Úterý 23. dubna 2024
ikona hodiny28. 7. 2020 09:41

Do září většina firem propouštět nebude

Sedm z deseti zaměstnavatelů nepropouštělo své zaměstnance a ani to nemají v následujících dvou měsících v plánu. Propouštět se ale chystají malí zaměstnavatelé. Vyplývá to z nového šetření Hospodářské komory mezi 790 podniky.

Miroslav Diro Miroslav Diro autor

HK ČR

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Propouštět zaměstnance se nechystají zejména firmy ve stavebnictví, jehož rozvoj je dlouhodobě brzděn nedostatkem pracovní síly s odpovídající kvalifikací – 86 procent respondentů v tomto oboru nepropouštělo, ani neplánuje v následujících dvou měsících propouštět. Stavebnictví má navíc během letních měsíců hlavní sezonu.

Propouštět se zatím nechystají ani zaměstnavatelé v osobních službách. Týká se to zejména těch, kteří se orientují na drobné spotřebitele, např. kadeřnictví, květinářství – 82 procent respondentů nepropouštělo, ani neplánuje propouštět.

Z respondentů, kteří uvádějí, že v příštích dvou měsících sníží stav zaměstnanců, jich většina propustí nanejvýše každého desátého pracovníka. Propouštění 30 a více procent zaměstnanců se bude týkat spíše nejmenších podniků a firem působících v oblasti cestovního ruchu. U zpracovatelského průmyslu, který je klíčovým sektorem tuzemského hospodářství, je zaměstnavatelů s takovým negativním výhledem jen v řádu jednotek.

Vzhledem k negativnímu vývoji české ekonomiky v posledních měsících, opožděné reakci trhu práce na vývoj ekonomiky i současným vládním programům Hospodářská komora očekává dopad vládních preventivních kroků proti šíření koronaviru a snížené domácí a zahraniční poptávky na vývoj nezaměstnanosti především v podzimních měsících.

Nasvědčují tomu i očekávání firem v oblasti poptávky. Více než dvě pětiny podnikatelů totiž předpokládají, že se do konce roku sníží poptávka po jejich zboží či poskytovaných službách.

Největší obavy z poklesu poptávky mají malé a střední podniky do 250 zaměstnanců. V tomto segmentu zaměstnavatelů má obavy z poklesu poptávky téměř každá druhá firma. V odvětvovém pohledu panují největší obavy u provozovatelů stravovacích zařízení a ve stavebnictví zejména vlivem sezonnosti.

Nicméně určitá opatrnost je příznačná ale i pro zpracovatelský průmysl. V tomto odvětví počítá se zhoršením poptávky až 38 procent podniků.

Mezi firmami s více než 250 zaměstnanci očekává do konce roku zlepšení poptávky po jejich zboží či službách plná třetina z nich. Zlepšení čeká i čtvrtina firem ve zpracovatelském průmyslu. V cestovním ruchu je optimistických firem dokonce více než čtvrtina.

Do šetření se zapojilo 790 respondentů – členů Hospodářské komory, zástupců všech hlavních odvětví ze všech krajů ČR. Na anketu odpovídaly mikro, malé, střední, ale i velké podniky. Odpovědi byly přepočítány tak, aby odpovídaly velikostní struktuře členské základny Hospodářské komory (mikro, malé, střední a velké podniky).

Články autora Miroslav Diro

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...