Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny27. 5. 2020 10:12

Zákon roku ovládla digitalizace

Vítězem jedenáctého ročníku ankety Zákon roku 2019 se stalo téma Digitální stát: obíhají data, nikoliv lidé, konkrétně pak zákon o právu na digitální služby. Tato právní norma byla jedním z nominantů Hospodářské komory, která nad anketou tradičně převzala záštitu.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: archiv HK ČR Foto: archiv HK ČR

Za poslaneckou iniciativu vítězného zákona si ocenění převzali poslanci Ivan Bartoš, Barbora Kořanová, Martin Kupka a také Zdeněk Zajíček z Hospodářské komory, prezident ICT Unie, který se na návrhu zákona zásadní měrou podílel. Odborná veřejnost včetně členů Hospodářské komory ocenila zákon o právu na digitální služby 47 procenty hlasů.

Tato norma je již účinná a v následujících pěti letech bude probíhat postupná příprava státní správy na jeho plnou implementaci do praxe. Tento čas je potřebný z toho důvodu, aby se úřady i stát dostatečně přichystaly na skutečnou elektronizaci komunikace firem a občanů se státem.

V současné době totiž stále ještě není jednoduché přihlásit se ke službám, které státní správa provozuje a spravuje. Zákon č. 12/2020 o právu na digitální služby proto mimo jiné ukládá, aby stát vytvořil potřebné elektronické formuláře a propojil registry tak, aby lidé nemuseli nosit dokumenty z úřadu na úřad.

Podle prezidenta Hospodářské komory je Vítězný zákon převratnou změnou v přístupu k zákonnému zakotvení potřebné digitalizace tuzemské státní správy. „Zákon vytváří podmínky pro urychlené dokončení propojeného datového fondu veřejné správy a pro zahájení plošného povinného sdílení jednou pořízených dat o každém podnikateli i občanovi, a to všemi oprávněnými úřady,“ říká Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR.

Nutnost zákona dokládá i fakt, že získal nebývalou jednoznačnou podporu napříč parlamentními stranami. „Velmi si považuji, že proti návrhu vítězného zákona nehlasoval ani jeden poslanec, ani jeden senátor. I zákon, který se umístil na druhém místě, je v jistém smyslu revolucí, protože zásadním způsobem zpřehledňuje náš právní řád,“ dodává Dlouhý.

Konečné výsledky ankety Zákona roku 2019

 

Umístění Téma Výsledek
1. Digitální stát: obíhají data, nikoliv lidé (zákon o právu na digitální služby) 47 %
2. Větší předvídatelnost a přehlednost zákonů (jednotné dny právní účinnosti a přehledy povinností) 18,8 %
3. Stát může povinnosti ukládat jen právním předpisem 16,2 %
4. Stát nesmí vybírat zvláštní poplatek za to, aby si plnil své povinnosti (zrušení poplatku za podání podnětu k prověření veřejné zakázky) 13,6 %
5. Snížení nákladů na podnikání (online zakládání obchodních společností) 4,4 %

 

Zabodoval také PES

Druhé místo v soutěži obsadily Jednotné dny právní účinnosti a přehledy povinností. Tento právní předpis vychází přímo z projektu Právního elektronického systému Hospodářské komory a stanovuje dva dny v roce (1. leden a 1. červenec), kdy mohou vstupovat v účinnost přijímané zákony. Norma zajistí větší přehlednost legislativních změn pro podnikatele i běžné občany.

Tento zákon platí od ledna letošního roku, nicméně jeho aplikace v praxi zatím nemohla být kvůli nouzovému stavu plně využita. S účinností od roku 2022 pak bude mít každý předkladatel právního předpisu navíc povinnost vytvořit společně s důvodovou zprávou seznam povinností, které z právního předpisu povinným subjektům vyplývají.

„Nominační radě se znovu podařilo ukázat inspirativní příklad, jak regulace může být prospěšná. Může zvyšovat efektivitu a vytvářet infrastrukturu pro zapojení podnikatelů a neziskového sektoru do řešení potřeb společnosti,“ říká Tomáš Babáček, advokát Deloitte Legal, předseda Nominační rady a projektový lídr Zákona roku.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...