Úterý 7. května 2024
ikona hodiny30. 3. 2024 22:20

Efektivní podpora pro podnikatele ve Zlínském kraji

Téměř tři sta podnikatelských subjektů sdružuje Krajská hospodářská komora Zlínského kraje. Jak jim pomáhá a co jim přináší, přibližuje její ředitelka Renata Brázdilová.

Martin Brychta autor

HK ČR

Na pozici ředitelky zlínské krajské komory jste rok, jak byste toto období zhodnotila?

Během prvního roku jsem se zaměřila na posílení podnikatelského ducha a technického vzdělávání v našem regionu. Jsem nadšená, že jsme během tohoto období uspořádali 93 kurzů pro 34 firem a propojili 1 904 žáků s reálným podnikatelským prostředím. Chápeme, že příprava ve škole a skutečné pracovní prostředí se liší, a proto se snažíme tuto propast překlenout.

Naše akce, jako Veletrh práce a vzdělávání, přilákaly více než 2,5 tisíce dětí a rodičů, kteří získali důležité informace o pracovních příležitostech a možnostech dalšího vzdělávání. I přes dosažené úspěchy víme, že nás čeká ještě hodně práce. Jsme odhodlaní hledat partnery a možnosti, jak efektivně podporovat podnikatelské prostředí ve Zlínském kraji. Aktivně se snažíme budovat příležitosti, kde se podnikatelé mohou sdružovat, sdílet své zkušenosti a nacházet inspiraci pro nové projekty.

V čem vidíte největší přínos Komory pro podnikatele ve vašem regionu?

Vidím krajskou komoru jako klíčovou platformu pro podnikatele, kde se prolíná nejen výměna zkušeností, ale i podpora pro další rozvoj podnikatelského prostředí. V minulém roce jsme uspořádali více než čtyřicet akcí, včetně konferencí, networkingových setkání a seminářů, abychom podnikatelům poskytli cenný prostor pro propojení. Rozšířili jsme působnost zakládáním HR klubů ve třech městech kraje, což nám umožňuje sledovat aktuální trendy a přizpůsobit naše akce potřebám podnikatelů. Záměrem není zůstat pouze na dosažených úspěších. Plánujeme posílit podporu pro živnostníky a malé a střední firmy prostřednictvím pravidelných business snídaní, kde se podnikatelé budou moci propojit, sdílet zkušenosti a objevovat nové obchodní příležitosti.

Zmínila jste podnikatelské snídaně, chystáte i nějaké jiné akce?

Inspirujeme se úspěchem konference Česko na křižovatce, a proto navážeme naší vlastní akcí Zlínský kraj na křižovatce. Tato událost přinese do regionu ekonomy a zajímavé řečníky, kteří budou diskutovat o klíčových otázkách týkajících se podnikání, inovací a ekonomického rozvoje. Prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček na ní představí své pohledy a zkušenosti na aktuální témata pro podnikání v regionu. Věříme, že tato konference bude impulzem pro další rozvoj podnikatelského prostředí.

Naším vlastním projektem je Datová platforma zaměstnanosti Zlínského kraje dostupná na www.monitorzk.cz. Ta prezentuje regionální data o zaměstnatelnosti mladých, vzdělávání dospělých a o klíčových profesích ve Zlínském kraji. Plánujeme rozšíření o nové informace, zaměřující se zejména na zaměstnavatele a podnikatele s důrazem na oblast mezd a platů.

Chceme nejen ukázat rozdíly v odměňování mezi různými kraji, ale také detailně vysvětlit příčiny těchto rozdílů. Zaměříme se i na dopady demografického vývoje na dostupnost kvalifikovaných pracovníků a propojíme tyto informace s daty o absolventech odborného vzdělávání. Snažíme se neustále zdokonalovat Datové monitory a zpřehlednit je, aby co nejlépe sloužily našim uživatelům.

Články autora Martin Brychta

Nejnovější články

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Aktuality
Česká nábytkářská firma dobyla Paříž

„Účast na veletrhu byla pro firmu RIM jedinečnou...

V rámci veletrhu značka RIM prezentovala nejen své...

Workspace Expo v Paříži je mezinárodní veletrh zaměřený...

Nejnovější Pohled z praxe

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Pohled z praxe
Studenty láká na spojení teorie s praxí

O vaše absolventy je na trhu práce velký zájem....

Vaše škola spolupracuje také s regionálními zaměstnavateli, například s místním...

K výuce využíváte řadu technologií, máte také železniční trenažer....

Pohled z praxe
Česko stále čeká na elektrifikaci německých tratí

„Železniční spojení mezi Chebem a Norimberkem představuje velký...

Podle hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka je pro...