Úterý 16. dubna 2024
ikona hodiny9. 11. 2021 11:39

Proudy jsou silnější než protivítr

Jaký je aktuální vývoj trhu nemovitostí – znamená současná situace pobídku k aktivitě, nebo naopak vybízí k opatrnosti? Odpovědi v jednotlivých segmentech nabízejí experti Colliers a jejich zpráva je jednoznačná: navzdory všem problémům jsou trhy aktivní a rostou.

Katarína Karmažinová autor

Colliers International Česká republika

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Andy Thompson, ředitel investičního oddělení Colliers, komentuje investiční trhy: „Jak zpráva naznačuje, na trhu se v této době dějí skutečně zajímavé věci. Z našeho pohledu jsou proudy, které nesou loď investičního trhu (objem a diverzita kapitálu, nedostatek nabídky, trendy návratu do kanceláře, rostoucí cestovní ruch, rizika a problémy s návratností v jiných médiích a další), mnohem silnější než protivětry, které proti ní tlačí a ženou ji do bouře (neočekávaná inflace, práce z domova, pohyby a nejistota úrokových sazeb, covid, ceny elektřiny, materiální nedostatek a jiné).

Ti, kteří jsou na trhu aktivní, jsou stále kreativnější ve svých snahách proplout těmito vodami a vytvořit životaschopné příležitosti. Očekáváme, že tento trend bude i nadále tvořit základ řady transakcí do roku 2022. Aktéři trhu musí rychle konat, aby situaci co nejlépe využili.”

Petr Žalský, ředitel kancelářského oddělení Colliers, si všímá vývoje na kancelářském trhu: „Za posledních deset let bylo na trh ročně dodáno průměrně 135 000 metrů čtverečních, které za stejné období korespondují s čistou absorpcí prostor. V letech 2021 a 2022 bude na trh dodána přibližně polovina tohoto průměru a i přes nárůst neobsazenosti na 8 % ve třetím čtvrtletí roku 2021 se v následujících letech obávám nedostatku kvalitních kancelářských prostor. Nájemcům s plochou několika tisíc metrů čtverečních se značně zužuje výběr lokalit.

V letech 2017 a 2018 byla celková aktivita pronájmů přes 500 000 metrů čtverečních, v roce 2020 to bylo pouhých 330 000 metrů čtverečních a v roce 2021 očekáváme přiblížení se 400 000 metrů čtverečních. S předpokladem nájemních smluv uzavřených na 5-6 let, lze očekávat, že rok 2022 by měl být silným rokem pro celkovou aktivitu pronájmů.

Vítězové budou developeři, kteří pokračují ve spekulativní výstavbě v etablovaných lokalitách a dokáží firmám nabídnout budovy s technickými specifikacemi, jež odpovídají době a požadavkům firem.”

Josef Stanko, analytik průzkumu trhu ČR Colliers, k tomu dodává: „Je vidět, že se trh s kancelářemi v Praze se opět nadechuje. Během posledních měsíců byla zahájena výstavba několika významných a trhem dlouho očekávaných projektů a několik dalších by mělo být zahájeno ještě do konce tohoto roku. Ačkoliv tyto projekty budou na trh dodány až v letech 2023 a 2024, jde o významný signál, že chuť developerů stavět kanceláře v Praze nijak nepřešla. Mírně se zvyšující podíl neobsazených kanceláří představuje spíše jen komfortnější buffer pro případy, kdy se společnosti potřebují přestěhovat či rychle expandovat. Aktuální hodnota kolem 8 procent je pro trh stále příznivá.”

A dále si Josef Stanko všímá i trhu průmyslového: „Realizovaná poptávka se v letošním roce opravdu vymyká všemu, co jsme dosud na českém trhu zažili a již po třech čtvrtletích bylo zaznamenána větší pronajatá plocha, než za celý rekordní loňský rok. Je radost vidět, že do Česka míří giganti jako Amazon a že i české společnosti za současné situace profitují. Velikost nových průmyslových nemovitostí ve výstavbě představuje téměř desetinu současného trhu, ten tak velmi brzy překoná hranici 10 milionů metrů čtverečních. Bohužel pro nájemce, podobnou rychlostí roste i požadované nájemné. I přesto se ale dá říci, že v některých lokalitách je volná průmyslová hala vzácnost.”

Články autora Katarína Karmažinová

Nejnovější články

Názory
Geopolitika opět v centru pozornosti

Trhy jinými slovy věří, že další eskalace do...

A právě podpora Ukrajiny ze strany Spojených států...

Pohled z praxe
O krok blíž k výrobě zelené ropy

Pokud by totiž výklad zákona o odpadech a...

V Green Future se nám podařilo jako prvním...

Abych ukázal absurditu, která u nás legislativně panovala,...

To samozřejmě není jediný zádrhel, na který jsme...

To Česko překvapivě staví do úplně jiného světla...

Dělat v současné době nějaké závěry, jak přetahování...

Expertní pohled
Pět největších trendů v oblasti SASE pro rok 2024

Vedle toho se IT bezpečnostní týmy musí vypořádat...

Mít produkty od více dodavatelů téměř vždy vede...

SASE umožňuje přijetí zero-trust technologie. Princip zero-trust spočívá...

„Integrovaná řešení SASE musí být vybavena umělou inteligencí...

Dá se očekávat, že SASE bude plně flexibilní...

Monitorování digitálních zkušeností (DEM) je dnes často považováno...

Nejnovější Analýzy

Analýzy
České nábytkářství oslabuje, ale ne dramaticky

„Již několik let panují v globální ekonomice jisté propady,...

„Pokles na 51,45 mld. Kč je stále velmi...

Špatná podle Tomáše Lukeše není ani spotřeba nábytku...

Suma za import nábytku v roce 2023 dosáhla 28,18...

Za vyloženě pozitivní trend AČN považuje růst podílu...

Český nábytek podle Čudky vyniká invencí i kvalitou....

Analýzy
Retail se těší na lepší časy

„Zpráva hodnotí uplynulý rok 2023 a nastiňuje výzvy...

Podle publikované zprávy by se tento negativní trend...

„Je zásadní zdůraznit, že současné trendy a proměna...

Analýzy
Která generace je nejupracovanější?

Podle průzkumu, který společnost Colliers zrealizovala mezi 503...

Více než polovina dotazovaných by totiž možnost zkrácení...

Čtyřdenní pracovní týden se testuje v mnoha firmách...