Evropská legislativa potřebuje očistec
NázoryEkonomický výhled na následující roky není vůbec růžový. To se odráží v očekáváních našich podnikatelů. Hlavními výzvami, před kterými podnikatelé stojí,...
Ekonomický výhled na následující roky není vůbec růžový. To se odráží v očekáváních našich podnikatelů. Hlavními výzvami, před kterými podnikatelé stojí,...
Autonomní technologie mají potenciál změnit veřejnou dopravu. Dovedou minimalizovat lidské chyby, optimalizovat dopravní obslužnost a šetřit finanční prostředky provozovatelů. Téma...
Každoroční největší evropské setkání inkubátorů, inovačních center, akcelerátorů, vědeckých parků a hybatelů inovací pod hlavičkou Evropské sítě inovačních center (EBN)...
Nepříznivé ekonomické vlivy znamenají, že české stavebnictví čeká těžký rok. Stavební firmy očekávají v roce 2023 na trhu stavebních prací...
Sociální sítě, influenceři, nové technologie včetně umělé inteligence, zhýčkanost části zákazníků, vliv ekologie, ale i tlak na peněženku díky inflaci...
Ode dneška začal v Praze fungovat SPoint – první místo pro všechny, kteří se zajímají o sociální podnikání. Pokrývat bude...
Nejprve je důležité vysvětlit pojmy, syndrom vyhoření (Burn out syndrome-BOS) a sezónní afektivní porucha (Seasonal affective disorder-SAD). Tyto dva syndromy...
Rekonstrukce nosného obvodového zdiva představuje významný zásah do statiky celého domu. Ať už se jedná o probourání oken či o...
Nedávno proběhla konference Druhé ekonomické transformace s názvem ReVize Česka, na které diskutovaly špičky českého businessu s vládou (premiér, vicepremiéři...
Úroveň digitalizace stavebnictví se podle projektových firem nezlepšuje. Naděje a očekávání jsou spojeny s letošní novelizací stavebního zákona, se zjednodušením...
Všechny výsledky
Každý pátý zaměstnavatel zvažuje nabídnout svým zaměstnancům nebo je už rozhodnutý zavést stravenkový paušál, tedy peněžní příspěvek na stravování k výplatě. Hlavně se to týká podniků, které dosud vůbec neposkytovaly zaměstnancům papírové stravenky ani podnikové stravování. Část oslovených zaměstnavatelů využila nebo hodlá stravenkový paušál využít jako doplněk k již poskytovaným zaměstnaneckým benefitům. Vyplývá to ze šetření Hospodářské komory mezi 750 zaměstnavateli napříč obory.
„Stravovací paušál vnímáme dlouhodobě jako správnou alternativu ke stravenkám a realita letošního roku nám dává za pravdu. Spousta, především menších firem automaticky k prvnímu lednu letošního roku odešla od stravenek, nebo nově využila tento benefit pro firmy i zaměstnance. Z diskuzí s většími zaměstnavateli víme, že často čekají na kolektivní vyjednávání s odbory, ale chuť přejít ke stravovacímu paušálu je u většiny zaměstnavatelů jednoznačná,“ poznamenal předseda Asociace českého tradičního obchodu Pavel Březina.
Vzhledem k tomu, že stravenkový paušál byl parlamentem schválen až na konci loňského roku, zaměstnavatelé v současnosti teprve vyhodnocují pro a proti zavedení paušálu. Řada z nich zjišťuje u svých zaměstnanců, zda by tuto alternativu měli zájem začít využívat, někteří paušál rovnou zavedli.
„Jako příklad lze uvést firmu, která má pro několik stovek svých zaměstnanců zaměstnaneckou kantýnu, ale na detašovaném pracovišti v jiném městě nedostávali její tři zaměstnanci žádnou obdobu tohoto benefitu, protože administrativa spojená se stravenkami by se firmě nevyplatila. Nově tito tři zaměstnanci dostanou ke mzdě peníze a budou tak i oni pokryti tímto benefitem,“ uvedla hlavní analytička Hospodářské komory Karina Kubelková, která data firem zpracovala.
Podle informací ministerstva financí z 280 tisíc zaměstnavatelů poskytuje přibližně 1,8 milionu zaměstnanců zvýhodněné závodní stravování a dalšímu 1,5 milionu lidí poskytuje stravenky. Zhruba 1 milion zaměstnanců nemá nárok na závodní stravování a ani nedostává stravenky. Nejčastějším důvodem je administrativa spojená se stravenkami. Ministerstvo financí proto paušál koncipovalo jako další alternativu k dnes již využívaným stravenkám a závodnímu stravování.
„Pokusy některých stravenkových společností a skalních vyznavačů stravenek ze strany některých zaměstnavatelů na obhajobu stravenek trendu přechodu na stravovací paušál ale nezabrání,“ je přesvědčen Březina.
Hospodářská komora zastřešuje zaměstnavatele, příjemce stravenek, tedy obchody a restaurace, i stravenkové společnosti. Před dvěma lety proto provedla mezi svými členy šetření, z něhož vyplynulo, že 93 % firem volalo po změně stravenkového systému a 7 z 10 podniků přivítalo zavedení stravenkového paušálu, aby se jim snížila administrativa spojená s papírovými stravenkami nebo aby nemusely platit ze stravenek provize. Šetření ale také ukázalo, že záměr ministerstva financí zavést stravenkový paušál neměla u zaměstnavatelů zcela bezvýhradní podporu. Obavu měly firmy třeba z toho, aby možnost vyplácet hotovost nebyla vykoupena větší administrativní zátěží pro zaměstnavatele, třeba že by firmy musely prokazovat jejich účelové čerpání na stravování. Některé firmy se také obávaly, aby peníze nebyly přístupné exekucím, čímž by zaměstnanci fakticky přišli o peníze.
HDP v EU by podle jarní prognózy Evropské...
Od začátku aktuálního legislativního období Komise (mandát 2019-2024)...
Zajistit předvídatelnost podnikatelského prostředí. Investice trvají 5-10 let...
Nejnovější projekt Škoda Group staví na již existujících...
Vývoj Smart Depa zahrnuje tři fáze. V první...
Škoda Group se dlouhodobě zaměřuje na inovace a...
Systém autonomního řízení ATO automatizuje řízení vlaku, optimalizuje...
Kongres funguje každoročně jako platforma pro evropskou inovační...
Hlavním hostem kongresu je autor knihy Uncertainty Mindset...
Cílem tohoto systému je pomoci snížit riziko rušivých...
Pokrok v zavedení této technologie v Česku následuje...
Kathrin Anselm, generální ředitelka pro DACH, CEE a...
Daň z nemovitosti bude vyšší. Tato daň je...
Připlatit si na nákupu budou muset milovníci alkoholu....
Hoteliéři netrpělivě očekávali zveřejnění dat STR za březen,...
S nastupujícím jarem obsazenost hotelů ve střední Evropě...
Pochopitelně tristní situace českého hotelového trhu se netýká...
Příkladem jsou hotely Merkur, Don Giovanni, Josephine a...
Na Florenci 2116/15, 110 00 Praha 1
Registrace u Městského soudu v Praze, Spisová značka: A 8179
IČO: 49279530, DIČ: CZ49279530
Táboritská 23/1000, 130 00 Praha 3
Registrace u Městského soudu v Praze, Spisová značka: C49535
IČO: 25098853, DIČ: CZ25098853
Šéfredaktor: Petr Karban (petr.karban@cot.cz)