Středa 8. května 2024
ikona hodiny20. 12. 2019 10:54

Podnikatelský přehled pro rok 2020

Nenechte se zaskočit

Také rok 2020 bude znamenat pro podnikatele a živnostníky řadu změn. Přinášíme přehled nejdůležitějších novinek, které je čekají v nadcházejícím roce.

Kateřina Kozáková autor

Úřad HK ČR

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Ty zásadní změny se v příštím roce dotknou tří oblastí – odvodů na zdravotní a sociální pojištění, elektronické evidence tržeb a daně z přidané hodnoty.

Sociální a zdravotní pojištění

Jako každý rok i v roce 2020 v důsledku zvýšení průměrné mzdy v národním hospodářství dojde i ke zvýšení minimálních záloh na povinné pojistné, a to na sociální i zdravotní pojištění.

Pokud platíte minimální zálohy na důchodové pojištění, tak po podání Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ (tj. až po podání daňového přiznání) se vám zálohy zvednou na částku 2 544 Kč. Splatnost záloh je již od letošního roku celý měsíc, takže pokud platba správě sociálního zabezpečení dorazí kdykoli během konkrétního měsíce, nebudete penalizováni ani platit úrok z prodlení. Pokud platíte vyšší zálohy než minimální, upravíte jejich výši až po podání daňového přiznání a Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ.

V případě, že se účastníte dobrovolného nemocenského pojištění, upozorňujeme, že od 1. 7. 2019 se snížila sazba nemocenského z 2,3 % z vyměřovacího základu na 2,1 %. Minimální záloha pro rok 2020 bude činit 183 Kč měsíčně.

Zálohy na zdravotní pojištění se zvýší již od 1. 1. 2020, pokud platíte zálohy v minimální výši, je třeba od ledna 2020 platit měsíční zálohu 2 352 Kč. Pokud platíte vyšší zálohy než minimální, upravíte jejich výši až po podání daňového přiznání a Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ.

Elektronická evidence tržeb – EET

Nejdůležitější změnou v oblasti EET je, že od 1. 5. 2020 budou EET podléhat již všechny tržby z podnikání, které probíhají v hotovosti. Elektronická evidence tržeb se bude vztahovat na všechny oblasti podnikání (na všechny řemeslníky i osobní služby – například kadeřnické a kosmetické služby) s několika málo výjimkami. EET se nebude týkat například subjektů hospodařících s veřejnými prostředky (obce, kraje, příspěvkové organizace), regulovaných odvětví (finanční instituce, energetika, poštovní služby), telekomunikačních služeb, hazardních her, obchodní letecké dopravy, nevidomých poplatníků, provozování sociálních služeb a předvánočního prodeje ryb v období od 18. prosince do 24. prosince.

Novinkou v zákoně o EET je tzv. zvláštní režim evidence tržeb. Je určen pro drobné živnostníky, kteří podnikají sami či s nejvýše dvěma zaměstnanci a mají hotovostní příjmy do 600 tisíc korun ročně. Ti se mohou rozhodnout, zda budou evidovat tržby online nebo na papírových paragonech vydávaných zdarma finančním úřadem. Pokud se rozhodnou pro papírové paragony, pak jednou za čtvrt roku zašlou finančnímu úřadu formulář s údaji o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek.

Stejně jako u prvních dvou vln získají poplatníci, kterým vznikne povinnost evidovat tržby, možnost uplatnit jednorázovou slevu na dani z příjmů fyzických osob, a to až ve výši 5 000 Kč. Lze tak kompenzovat náklady, které vznikly v souvislosti se vznikem evidenční povinnosti.

Daň z přidané hodnoty  – DPH

Stejně jako u EET i u DPH dojde ke změně k 1. 5. 2020. Vláda již při zavedení první vlny EET snížila DPH u stravovacích služeb z 21 % na 15 %. A na jaře 2020 se sazba DPH u stravovacích služeb ještě sníží, a to na 10 %. V současnosti byl Poslaneckou sněmovnou schválen tzv. daňový balíček, který zvyšuje spotřební daň z lihu, ale toto zvýšení se nebude týkat piva a u točeného piva dojde v květnu i ke snížení DPH na 10 %. Kdo nebude pít tvrdý alkohol a bude pít pivo, ten ušetří na daních, stejně tak ten, kdo bude pít kohoutkovou vodu, protože vodné a stočné budou také v sazbě 10 %. Na druhou stranu, když si dáte pizzu v restauraci, zaplatíte DPH 10 %, když si ji necháte přivézt domů, tak 15 %.

DPH bude snížena na 10 % u těchto výrobků a služeb:

  • domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany
  • stravovací služby a podávání nápojů vč. točeného (sudového) piva
  • vodné a stočné
  • služby čištění vnitřních prostor a mytí oken prováděné v domácnostech
  • opravy obuvi a kožených výrobků
  • opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků
  • opravy jízdních kol
  • kadeřnické a holičské služby
  • půjčování nebo nájem knih
  • knihy, e-knihy a audioknihy

Nejnovější články

Trendy
Česko uvidí první bateriový vlak

Poprvé bude představen první bateriový vlak, který bude...

Návštěvníci letošního veletrhu se tak mohou přijít podívat...

Pohled z praxe
Elektrárny Opatovice modernizují a myslí na ekologii

Elektrárna, kterou firma provozuje, je schopná vysokoúčinné kombinované...

Už od devadesátých let firma pracuje na ekologizaci svého...

V současnosti Elektrárny Opatovice pokračují v obnově svých turbín. Po...

Energie se skrývá nejen v elektrárenských kotlích, ale také...

Aktuality
Česká nábytkářská firma dobyla Paříž

„Účast na veletrhu byla pro firmu RIM jedinečnou...

V rámci veletrhu značka RIM prezentovala nejen své...

Workspace Expo v Paříži je mezinárodní veletrh zaměřený...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Stále lepší překladače znásobily úspěšnost kybernetických útoků

„Revoluce v zásadě nastala před třemi lety, kdy se...

„Kvalita automatických překladačů má dopad nejen na úspěšnost...

Expertní pohled
V budoucnu bude možné pojistit takřka cokoliv

První pojistka se jménem Slavia pojišťovny byla prodána...

Zmínil jste se, že tuto novinku ocení podnikatelé,...

Všichni cizinci pocházející ze zemí mimo EU mají...

Hrdě se hlásíte k partnerství Velké pardubické, která se...

Expertní pohled
Dům je jako ekosystém, je třeba ho stavět komplexně

„Dům nejde stavět po částech, jedná se o...

V rámci celku má důležitou roli také materiál,...

Společnost jako jediná na trhu nabízí stavebníkům komplexní...