Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny23. 8. 2022 07:02

Goldplating není mrtvý, jen jsme ho chybně přestali řešit

Zdá se, že jestli v současném neklidném světě stále něco platí, jsou to ekonomické principy. Kupříkladu – čím více se kola ekonomiky zasekávají, tím více roste poptávka po regulaci. Současná doba je toho, bohužel, zcela signifikantním důkazem.

Zdeněk Soudný autor

Foto: STURMO Kudy vede cesta k dostupnému bydlení? Foto: STURMO

Byrokratizace a přeregulace začala v této dekádě již roky před tím, než dorazila krize. Razantně vzrostla míra regulace doslova všeho, začasté s oficiálním zdůvodněním, že to tak chce Evropská unie. Nemůže tak být příčinou krize jak o ní hovořil na Sněmu HK pan místopředseda poslanecké sněmovny pna Jan Skopeček? Ještě před několika lety byl takzvaný goldplating /termín používaný k charakterizaci procesu, při kterém se rozšiřují pravomoci směrnice EU při transpozici do národních zákonů členského státu/ – ostře a široce kritizován a zaznívala častá varování z řad politiků, odborníků i akademiků. Dnes se označení samotné i skutečnost, že jsme mnohdy papežštější než papež ať to občana stojí co to stojí téměř zapomnělo. Jeho význam ale potkáváme téměř na každém kroku v české legislativě a normách. Nešvar, který nafukuje „požadavky“ z EU a dusí české prostředí, a je do značné míry českou specifikou. V EU nevyjednáváme vlastní požadavky, nehájíme. Různé materiály tupě a slepě překládáme a vkládáme do českého právního řádu. Na rozdíl od většiny států EU, které ke každému takovému dokumentu vedou dlouhou diskusi a hledají cestu, která je pro jejich národní zájmy smysluplná.

Bohužel, pokud se ohlédneme za tím, co ČR tímto způsobem v posledních letech „slepě přejala“, potom budeme hledat marně, cokoli, co by v oblasti stavebnictví vedlo ke zjednodušení procesu, jakoukoli směrnici, která by pomohla již tak komplikované české prostředí zjednodušit, narovnat, zefektivnit.

Ti, kteří si toho všímají mají začasté pocit, že vinit je nutné EU.  Jenže podobně jako v jiných vztazích, i zde jsou na to dva. A stejně tak jako hledat problém v EU, je nutné hledat jej i doma. Ba co více – možná je to ještě nutnější.

Čelíme dále narůstající krizi bydlení. Je velmi zjednodušené vinit z ní tu délku povolovacího procesu, tu problémy s územním plánováním, nebo normy. Krizi způsobuje kombinace všech těchto faktorů. Daně a poplatky, dlouhé povolovací procesy, rostoucí náklady na financování jak na straně stavebníků, tak na straně klientů, rostoucí požadavky na podmínečné investice, kontribuce, rostoucí ceny stavebních materiálů a práce. Onen goldplating je v tomto smyslu jen dalším z faktorů. Nikoli ale nepodstatný – vezměme například jen novou normu na parkování elektrovozů, která prodraží jak náklady na jedno parkovací místo, tak také jejich budoucí správu. A to poměrně zásadně. Ještě před raketovým růstem inflace se náklady na parkovací stání navíc šplhaly v mnoha projektech k 1 milionu korun na 1 byt navíc! Toto není cesta k dostupnému bydlení.

Je vcelku jedno, odkud se začne toto klubko problémů rozplétat. Ideální by, samozřejmě, bylo, pokud by se našla řešení pro každý z jeho konců. Ale pokud nyní zrychlíme stavební povolení, zlepšíme legislativní prostředí pro územní plánování, a přestaneme s nesmyslnou implementací evropských norem, které po nás vlastně mnohdy ani nikdo nechce, bude to dobrý začátek.

Ostatně: tato změna by konečně – po mnoha letech – mohla přinést stabilizaci cen za bydlení v České republice. A to by výrazně pomohlo krotit inflaci – protože právě ta za bydlení se na celkové projevuje výrazně. Byty přitom ale nejsou „nadhodnoceny“. Jen je na ně kladen velký nárok, který se zcela míjí možnostech tyto požadavky rozumně zaplatit.

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...