Čtvrtek 2. května 2024
ikona hodiny31. 8. 2021 12:34

Neférové podpory křiví trh a ohrožují české podnikatele

Gigafactory je plivnutím do tváře

Asociace českých nábytkářů (AČN) důrazně odmítá zvýhodňování nadnárodních podnikatelských subjektů na úkor českých podnikatelů v Česku! Navíc v odvětvích jejichž perspektiva je krajně nejistá. Neúměrně vysoká podpora do montoven zaplacená z daní subjektů, které v ČR dlouhodobě působí, poškozuje tradiční české podnikatele včetně výrobců nábytku. AČN vyzývá všechny politiky napříč politickým spektrem – zastavme budování montoven!

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Již koncem července zaslala AČN svůj nesouhlasný postoj ministrovi Havlíčkovi. Vyjadřuje tímto i své obavy o pokřivený trh práce. Tím, kdo na takovýto přístup z dlouhodobého hlediska doplatí budou totiž čeští zaměstnanci a utrpí i státní kasa. Pro řadu českých subjektů to může znamenat existenční ohrožení. Podle Ministerstva průmyslu a obchodu by například měla vzniknout takzvaná gigafactory jako subdodavatel automobilového průmyslu a tato výrobna nebo výrobny by mohly od státu získat pobídku až do výše jedné pětiny nákladů. Takovýto přístup je extrémně nefér.

V první fázi budou tyto výrobny přetahovat zaměstnance z jiných odvětví, a to za peníze, které tradiční subjekty zaplatily a platí na daních. Je snadné si domyslet, že s takovouto podporou bude pro kolos značné velikosti snadné přeplatit své zaměstnance, aby je přetáhl z jiných odvětví. Zaměstnanci si však vyšší platy nebudou užívat dlouho. Jakmile se situace uklidní, tradiční zaměstnavatelé z trhu zmizí, sníží se i platy těchto zaměstnanců… To v případě, že takovéto gigafactory český stát poskytne podporu mnoha desítek miliard korun zaplacených z daní subjektů, které v ČR desítky let podnikají a poctivě platí daně. Takový přístup je plivnutí do tváře všem těmto podnikatelům.

V dopise ministrovi Havlíčkovi AČN uvedla: „Dovolujeme si tímto vyjádřit svůj nesouhlas s masivní podporou výstavby další montovny, která bude chrlit výrobky pro nadnárodní značky s mizivou přidanou hodnotou. Jedná se o podnik nesmírně rizikový, jelikož vůbec není jisté, zda elektromobily jsou skutečně budoucností nebo slepou uličkou v hledání alternativních pohonů. Stejně tak je velmi sporný ekologický dopad elektromobility. Z těchto důvodů si dovolujeme vyzvat ke zvážení masivní podpory. Jsme názoru, že podpora jiných oborů by z ekonomického hlediska byla prospěšnější. Ušetřené finance by bylo možné použít na podporu designu, vývoje a obecně podporou malého a středního podnikání a tím přispět ke zvýšení přidané hodnoty generované českými firmami. Případně mohou úspory vést ke snížení daňové zátěže. Je nám ovšem jasné, že malé a střední podnikání není reprezentováno takovýmito gigantickými stavbami a podpora desítek firem vyžaduje vyšší administrativní kompetence státních zaměstnanců než podpora jedné gigatovárny.“

Nejnovější články

Expertní pohled
Eviden monitoruje na dark webu ukradená data

Nová služba je vhodná pro větší firmy, které...

Monitoring v rámci služby LUMINAR probíhá formou kontinuální...

Zákazník ze soukromého i veřejného sektoru může službu...

Cestovní ruch
Emirates představují řešení pro neurodivergentní cestovatele

Seznamovací akce zahrnovala simulaci procesů odbavení i samotný...

Přes 29 000 členů palubního personálu Emirates je...

DPNA je kód využívaný leteckými společnostmi pro speciální...

Aktuality
Letadlo Lufthansy v Praze přivítala vodní děla

„Těší mě, že jsme se mohli symbolicky připojit...

„Jsem hrdý na to, že Letiště Praha oslavilo...

Letadlo je jedním ze čtyř strojů nesoucích na...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...