Čtvrtek 2. května 2024
ikona hodiny7. 4. 2024 07:00

S jarní únavou každoročně bojuje sedm z deseti Čechů. Co s tím?

Po několika měsících ve znamení krátkých dní, chladnějšího počasí a všeobecných tendencí trávit více času v teple domova přichází všemi vítaná změna – jaro! Hřejivé sluneční paprsky vlévají lidem do žil pozitivní náladu, přesto se většina populace s příchodem jara potýká s nedostatkem energie, vyčerpáním a pocitem přetaženosti. Řeč je o jarní únavě, fenoménu, jemuž někteří nepřikládají velkou váhu a jiní naopak plně pociťují jeho projevy. Podle nejnovějšího průzkumu farmaceutické společnosti STADA tento jev každoročně ovlivňuje až 70 % české populace.

Petra Danihelková autor

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

S jarní únavou se dle průzkumu ve větší míře potýkají ženy a zároveň mladší věková kategorie do 39 let. Více ji též pociťují lidé, kteří uvedli, že jsou neustále nebo velmi často ve stresu. Jako nejčastější projev jarní únavy uvedlo 80 % dotázaných vyčerpání a ospalost, 45 % respondentů náladovost a podrážděnost, 36 % trápí bolest hlavy, kloubů nebo svalů a 34 % cítí přetažení a mají problém s usínáním.

Tělo tímto způsobem reaguje na přechod mezi zimou, obdobím omezené aktivity, nedostatku přírodního vitamínu D a často i konzumace těžších jídel, a jarem, které přímo vyzývá k aktivnějšímu pobytu venku, na nějž se ovšem často nedostává energie.

Dobíjí nás především slunce, spánek a vitaminy

Téměř polovina dotazovaných, jež se potýká s projevy jarní únavy, volí častější pobyt venku a čerpání vitaminu D ze slunečních paprsků. 39 % potom dává přednost spánku, 33 % doplňuje vitaminy prostřednictvím pestré stravy, 30 % zvyšuje pitný režim a 29 % dotazovaných volí příjem vitaminů formou doplňků stravy. Zvýšený příjem vitaminů v jakékoli formě preferují především ženy. Zástupci mladší věkové kategorie do 29 let pak více zařazují fyzickou aktivitu a úpravu pitného režimu, častěji též sahají po kávě, sladkostech a energetických nápojích. Lidé nad 60 let v porovnání s ostatními věkovými kategoriemi častěji uvádí, že s příznaky jarní únavy nijak nebojují a čekají, až sama přejde.

V tomto období je důležité podpořit regeneraci organizmu například odlehčením jídelníčku, celkovým okysličením na čerstvém vzduchu, dodržováním kvalitního spánkového režimu a zvýšením příjmu vitaminů a minerálů společně s dostatečným pitným režimem. K vyváženému a pestrému jídelníčku je též vhodné zařadit kombinace doplňků stravy podporujících regeneraci fyzických a psychických sil.

Energetickou vzpruhu pro tělo i mysl poskytne například guarana, rostlina pocházející z pralesů Amazonie, která je po staletí považována za elixír života podporující imunitu. Populárním energetickým doplňkem se stala díky vysokému obsahu kofeinu. Pomáhá zvýšit bdělost a soustředění, podporuje fyzickou aktivitu a povzbuzuje tělo. Podporuje též normální duševní výkonnost a snižuje duševní únavu.

Dalším výkonným pomocníkem je ženšen korejský, známý adaptogen, který pomáhá tělu vyrovnat se se změnami jakéhokoliv charakteru, například i se stresem. Podporuje mozkovou aktivitu, zlepšuje kognitivní funkce a pomáhá zvýšit koncentraci a bdělost. Pomáhá též zachovat optimální tělesnou výkonnost, vytrvalost a udržet energii a vitalitu. Je proto vhodný v období nadměrné únavy a vyčerpání.

Pomůže i hořčík a železo

Ke snížení míry únavy a vyčerpání pomůže i kombinace hořčíku a vitaminu B6. Hořčík přispívá k normálním svalovým funkcím a udržování zdravých kostí a zubů. V kombinaci s vitaminem B6 podporuje energii a společně přispívají ke snížení míry únavy a vyčerpání. Je také nezbytné pro normální nervové a psychické funkce. Vitamin B6 podporuje též imunitní systém.

Dále je vhodné v tomto období doplňovat koenzym Q10, jehož přirozená tvorba v těle s rostoucím věkem klesá, proto je dobré dodávat ho tělu ve formě doplňků stravy.

Ke snížení únavy a vyčerpání skvěle pomůže též kombinace železa s doplňkovými vitaminy a minerály (C, E, B12, hořčík, selen, zinek, kyselina listová). Pro podporu energie a vitality v období zvýšené zátěže jsou ideální též vitaminy skupiny B spolu s vitaminem C. Přispívají totiž ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normálnímu energetickému metabolismu a podporují normální funkci nervového systému.

Na zdraví a celkovou pohodu organismu dlouhodobě působí též rovnováha střevní mikrobioty. Střeva jsou branou k našemu zdraví, nachází se v nich až 70 % imunitních buněk. Jejich prostřednictvím střevní mikrobiota ovlivňuje všechny systémy těla. Střeva jsou též místem vzniku 90 % serotoninu, známého jako hormon štěstí, proto ovlivňují i to, jak se cítíme a jakou máme náladu. Z toho důvodu je důležité věnovat jim dostatečnou pozornost i v průběhu jara, kdy naše rozpoložení ovlivňuje nedostatek energie. Klíčová je rovnováha a rozmanitost střevní mikrobioty, ke které ovšem neexistuje žádná rychlá zkratka. Její vztah k imunitnímu systému i celému organismu se tvoří dlouhodobě. Pro harmonii tohoto vztahu je důležitá zdravá strava bohatá na vlákninu, dostatek pohybu a odpočinku. Na podporu rovnováhy střevní mikrobioty je vhodné pravidelně doplňovat probiotika a prebiotika prostřednictvím doplňků stravy.

Nejnovější články

Pohled z praxe
Dopravní uzel s inovativním průmyslem

Ředitelka krajské hospodářské komory Eva Malinová vidí Pardubicko...

Ve znaku Pardubického kraje je otevřená stříbrná brána...

V Libchavách je od roku 1991 vyrábí firma SOR,...

V kraji má silné zastoupení elektrotechnický průmysl. V Hlinsku sídlí...

Analýzy
Pětina zaměstnanců zvažuje odchod z práce za lepším

Nalezení lepší práce v dohledné době do konce...

Pokud pomineme základní parametry pracovní nabídky, jako je...

Třetím nejčastěji sledovaným kritériem u pracovních nabídek je,...

Trend většího významu dobrých pracovních podmínek a celé...

Všechna tato kritéria přitom při hodnocení pracovní nabídky...

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Aktuality
Virtuální vodárna. K čemu se hodí digitální dvojče úpravny vody?

Partneři oslovili město Železná Ruda, zda by se...

„Digitální dvojče představuje počítačový model, který dokonale kopíruje...

Součástí digitálního dvojčete úpravny vody je i systém...

JUDr. Tomáš Koníček z Mezinárodního bezpečnostního institutu, který se...

Aktuality
Už i slovenské firmy snadněji přejdou na udržitelné podnikání

„Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí...

„Náš servis není jen o tom, že za...