Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny8. 9. 2021 12:52

Podnikatelské svazy: Očkování je jedinou cestou z krize

Firmy motivují k vakcinaci, stát musí dělat totéž

Skutečný návrat ekonomiky na předkrizovou úroveň není možný bez dostatečné proočkovanosti populace. Hospodářská komora ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR proto apelují na své členy a podnikatele, aby ještě zvýšili informovanost a osvětu zaměstnanců v otázce vakcinace a zvážili další benefity pro očkované. Zástupci firem zároveň oceňují konstruktivní diskuzi s ministerstvem zdravotnictví a shodu na tom, že i při zhoršení epidemické situace nedojde k omezení ekonomiky a uzávěrám byznysu. Podnikatelé jsou zároveň ochotni akceptovat přiměřená režimová opatření.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Reprezentanti zaměstnavatelů připomínají, že zdraví zaměstnanci jsou pro chod firem nepostradatelní. Jedině očkování a dodržování protiepidemických opatření zajistí v dalších měsících jejich normální fungování. „V době, kdy firmy musí dohánět rok a půl ekonomického výpadku, jsou jakékoliv další prostoje obrovským rizikem. Vyzývám proto naše podnikatele, ať zaměstnance motivují, co to jde. Je proto třeba jim výhody očkování stále připomínat a také je motivovat nejrůznějšími benefity, vysvětluje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že na očkování závisí celá makroekonomická stabilita ČR.

Očkování je nezbytné proto, aby se podzim obešel bez komplikací a zatížení zdravotnického systému. „Nejen průmyslové podniky, ale v podstatě všechny firmy ušly od loňského března obrovský kus cesty. Mnoho z nich dodnes pravidelně testuje zaměstnance, umí zabezpečit epidemická a další interní opatření. Byla by proto škoda, kdyby jejich snaha v následujících týdnech ztroskotala kvůli slabé proočkovanosti,“ upozorňuje Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

S postupným náběhem plného školního roku a větší koncentrace lidí ve vnitřních prostorech vlivem počasí se pravděpodobně zvýší riziko přenosu covidu-19 a vyšší incidence onemocnění. Je proto nutné, aby nejen zaměstnavatelé, ale všichni občané ČR důsledně dbali na dodržování platných epidemických pravidel. „Dnes již disponujeme aplikacemi k jednoznačnému prokazování bezinfekčnosti, stejně jako s nástroji, jak bezinfekčnost například ve službách elektronicky kontrolovat. Je proto žádoucí, aby je podnikatelé i všichni lidé využívali a tím ve vlastním zájmu zamezili dalším ekonomickým dopadům,“ sděluje prezident Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner.

„Zároveň by ale neměl stát zapomínat na ostatní respirační nemoci, které tu s námi nadále jsou. I proto je třeba se soustředit rovněž na prevenci a očkování proti „běžné“ chřipce, jejíž případné rozšíření může zkomplikovat dosavadní zvládání pandemie covidu-19,“ dodává Dlouhý.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...