Úterý 16. dubna 2024
ikona hodiny11. 5. 2021 15:03

Města vycházejí podnikatelům vstříc a odpouští jim poplatky za restaurační zahrádky

Služby se bez podpory neobejdou

Sekce pro rozvoj služeb v oblasti pohostinství a gastroprovozu Hospodářské komory vítá přístup řady tuzemských měst, která podnikatelům v restauračním byznysu odpustila nebo výrazně snížila poplatky za využívání zahrádek u jejich hospod, barů, kaváren a restaurací. Upozorňuje nicméně, že kromě odpuštění těchto poplatků by měly mít firmy v gastrobyznysu nárok i na další alternativní podporu. Zejména v případech, kdy venkovní zahrádky mít nemohou.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Služby potřebují podporu Foto: Shutterstock.com

Podle Hospodářské komory neznamená dočasné odpuštění poplatků za zahrádky nijak drastický zásah do rozpočtů měst. Ten bude navíc v budoucnu vynahrazen návratem společenského života i zachováním podnikatelské aktivity.

„Města, která dosud výzvu České barmanské asociace vyslyšela, se zachovala propodnikatelsky. Hospodářská komora se proto obrací i na další města a obce, aby poplatky za zahrádky před nadcházející letní sezónou podnikatelům odpustily nebo výrazně snížily. Je to rychlá a efektivní cesta, jak vrátit život do ulic měst a zachránit podniky, které tvoří důležitou součást každodenního fungování, zejména s ohledem na nadcházející turistickou sezónu,“ řekl viceprezident Hospodářské komory a předseda Sekce pro rozvoj služeb v oblasti pohostinství a gastroprovozu Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Podle Hospodářské komory by nicméně města měla přemýšlet i o dalších alternativách covidové pomoci dlouhodobě zavřeným podnikům. Ty totiž zdaleka nehradí jen poplatky za zábor veřejného prostoru za své venkovní zahrádky.

„V této složité době je úleva v podobě odpuštěného poplatku za zábor veřejného prostranství či slevy na nájemném nepochybně dobrý krok. Nesmíme ale zapomenout, že řadě restaurací mít zahrádky není umožněno, a tedy i nadále budou podnikat maximálně nabídkou pokrmů přes okénko. Je proto důležité udržet stávající kompenzační programy, a také města by měla hledat i další formy podnikatelské podpory,“ navrhuje místopředseda Hospodářské komory Praha 1 a člen představenstva Hospodářské komory Filip Dvořák.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Názory
Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Globální akciové trhy zaznamenaly v prvním čtvrtletí nejlepší...

Na začátku dubna se prostředí inflace a úrokových...

Cestovní ruch
Výročí Franze Kafky: Příležitost i pro cestovní ruch?

Kdo navštíví Prahu, resp. její webové stránky a...

Hlavní město ve spolupráci s Prague City Tourism...

Během roku Franze Kafky se uskuteční také projekt...

Otáčející se hlava Franze Kafky patří k nejvyhledávanějším...

Trendy
Český startup krmí firmám AI modely kvalitními daty

„Poslední investici jsme získali v roce 2019 a...

Zakladatelé společnosti Jan Čurn a Jakub Balada se...

„Chceme Apify dostat k většímu množství vývojářů a...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...