Sobota 11. května 2024
ikona hodiny1. 2. 2024 07:09

Emirates se připojila k iniciativě pro nízkouhlíkové investice

Emirates se jako první mezinárodní letecká společnost připojila k iniciativě The Solent Cluster, která se zaměřuje na nízkouhlíkové investice. Tato britská organizace byla založena s cílem snížit emise oxidu uhličitého v průmyslu, dopravě i v domácnostech v oblasti jižního pobřeží Anglie.

Nina Černá autor

Foto: Emirates Emirates se jako první mezinárodní letecká společnost připojila k iniciativě The Solent Cluster Foto: Emirates

The Solent Cluster zaštiťuje mezisektorovou spolupráci mezinárodních organizací, včetně výrobců a strojírenských firem, regionálních podniků a průmyslových odvětví, předních operátorů logistiky, infrastruktury a akademických institucí.

Společnost Emirates se v rámci klastru připojuje k více než 100 členům, vedle zakládajících subjektů Solent Partners (dříve Solent LEP), globálního dodavatele energie ExxonMobil a Southamptonské univerzity. Všichni zakládající členové se podělili o své vize a o to, jak by mohli zajistit stávající pracovní místa a vyrábět nízkouhlíková paliva pro různá odvětví, včetně letectví.

Potenciál udržitelného leteckého paliva

The Solent Cluster má potenciál vytvořit závod na výrobu SAF s odhadovanou výrobní kapacitou 200 000 tun (200 kt) udržitelného paliva ročně. V případě schválení by závod mohl zahájit provoz v roce 2032. Letecké palivo vyráběné v závodě SAF by mohlo snížit emise o 563 kilotun CO2 ročně tím, že by se vyrábělo palivo s o 70 % nižšími emisemi než fosilní kerosin. Stávající potrubní sítě jej mohou dodávat na hlavní letiště obsluhovaná společností Emirates, jako jsou Heathrow a Gatwick.

Dlouhodobá snaha Emirates zajistit SAF vyráběné ve Spojeném království ve spolupráci s Cluster Solent doplňuje několik iniciativ v této oblasti, které letecká společnost oznámila v uplynulém roce.  Navazuje tak na demonstrační lety letadel A380 a Boeing 777 společnosti Emirates, která v roce 2023 vzlétla se 100% udržitelným leteckým palivem. Emirates dále rozšířila své partnerství se společností Neste o dodávkách SAF v letech 2024 a 2025 pro své provozy v Amsterdamu a Singapuru a v říjnu 2023 také poprvé natankovala SAF ve svém dubajském centru pro komerční lety.

Sir Tim Clark, prezident společnosti Emirates Airline, řekl: „Společnost Emirates je hrdá na to, že se může připojit k podobně smýšlejícím organizacím v rámci iniciativy The Solent Cluster. Toto seskupení má silný potenciál pro inovace a výrobu čisté energie a je dalším krokem vpřed na naší cestě k dlouhodobému zavádění SAF v rámci naší sítě. Spolu s ostatními členy se těšíme na to, že budeme moci přispět k tomuto úsilí a zároveň budeme svědky pozitivního dopadu The Solent Cluster na místní ekonomiku, jihovýchodní region a širší průmysl.“

Dr. Lindsay-Marie Armstrongová, docentka strojního inženýrství a vedoucí akademického klastru Solent Industrial Decarbonisation Cluster na Southamptonské univerzitě, dodává: „Solent je každý rok považován za jeden z hlavních zdrojů emisí CO2 energeticky náročných výrobních procesů. Vytvoření klastru pro dekarbonizaci, který zahrnuje veřejný, soukromý a vysokoškolský sektor, je pro tento region velkým krokem vpřed. Umožní zavést udržitelná paliva pro místní dopravu, letectví a lodní dopravu, vytvořit nízkouhlíkovou energii pro vytápění domácností, podniků a veřejných budov a otevřít nové vysoce kvalifikované pracovní příležitosti.“

Nejnovější články

Analýzy
Známe nejoblíbenější zaměstnanecké benefity!

Vyplývá to z aktuálních dat portálu Platy.cz, který se...

Výše zmíněné benefity můžeme zařadit mezi ty klasické....

Popularitu tohoto benefitu potvrzuje i Milan Beutl, ředitel...

Firmy také stále více dbají na zdravé stravování....

U některých firem poskytování benefitů ovlivnily nově nastavené...

Pohled z praxe
Centrum lidských zdrojů pomáhá v Plzeňském kraji s integrací cizinců

„Podnikání v Plzeňském kraji čelí řadě výzev, které...

Tento nedostatek pracovníků firmy částečně řeší zapojením cizinců,...

Plzeňský kraj se nepotýká jen s problémy, ale...

V centru vznikají rovněž nové generace pohonů pro vozy...

Cestovní ruch
Emirates chtějí zdvojnásobit dubajskou ekonomiku

Dohoda byla podepsána na veletrhu Arabian Travel Market...

Partnerství zahrnuje širokou škálu iniciativ, na kterých mohou...

Nejnovější Trendy

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Trendy
Jedenáctý ročník Laboratoře Nadace Vodafone je v plném proudu

„Každý rok se těšíme, jaké zajímavé projekty v...

Do jedenáctého ročníku Laboratoře Nadace Vodafone se probojovaly...

Digitální logoped Vyslovuj v průběhu akceleračního programu spustil...

„Pokroky čtveřice projektů nás motivují pokračovat v našem...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...