Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny26. 4. 2020 04:46

Nečekejte okamžité výsledky

Jak vybrat kvalitní marketingovou agenturu či freelancera – díl III.

Jak mezi stovkami marketingových agentur a freelancerů najít toho správného a kvalitního marketingového dodavatele a specialistu? Potřetí a naposledy se vracíme k tématu praktickými a užitečných tipy prověřenými vlastní praxí. Mohou vám pomoci usnadnit obtížný výběr.

Zbyněk Hyrák autor

specialista na výkonnostní marketing, PPC kampaně a webovou analytiku, www.optimalizovany-web.cz

Občas se u klientů, kteří za mnou přijdou s velmi malým rozpočtem, dozvídám, že jim dřívější nepoctivý marketingový dodavatel jeden měsíc upravil cenu za proklik na nižší hodnotu a druhý měsíc ji vrátil na původní stav, třetí měsíc opět snížil na nižší hodnotu a následující měsíc opět vrátil na výchozí stav. Je zásadně důležité s marketingovým dodavatelem komunikovat, aby vám veškeré úpravy a změny byl schopen opodstatnit a zdůvodnit. Pokud jen provádí změny bez hlubší úvahy a důvodu, zbystřete. Vše by mělo dávat smysl a být odůvodnitelné.

O dobrých se ví

Kvalitní marketingová agentura či freelancer jsou obvykle veřejně známí, přednášejí, publikují články… Zkrátka, v odborných kruzích se o nich ví. Na kvalitní marketingovou agenturu či freelancera proto občas narazíte, když čtete jeho článek na blogu, či ho poznáte na nějaké konferenci nebo přednášce. Špičkoví odborníci se snaží předávat své znalosti i zkušenosti dále, a to nejen na konferencích, ale i v odborné komunitě aktivně přispívají v různých diskuzích, či si navzájem pomáhají a podporují se. Pokud takového partnera máte, je to skvělé, máte dobře našlápnuto!

Samozřejmě nekvalitní agentury či freelancery můžete potkat všude, ale pokud jsou veřejně známí, pohybují se v odborné komunitě, publikují články na blogu či se účastní přednášek a workshopů, které vám dávají smysl, tak je menší šance, že se spálíte. I když ta šance možného zklamání tu je vždycky, tomu se nejde v podnikání vyhnout.

Skrytý potenciál

Občas se také může stát, že objevíte skrytý potenciál ukrytý i mezi méně známými odborníky. Přece jen, někteří jsou spíše introverti, neradi hovoří před publikem, mají trému, ale svou práci dělají neuvěřitelně skvěle. Jen se o nich v odborných kruzích tolik neví či veřejnosti nejsou tak známí. Jestliže vás svým přístupem zaujmou, zkuste jim dát šanci, i s nimi můžete objevit neotřelý způsob marketingu, který vaše konkurence doposud neobjevila.

V oblasti marketingu, online marketingu či PPC kampaní a SEO neexistují žádné záruky, je proto třeba dát na svůj instinkt, skvělé doporučení a reference. Nevěřte proto marketingovému specialistovi, který vám slíbí okamžité výsledky. Ani důslednými požadavky na kvalitu se nemusíte vyhnout tomu, že narazíte na někoho nekvalitního a nespolehlivého. Následující postřehy vám však mohou snížit riziko špatného tahu.

Kontakty napoví

Na co se ještě často zapomíná? Na podrobné kontakty! Vybrali jste skvělou agenturu či freelancera, má perfektní reference, ale neuvádí na sebe bližší kontakt, pouze anonymní poptávkový formulář? Správná agentura či freelancer se nebojí jít s kůží na trh a vždy na sebe uvede kontaktní jméno, e-mail, telefon, ideálně i fotografii, abyste věděli, s kým budete hovořit a komunikovat.

Vždy byste proto měli mít jistotu, že oslovíte někoho konkrétního, kdo se vám bude věnovat a budete vědět, kdo se bude vaší poptávkou zabývat. Bezejmenné kontakty na důvěře nepřidají, proto vždy vybírejte pečlivě a oslovte ty, kteří se vám rádi představí nejen v kontaktech, ale i napíšou pár slov o sobě v sekci O nás. V níže uvedeném obrázku se můžete klidně ode mne inspirovat. Přijde vám osobitější? Návštěvníkům mých stránek také.

A samozřejmě – reference!

Také dáte na doporučení ostatních, na jejich zkušenosti a pocity, jak se jim spolupráce líbila? Tak nezapomeňte na reference. Pečlivě je čtěte a hlavně ověřujte jejich pravost. Opravdu totiž nestačí, když si marketingová agentura či freelancer uveřejní na svém webu pouze loga firem, se kterými spolupracovali, nebo anonymizovaná jména referujících zákazníků typu František N. bez dalších údajů a podrobností o marketingové zakázce.

Pročtěte si, jak spolupráce probíhala, jaké měla výsledky a zda byli se spoluprací spokojení. Je to nezbytné minimum, které můžete udělat. Světoznámá loga vám o povaze a kvalitě služeb nic konkrétního neřeknou, doptejte se tedy u svých marketingových dodavatelů na bližší podrobnosti. V rozhodování vám mohou pomoci i certifikace a partnerství s různými nástroji a platformami, s nimiž mají ověření a certifikovaní specialisté bližší zkušenosti. Například Google nabízí certifikační program Google Partners, u Seznamu najdete program Seznam.cz — Ověřené agentury a Freelanceři, Heureka nabízí program Heureka partneři, Shoptet nabízí svůj program Shoptet partneři, v administraci Eshop-Rychle.cz najdete sekci Konzultanti, Collabim má Certifikované specialisty Collabim, SEMOR nabízí Certifikaci SEMOR… Možnosti, jak se přesvědčit, tedy existují. Využijte je. Kvalitní marketing vám přinese výsledky.

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...