Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny4. 3. 2021 09:19

Když chybí racionální pohled

Rekodifikace stavebního práva se vleče. Je to vlastně příznačné, vždyť stavební řízení v Česku patří mezi nejdelší na světě a čekat, že nový stavební zákon projde legislativním procesem jako nůž máslem by bylo bláhové. Pracuje se na něm již od roku 2017. Současně ale platí, že jádro sporů, jímž je – zdá se – struktura stavebních úřadů, je zcela iracionální.  Od poslední významné debaty na toto téma, kterou živí především Svaz měst a obcí, uběhl rok a nic se nezměnilo. Bohužel...

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Stavební zákon živí iracionální spory Foto: Shutterstock.com

Důkazem budiž komentář Mnoho povyku pro nic, který jsme publikovali v lednu loňského roku. Nechci opakovat, co už přesně pojmenovala jeho autorka. Jen mi přijde alarmující, že od té doby jsme se ve snaze o funkční a kvalitní stavební právo mnoho neposunuli. Municipality a opozice se stále nemohou smířit s tím, že stavební úřady by řídil stát, opozice v tom vidí problémy a megaúřad, municipality pak nadto ještě výrazné omezení svých pravomocí.

Poslanec Marek Výborný zmínil v debatě, že návrh představuje naprostou destrukci smíšeného modelu státní správy. Možná je to pravda. Otázka zní: No a co? Není cestou k funkčnímu modelu zbourat ten starý, nefunkční? Vždyť právě stavebníci a stavitelé nejlépe vědí, že rekonstrukce něčeho, co nevyhovuje, je ta nejsložitější a nejdražší možná cesta a výsledkem je vždycky jen kompromis.

Česko má šanci postavit zcela nový model stavebního řízení, která by byl funkční a zvládl by, spolu s digitalizací stavebného řízení, zkrátit přípravu staveb v Česku natolik, že by se mohla začít podobat tomu, jak se stavby připravují v civilizovaných zemích. Tuzemská ekonomika to potřebuje.

Municipality i opozice však trvají na tom, že likvidovat smíšený model státní správy je velmi nerozumné, zdraží to administrativní procesy a může to mít drastické dopady do stavebního řízení. Nalejme si čistého vína. Model stavebního řízení je přenesením výkonu státní správy na samosprávu. Má to v případě stavebního řízení nějakou logiku? Nemá. Jen to přispívá k nižší produktivitě i odbornosti a vytváří to prostředí pro – eufemisticky řečeno – nestandardní řízení. Samotný fakt, že stavební úřady budou státní, neznamená, respektive nemusí znamenat ani více úředníků, ani více peněz, ani žádný nerozum a drastické dopady. To jsou jen řečnické figury, dobré pro Parlament a mediální prostor. Nebo mají municipality a odpůrci zákona k dispozici nějaké modely a propočty, které by jejich výtky na adresu novely zákona podpořily tvrdými daty? Pokud ano, omlouvám se, ale žádné jsem nenašel.

V pandemických debatách je často slyšet stížnost na to, že vláda svá opatření nezdůvodňuje. V případě stavebního zákona se stejně chová opozice i Svaz měst a obcí. Není náhodou naším největším problémem absence racionality?

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...