Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny19. 1. 2021 17:30

Vladimír Dlouhý: Zvýhodňovat jednu diagnózu nelze

Vyšší náhrady pro lidi v izolaci nebo při onemocnění způsobené koronavirovou nákazou by znamenaly neúměrnou zátěž pro české firmy, které se potýkají s hospodářskými problémy v době pandemie covidu-19. Hospodářská komora tak reaguje na dnešní tiskovou konferenci Pirátské strany, která před jednáním Poslanecké sněmovny vyšší náhrady podpořila. Podobný postup podle Komory navíc nepovede ke zvažovanému cíli – zvýšit motivaci lidí a firem k četnějšímu testování a trasování.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Hospodářská komora připomíná, že v současnosti zaměstnanci během prvních dvou týdnů nemoci dostávají standardní 60% náhradu mzdy vyplácenou zaměstnavatelem, teprve potom, tedy trvá-li nemoc déle než dva týdny, dostávají nemocenské dávky od státu. „Zvýšení náhrady by v rámci stávajícího systému nesli na svých bedrech především zaměstnavatelé, protože podle dostupných informací se velká část nemocných s covidem-19 uzdraví právě do dvou týdnů,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že na případné výplatě náhrad mzdy by musel participovat stát.

Hospodářská komora nicméně nerozumí tomu, proč by měli dostávat nemocní covidem-19 více peněz než kupříkladu lidé nakažení jinými infekčními nemocemi. „To by bylo možné jen v případě plošného zvýšení náhrad v době dočasné pracovní neschopnosti. Takovou úvahu však považujeme za zcela nepřiměřenou stavu současné ekonomiky, úplně mimo možnosti soukromého sektoru a sotva kompatibilní se stávajícími rozpočtovými problémy České republiky,“ dodává Dlouhý.

Současné nastavení antigenního testování a daňové uznatelnosti dobrovolných PCR testů navíc Hospodářská komora pokládá za dostatečně motivační k tomu, aby firmy dbaly o prevenci covidu-19 ve svých provozech. Daňový režim nákladů spojených s testováním zaměstnanců je v rámci platné právní úpravy uspokojivý a jeho praktická aplikace byla ještě v létě ze strany ministerstva financí a finanční správy odsouhlasena. „Podnikatelé jsou schopni přizpůsobit svoji činnost jakékoliv situaci, což za poslední rok jasně prokázali. Představa, že budou firmy i občané ještě více motivováni jakousi „lidovou tvořivostí“ poslanců z jakékoliv politické strany, je ale velkou iluzí,“ uzavírá Dlouhý.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...