Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny24. 6. 2020 16:07

Komora podpořila odbyt i využití zaměstnanců

Omezení výroby ve firmách kvůli vládním opatřením proti koronaviru výrazně snížila odbyt v tisícovkách podniků po celé ČR. Najít využití zaměstnanců, pro něž nemají podniky dočasně využití, pomáhá projekt Zachraň práci! – ten připravila Hospodářská komora ve spolupráci s platformou WorkLinks.com. Podnikatelé díky tomu nemusí propouštět a jednoduše své zaměstnance propůjčí firmám, které naopak potřebují pracovní sílu navíc.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Jednou z firem, která si půjčila zaměstnance od jiných podniků, je nymburský Kelvion. Společnost se zabývá výrobou výměníků tepla nebo chladicích zařízení pro průmyslové využití, a to s tradicí od 20. let 20. století. Zaměstnává přes 200 lidí a své výrobky dodává kromě Evropy také na Blízký Východ, do Jižní Ameriky nebo Jihovýchodní Asie. Díky poptávce po jejím zboží měla firma i během krize spojené s koronavirem o zakázky postaráno. Už loni odtud prodali zboží za skoro 660 mil. Kč a dosáhli hrubého zisku 70 mil. Kč. A dobře našlápnuto mají podle managementu i letos. Koronaviru navzdory.

Foto: Dalibor Kaňovský

Řešením je sdílení zaměstnanců

Jak byste popsal princip platformy Worklinks?

Jedná se o B2B webovou aplikaci, pomáhající uživatelům řešit výkyvy v poptávkách a produkci, ať už v rámci sezónnosti, nebo například aktuálně pandemie. Uživatelé mezi sebou sdílejí volné pracovníky formou dočasného přidělení práce zaměstnanci a ostatní volné firemní kapacity v rámci kooperací.

Pomohla Vašemu portálu paradoxně koronavirová pandemie? Přeci jen, řada firem se ocitla ze dne na den v situaci, kdy neměly pro zaměstnance uplatnění, nebo jim naopak pracovní síly chyběly.

Díky koronavirové pandemie musely firmy rychle mobilizovat všechny dostupné rezervy a hledat nová řešení. V rámci projektu Zachraň práci! se do portálu nově zaregistrovalo asi tisíc firem z celé České republiky, napříč všemi obory. Tito uživatelé se pak začali propojovat a aktivně spolupracovat.

Co očekáváte od projektu po úplném odeznění pandemie? Jakou roli mohou hrát burzy práce v běžných ekonomických dobách?

Projekt Zachraň práci!, běžící na platformě WorkLinks.com, nabízí uživatelům pomoc jak v dnešní situaci, tak v rámci běžného ekonomického fungování, kdy jim pomáhá lépe reagovat na výkyvy v poptávkách nebo sezónních vlivů. Věřím, že se do budoucna stane běžným nástrojem, využívaným velkou částí firem jak v tuzemsku, tak v zahraničí.

Jak se díváte na to, že se například některým zaměstnancům v přechodném zaměstnání zalíbí a zůstanou v něm natrvalo? Lze to vnímat jako logickou součást volného pracovního trhu, nebo by to mohlo mezi firmy vnést nesvár?

Pokud nedojde k dohodě mezi uživateli na přechodu pracovníka k novému zaměstnavateli natrvalo, jsou všichni uživatelé proti nechtěnému přetahování a odchodům zaměstnanců chráněni smlouvou, zamezující zaměstnání dočasně přiděleného zaměstnance po dobu 6 měsíců od ukončeného dočasného přidělení. Za porušení jsou výrazné sankce. Pokud se ale na tom všichni dohodnou, nic takovému přechodu nebrání.

Vypůjčeno od sousedů

„Využili jsme koronakrizí uvolněné kapacity na českém trhu a díky projektu Zachraň práci! jsme dočasně nabrali celkem 17 zaměstnanců a desítky brigádníků. Naplnili jsme tak požadovaný počet lidí ve výrobě, abychom byli schopni uspokojit všechny naše zákazníky,“ vysvětluje HR manažerka Kelvionu Jana Vachutková. Alespoň část vypůjčené pracovní síly by v Kelvionu měla zůstat do srpna.

Kelvion si pracovníky vypůjčil zejména od firem z blízkého okolí. Konkrétně z poděbradských skláren Crystal Bohemia a společnosti Beire z Milovic, která se zabývá instalací veletržních stánků. Hlavním kritériem pro výběr pracovníků byla zejména manuální zručnost. „Nevylučujeme, že některým pracovníkům z jiných firem nabídneme pracovní poměr u nás. To bude samozřejmě ale záležet na konkrétní dohodě s jejich zaměstnavateli,“ dodává Vachutková.

O firmě Kelvion 

Společnost Kelvion je jedním z předních světových výrobců výměníků tepla, která dodává technologická řešení pro průmyslové využití již od 20. let 20. století. Specializuje se zejména na zařízení vhodná do extrémních teplotních podmínek. Díky široké nabídce výměníků tepla spolupracuje zejména se sektory dopravy, energetiky, těžby a zpracování ropy a plynu, chemického průmyslu, námořní dopravy, ale i potravinářství a výroby nápojů, datových center, vzduchotechniky a technologie chlazení. Další informace na www.kelvion.com.

Šance pro tisíc firem

Podobně jako společnost Kelvion se do projektu Zachraň práci! dosud zapojilo zhruba 1 000 firem několika oborů, zejména ze zpracovatelského průmyslu nebo sektoru automotive. Zhruba třetina z nich přitom pracovní sílu shání, dvě třetiny zapojených podniků naopak své volné kapacity nabízejí ostatním společnostem. Poptávající firmy hledají především strojírenské dělníky, řemeslníky, kvalifikované pracovníky ve stavebnictví a automobilovém průmyslu, operátory výroby a skladníky, naopak v nabídce jsou zejména zaměstnanci z pohostinství, operátoři výroby, pracovníci ve stavebnictví a ve službách.

Zaměstnanec samozřejmě musí s přidělením k jinému zaměstnavateli souhlasit. „Pracovní a mzdové podmínky zaměstnance dočasně přiděleného k jinému zaměstnavateli přitom nesmějí být horší než u jeho stávajících zaměstnanců,“ upřesňuje podmínky pro účast zaměstnavatelů v projektu prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Zaměstnanci si tak udrží svoji životní úroveň a mohou dočasným přidělením k jiné firmě získat další užitečné profesní zkušenosti.

Zachraň práci!

Projekt Zachraň práci! inicioval místopředseda Hospodářského výboru a předseda Podvýboru pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Martin Jiránek z Pirátské strany po diskusi se šéfem ICT Unie Zdeňkem Zajíčkem. Využili § 43a zákoníku práce, tedy takzvaného dočasné přidělení zaměstnance – dohoda o dočasném zapůjčení zaměstnance k výkonu práce u jiného zaměstnavatele. Dočasně přidělený zaměstnanec zůstává podle zákona nadále v pracovníkem původního zaměstnavatele, ale pracovní úkoly mu ukládá firma, k níž je přidělen.

Telefonický dispečink celostátní burzy práce zajišťuje pro Hospodářskou komoru společnost Monto, která se dlouhodobě zabývá náborem pracovních sil v ČR i v zahraničí. Na bezplatnou linku se mohou obrátit zaměstnavatelé, které koronavirová krize připravila o výrobu nebo odbyt, ale o své zaměstnance se chtějí do dohodě s jiným zaměstnavatelem postarat.

Bezplatná telefonní linka pro nabídky nebo poptávky zaměstnavatelů: 800 222 121

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...