Pondělí 29. dubna 2024
ikona hodiny16. 4. 2024 16:01

Může ropa dosáhnout 130 USD za barel?

Poslední týdny přinesly další zostření situace na Blízkém východě, kde již přes půl roku probíhá ozbrojený konflikt mezi Izraelem a Palestinci. Nyní se situace ještě zhoršila. Vlna bezpilotních letounů a raket, která v noci na neděli prolétla směrem k Izraeli z Íránu, přinesla novou fázi napětí, nejistoty a konfrontace v regionu.

Kryštof Míšek Kryštof Míšek autor

hlavní ekonom Argos Capital
Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Foto: Shutterstock.com Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Foto: Shutterstock.com

Írán tvrdí, že sobotní bombardování Izraele je odpověď na letecký útok, který se stal 1. dubna na íránský konzulární budovu v syrské metropoli v Damašku, při kterém zahynuli vysoce postavení íránští velitelé. To vše má samozřejmě dopad na cenu „černého zlata“, které postupně roste stále výš (za poslední tři měsíce se její cena zvýšila o téměř 20 %). Může aktuální geopolitická krize vyústit v rekordní ceny této komodity?

Ceny ropy v březnu a na začátku dubna pokračovaly v růstu, protože zvýšené geopolitické napětí se shodovalo s vyhlídkou na napjatější rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou po zbytek roku. Termínované kontrakty (tzv. futures) na ropu typu Brent 5. dubna překonaly symbolickou hranici 90 USD za barel a oproti začátku března vzrostly o téměř 8 USD za barel, čímž dosáhly nejvyšší úrovně od října 2023, a to v souvislosti se zvýšeným napětím mezi Izraelem a Íránem. Na komoditu rovněž dlouhodobě dopadají omezení vývozu ze strany kartelu OPEC+ (Organizace zemí vyvážejících ropu a Ruská federace), který hodlá prodloužit těžební škrty v rozsahu 2,2 mil. barelů denně do konce druhého čtvrtletí. Mimo tento závazek Saúdská Arábie dobrovolně omezuje produkci o dodatečných 1 mil., což není málo. K tomu si přidejme vynucené sankce na vývoz z Ruské federace nebo ukrajinské útoky na ruské rafinérie a máme na stole velmi utažený trh s ropou.

Výhled pro současný trh s ropou je tedy jednoznačně „býčí“. Podle společnosti S&P Global Commodity Insights by mohly spotové ceny ropy ještě letos vzrůst na 100 USD za barel, pokud bude OPEC+ pokračovat disciplinovaně ve svých restrikcích a bude nadále udržovat cenu ropy na světových trzích. V případě, že by současná rozmíška mezi Izraelem a Írán měla vést k nějaké větší válce, snadno si dokážu představit významné dopady na Hormuzský průliv, který je pro Evropu z pohledu dovozu suroviny naprosto zásadní. Hodnota ropy na trzích by pak mohla snadno atakovat i více než 120–130 USD v prvotním období v rámci obav o rozšíření potenciálního konfliktu.

Články autora Kryštof Míšek

Nejnovější články

Analýzy
Každý druhý e-mail na Seznamu je marketingové sdělení

Data za rok 2023 potvrzují, že popularita e-mailingu...

Právě hromadné zprávy tvoří v Seznam schránkách každý...

Seznam rozděluje e-maily do tří složek: Primární, Hromadné...

Nejúspěšnějším měsícem v počtu odeslaných e-mailů byl v...

Cestovní ruch
Praha má přímé letecké spojení s Azorskými ostrovy

Dostat se přímým letem bez přestupů z Prahy...

Linka bude obsluhována letadlem Boeing 737 s kapacitou...

Smartwings nasadí na provoz nadcházející rušné letní sezóny...

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Aktuální vývoj v Německu nabízí mírný optimismus

Podle nedávno zveřejněného předběžného průzkumu se hospodářský pokles...

Odpověď, z čeho ekonomického oživení v Německu plyne,...

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...