaly na nová historická maxima Foto: Shutterstock.com

Americká inflace v prosinci překonala prognózy, dosáhla 3,4 % na roční bázi a snížila očekávání trhu, že úrokové sazby klesnou již v březnu. Ekonomové očekávali nárůst o 3,2 procenta oproti listopadovým 3,1 procenta. Fed ovšem využívá i další nástroje měnové politiky, které nás mohou zajímat. Očekává se, že tamní centrální banka v březnu doručí prodloužení Bank Term Funding Program, který by měl dál úspěšně držet nad vodou bankovní sektor. Ten v loňském roce trpěl prudkým růstem úrokových sazeb s negativním dopadem na dluhopisová portfolia. Fakticky se tak jedná o další kvantitativní uvolňování (masivní tištění peněz), v tomto směru sílí dokonce debaty o tom, že se blíží zpomalení rovněž u tzv. „QT“ (prodej dluhopisů z bilance Fedu ve výší 30 miliard dolarů měsíčně). Měnová autorita dle svých zveřejněných údajů drží v bilanci stále cenné papíry v hodnotě přes 7,7 bilionů dolarů. Pokud by se redukce tamní „nafouklé“ bilance blížila ke svému konci, jedná se o významný býčí signál.

Pokračování růstu amerického trhu ostatně očekávají i stratégové napříč Wall Street. Tom Lee, jeden z nejlepších ekonomů Wall Street a vedoucí oddělení investic ve společnosti Fundstrat Advisors, podporuje pozitivní scénář a uvádí, že ačkoli index S&P 500 zažil v posledním roce náročnou jízdu, realita je taková, že dříve či později bude muset Fed úplně obrátit svou měnovou politiku, což by mohlo v roce 2024 odstartovat rally, která podle jeho očekávání začne skutečně nabírat na vysokých obrátkách. Hlavní americký index S&P 500 by pak mohl snadno atakovat hodnoty kolem 5000 bodů, což je z nynějších úrovní dalších bezmála 5 %. Určitý prostor stále nabízí rovněž ukazatel P/E u daného indexu, ten se pohybuje nyní kolem 26násobku budoucích zisku, v minulosti dosáhnul i vyšších hodnot, než prošel výraznější cenovou korekcí.

Články autora Kryštof Míšek

Nejnovější články

Pohled z praxe
Když má svět dveře dokořán

Poslechněte si první epizodu. Poslechněte si druhou epizodu....

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Nejnovější Názory

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...