Neděle 30. června 2024
ikona hodiny28. 6. 2024 07:32

Kongresové centrum Praha posiluje globální renomé sobě i Praze

Posun do prémiového segmentu poskytovatelů kongresových služeb přineslo v roce 2024 Kongresovému centru Praha (KCP) zvýšenou poptávku po krátkodobých pronájmech o 30 %. Centrum se opírá o atraktivní pozici Prahy, své zkušenosti a schopnosti, kvalitní vybavení a příležitosti trhu. Díky tomu hostí prestižní události, jako byl například loňský 27. Světový silniční kongres nebo letošní Dance World Cup, u něhož očekává až 25 tisíc návštěvníků z celého světa. Aby svůj i pražský potenciál posunulo dál, je potřeba expandovat.

Růžena Černíková autor

Foto: KCP Radioday EUROPE 2023 Foto: KCP

Obchodní čísla za minulý rok naznačují, že budou stejně jako v roce 2022 rekordní. Kongresové centrum Praha posouvá vlastní mety a získává na renomé. Svou roli v úspěchu hrají nejen špičkové služby centra, kvalitní vybavení a jedinečný interiér, ale také externí faktory, jako je atraktivita lokality, větší chuť cestovat i vyšší potřeba setkávat se osobně. „Na krátkodobých pronájmech vidíme třicetiprocentní nárůst poptávky. Firmy se nebojí do eventů investovat. Očekávají špičkový servis, který jsme jim schopni zajistit. Narůstá také poptávka po velkých kongresech. Oproti roku 2022 se v loňském roce pořádaly větší a nákladnější akce a letošní rok trend následuje. Podmínky pro růst KCP i Prahy jsou proto ideální,“ objasňuje Roman Sovják, obchodní a marketingový ředitel centra.

Praha: 6. nejatraktivnější destinace světa

KCP si za svého hostitele volí politické špičky, jako tomu bylo například u druhého předsednictví ČR v Radě EU v roce 2022. V průběhu šestiměsíčního období se v KCP uskutečnilo 65 akcí pro vrcholné politiky v čele s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyen. Praha na své půvaby a kvalitní zázemí láká organizátory z mnoha oblastí a čím dál častěji vítězí v kandidaturách prestižních mezinárodních kongresů. Příkladem může být 27. Světový silniční kongres, u kterého Praha porazila s dvojnásobným náskokem Sydney nebo Kuala Lumpur. V designových interiérech Kongresového centra se loni na silničním eventu potkalo více než 4 000 tisíce delegátů ze 117 zemí světa. Vítězství v kandidatuře Praha získala i pro Světový chemický kongres Mezinárodní unie pro čistou a užitou chemii (International Union of Pure and Applied Chemistry – IUPAC), plánovaný na rok 2029. V souboji o preferovanou lokalitu za sebou nechala asijská velkoměsta Chengdu a Taipei i německý Düsseldorf. Na přelomu června a července proběhne největší světová taneční soutěž pro děti a mládež Dance World Cup, na níž se v průběhu deseti dnů v Kongresovém centru Praha setká více než 25 tisíc tanečníků. „Praha jako šestá nejatraktivnější kongresová destinace světa přitahuje pozornost velkých organizátorů a my této příležitosti umíme využít. Naše prostory vyhledávají lékařské a vědecké kapacity pro sdílení nejnovějších poznatků z oblasti pokročilé vědy a klinické praxe. Příkladem může být 44. výroční zasedání Mezinárodní společnosti pro transplantace srdce a plic (ISHLT), na který v dubnu zavítalo více než 3 500 delegátů z 55 zemí světa,“ vysvětluje Roman Sovják.

KCP: Nová hala umožní zúročit potenciál centra i Prahy

Cílení na velké mezinárodní konference se centru vyplácí a spolu s jeho renomé stoupá i chuť usilovat o největší mezinárodní eventy, jejichž konání je v KCP v současné době limitováno kapacitou. Centrum je v současné době schopné v 70 sálech a saloncích odbavit eventy až pro 10 000 účastníků. Expanze KCP je pro splnění ambicí i využití potenciálu Prahy klíčová. Plánovaná výstavba nové výstavní haly zvětší kapacitu o 5 000 m² a umožní metropoli stát se globálním centrem pro sdílení unikátního know­‑how, místa setkávání světových kapacit různých oborů. „Výstavba nové haly ale představuje také nezanedbatelné zisky do veřejných rozpočtů a kultivaci příjezdového turismu, který je s tím kongresovým úzce spjatý. Kongresový turista v porovnání s běžným turistou utrácí třikrát více, rád se na místo vrací a má zájem o hlubší poznání české kultury a historie,“ osvětluje další benefity haly Lenka Žlebková, generální ředitelka Kongresového centra Praha. „Součástí projektu je i revitalizace severní terasy. Na ní by měla vzniknout kavárna, skatepark, chill out zóny a vyhlídková stěna s pódiem a LED obrazovkou pro outdoor eventy. Z celého projektu tak budou profitovat i Pražané, kterým hala a revitalizace terasy přinesou příjemné prostory pro trávení volného času,“ uzavírá Žlebková.

Nejnovější články

Cestovní ruch
Cestovatelský systém DROZD nově v Portálu občana

Z výsledků nedávného průzkumu agentury CzechTourism vyplývá, že 60...

Cestovní ruch je v České republice v gesci ministerstva pro...

Třetím doporučením ministerského poradce je nainstalovat si do...

K co možná nejhladšímu průběhu zahraničních letních dovolených českých...

Pohled z praxe
ČEZ ve svých kancelářích snížil spotřebu tepla o 15 %

Za šest let pokles spotřeby tepla o 15...

„Domácnosti i firmy k nám chodí pro odborné...

Trendy
Benefity pro zaměstnance do 5 minut

Ačkoliv virtuální platební karty na trhu již nějakou dobu...

Společnost nasazuje virtuální řešení u své karty All Inclusive,...

Zavedení virtuálních karet bude vedle zaměstnanců znamenat větší...

Nejnovější Cestovní ruch

Cestovní ruch
Cestovatelský systém DROZD nově v Portálu občana

Z výsledků nedávného průzkumu agentury CzechTourism vyplývá, že 60...

Cestovní ruch je v České republice v gesci ministerstva pro...

Třetím doporučením ministerského poradce je nainstalovat si do...

K co možná nejhladšímu průběhu zahraničních letních dovolených českých...

Cestovní ruch
Meziměstí – jak se dělají zázraky

Na význam a slávu se Meziměstí kdysi zablesklo...

S železnicí přišel do Meziměstí i textilní průmysl, jehož...

Původní tvrz s hospodářským dvorem v Meziměstí byla později přestavěna...

Ten rybník býval obecním koupalištěm – koupat se...

A jen tak mimochodem se v Meziměstí a okolí...

Cestovní ruch
Hainan Airlines obnovili svoji linku z Prahy do Pekingu

„Těší mě, že se nám po dlouhých jednáních...

„Jsem velmi rád, že se podařilo na základě...

„Dnes obnovená linka do Prahy je již jedenáctou...

Hainan Airlines v současnosti provozuje z Číny více...