Čtvrtek 9. května 2024
ikona hodiny31. 3. 2024 15:34

Agama je rodinná firma s třicetiletou tradicí

Neopren pro potápěče i záchranáře

Tři ženy na palubě, s láskou k vodě. Maminka Věra Hevrová a její dvě dcery Michaela a Eva, spolumajitelky a jednatelky firmy, vedou ve Zlíně společnost Agama PRO, která se zaměřuje na výrobu potápěčských neoprenových a trilaminátových obleků. Kromě toho nabízí obleky a potřeby pro vodáky a rybáře a vyvinula rovněž vybavení sloužící hasičům či vojákům.

Martin Brychta autor

HK ČR

Foto: Agama Foto: Agama

Firma vznikla v roce 1991, kdy navázala na výrobu neoprenových obleků ve státním podniku Obnova Zlín. V něm pracovala i jednatelka společnosti Věra Hevrová. Obnova měla několik poboček ve Zlíně a okolí a také v Hodoníně a Kyjově. Její zaměření bylo širší než jen na obleky pro potápěče. Společnost vyráběla i plechové radiátory nebo stavební kolečka a zabývala se také opravami obuvi a punčoch. „Po revoluci se začaly jednotlivé výroby Obnovy privatizovat a posléze se podnik dostal do likvidace. My jsme od nich postupně odkoupili stroje a nespotřebovaný materiál,“ popisuje začátky svého podnikání Hevrová.

Konec neoprenu pro traktory

Společnost začala růst a také vsadila na kvalitnější materiály. Tehdy se totiž potápěčské obleky vyráběly z tvrdého průmyslového neoprenu určeného například pro izolaci kabin traktorů. Agama ho nahradila vhodnějším materiálem z Japonska. „Ten byl mnohem pružnější a příjemnější, střihy na obleky se z něj tvořily daleko lépe, takže výsledek byl daleko komfortnější pro uživatele,“ vzpomíná Hevrová. Od roku 2013 se z Agamy stal rodinný podnik. Z firmy, která začínala o třech osobách, se postupně rozvinula výroba čítající asi dvacet zaměstnanců. Loni dosáhla společnost obratu 48 milionů korun.

Pro záchranáře i průmysl

Postupně se Agama začala zaměřovat na další oblasti mimo potápění, jako je například vybavení pro vodáky, rybáře nebo otužilce. Vybudovala i nový e‑shop. Specializuje se i na vybavení pro policii či záchranáře. Obleky od Agamy používá jak Vodní záchranná služba, tak profesionální nebo dobrovolní hasiči. Těm slouží například při povodních nebo záchraně tonoucího člověka. K potápění nebo záchraně lidských životů využívají obleky od Agamy i policisté a vojáci. V posledních letech se výroba soustředí na různé speciální zakázky. Agama vytváří například neoprenové návleky pro zdravotnické stroje, „Jsme také schopni vyrobit na míru vodotěsný návlek na ruku, se kterým se může jít koupat člověk, který má trvale zavedenou kanylu nebo vývod,“ popisuje Hevrová.

Jako dokonalý izolant nachází neopren stále více uplatnění ve zpracovatelském nebo těžkém průmyslu. Tam se hodí třeba jako obal na velké nádrže a nádoby. Využití najde i jako návlek na tlumiče na motorky nebo zbraně.

Individuální přístup k zaměstnancům

Stejně jako jiné zaměstnavatele i Agamu trápí nedostatek švadlen. Proto přijímá ženy, které sice nejsou vyučené, ale řemeslu se chtějí věnovat. A také si je hýčkají. I díky tomu společnost v roce 2023 získala první cenu Férový zaměstnavatel Zlínského kraje. „Pružně reagujeme na trh práce a nabízíme zejména individuální přístup k zaměstnancům vyžadujícím flexibilní pracovní dobu nebo úpravu pracovního úvazku,“ vysvětluje Hevrová. Jak dodává, firma se nedrží pevně toho, že zkrácený úvazek musí být nutně třeba šest hodin, ale vychází z individuálních potřeb lidí. Své zaměstnance také dál vzdělává a nabízí jim možnost růstu. Součástí Hospodářské komory se Agama stala v roce 2023. Svoje členství vnímá jako možnost propojit podnikání s jinými subjekty, čerpat inspiraci a možnost podílet se na řešení problémů, které trápí i další podnikatele. Letos oslaví Agama už třicet tři let na trhu. A jak vidí budoucnost její jednatelky? „V rámci rodinné firmy převzala vedení druhá generace a doufáme, že tato tradice bude pokračovat další generací našich čtyř vnuků.“ uzavírají Věra Hevrová a její dcery Michaela a Eva.

Články autora Martin Brychta

Nejnovější články

Expertní pohled
Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?

Při pohledu do zpětného zrcátka platí, že od...

Není proto překvapením, že příznivější inflační výhled v...

Pohled z praxe
Polyglot Gathering 2024: Poprvé v Praze!

Polyglot Gathering (www.polyglotgathering.com) je neformální každoroční akce, která se...

Průměrně ovládá účastník tohoto setkání šest jazyků. Znalost...

Za zmínku určitě stojí i takzvaná jazyková výzva,...

Aktuality
S kontrolami firmám pomůže aktualizovaná příručka HK ČR

Kontrol ze strany státu vůči podnikatelům přibývá. Podle...

„Základní věc je, že v případě kontroly by...

„Vyrábíme na světové úrovni, ale ani nás neminuly...

Nejnovější Komora.cz

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Pohled z praxe
Studenty láká na spojení teorie s praxí

O vaše absolventy je na trhu práce velký zájem....

Vaše škola spolupracuje také s regionálními zaměstnavateli, například s místním...

K výuce využíváte řadu technologií, máte také železniční trenažer....

Analýzy
Část firem benefity omezila nebo zrušila

Poskytování benefitů mimo mzdu omezily nejčastěji podniky menších...

Tyto kategorie benefitů, kam spadají například preventivní vyšetření,...