Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny6. 2. 2024 07:53

Populismus nebo nebezpečná hra?

V posledních měsících se stále častěji množí nápady a aktivity, jejichž cílem je kontrolovat a snad i určovat marže a ceny. Tu má vzniknout aplikace, která po vzoru Řecka bude zveřejňovat prodejní a snad i nákupní ceny zboží, tu se ministři pozice i opozice předhánějí v tom, kdo kde objeví vyšší marži. Co na tom, že marže jedné položky z dvou tisíc o ničem nevypovídá?

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Populismus je nebezpečná hra Foto: Shutterstock.com

Marže mínus i plus třeba sto procent je totiž naprosto v pořádku, je výrazem obchodní politiky. A mimochodem, ve všech těchto případech se bavíme o hrubé ziskové marži. Je dobré si připomenout, že taky existuje provozní zisková marže a dokonce čistá zisková marže. Právě ta poslední přitom může být ukazatelem případné nenažranosti vlastníků firem, kteří si pro sebe nechávají ze zisku až moc. Ovšem pozor – co je to moc?

Mnozí se podivují nad tím, že podnikům vzrostly zisky. Podniky bohatnou, zaměstnanci chudnou, hřímá odborář. Jenže z dnešního zisku podniky sanují zítřejší investice. Aby odborář zaměstnanec měl i zítra jistotu práce a výdělku. A investice také rostou, nejsou vůči inflaci imunní.

Odborář se ale nedá: A my jako zákazníci zapláčeme? Nene, jdeme stávkovat za lepší Česko. Odborář zapomněl, že zákazník (většinou) má tu nejsilnější páku: Nekoupit! Trh na to zareaguje, protože trh zákazníka potřebuje. Na to zas zapomněl politik a tak bije na poplach a chce vymýšlet nové zákony a regulace. Divné je, že tyhle momenty, zdá se, nikoho neděsí. Mne tedy ano.

Bylo by možné nad tím mávnout rukou, že je to jen docela primitivní populistický taneček před voliči, ale tak to není. Ona je to po čertech nebezpečná hra – jednak podněcuje blbou náladu, protože prezentuje jen část pravdy, jednak davu předhazuje falešného viníka v podobě nenažraných podnikatelů, zatímco ten skutečný viník se tetelí, protože mít moc a kontrolu nad cenami, to je velmi lákavé sousto.

A mimochodem, k těm populistům – David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny, upozornil v jednom ze svých komentářů na zajímavou souvislost: Populisté slibují jednoduché recepty na složité ekonomické, sociální a klimatické problémy. Jejich vůdci tvrdí, že zastupují skutečný, obyčejný lid proti nepoctivým elitám. Zevrubná analýza jedenapadesáti populistických prezidentů a premiérů v letech 1900 až 2020 však ukázala, že HDP jejich zemí je na obyvatele o 10 % nižší oproti zemím a vládám nepopulistickým. A ani nerovnost příjmů se nezlepšila. Jinými slovy, populismus je nebezpečná hra.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Názory

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...