Neděle 28. dubna 2024
ikona hodiny2. 7. 2021 20:57

Zájem o soukromý pronájem bytů v regionu střední a východní Evropy roste

Experti očekávají nárůst výstavby investičních bytů

Objemy rezidenčních nemovitostí ve výstavbě byly v celém regionu střední a východní Evropy v posledních 5 letech omezené a ročně se zprůměrovaly na něco málo přes 200 milionů EUR. Rovnováha mezi soukromým bydlením obývaným vlastníkem a bydlením určeným k pronájmu se v zemích střední a východní Evropy přiklání k trendu vlastnictví. Vyplývá to ze studie společnosti Colliers.

Katarína Karmažinová autor

Colliers International Česká republika

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Kevin Turpin, regionální ředitel oddělní průzkumu trhu pro střední a východní Evropu v Colliers, k tomu řekl: „V mnoha zemích vnímáme rostoucí a poněkud roztříštěný trh s byty k pronájmu, protože soukromé osoby investují do rezidenčních nemovitostí pro osobní investiční účely. Děje se to hlavně proto, že uložené úspory na osobních účtech neposkytují žádné smysluplné výnosy a náklady na půjčky na hypotéku byly na většině trhů historicky nízké. Mnoho těchto bytových jednotek je pronajato a jejich hodnoty pořád rostou v součinnosti s růstem prodejních cen za metr čtvereční.  Nedostatek nových bytů na mnoha trzích spolu s dopadem této činnosti tuto dynamiku na trzích zesiluje a způsobuje, že se sen o vlastnictví domova pro mnoho lidí stává zdánlivě nemožným. Také z těchto důvodů roste celý sektor soukromého vlastnictví bytů k pronájmů a zájem investorů.”

Český trh s byty k pronájmu v soukromém vlastnictví je největší v regionu střední a východní Evropy. Za posledních 5 let v celé střední a východní Evropě došlo k rychlému růstu prodejních cen, což bylo částečně způsobeno nedostatkem nabídky, relativní jednoduchostí získání půjček za nízké náklady a také touhou lidí investovat ve snaze vydělat více peněz na svých úsporách, než by dosáhli v bance. Ve hře jsou také další faktory, jako je nedostatek vhodných pozemků a rostoucí náklady na ně, zdlouhavé a nejisté povolovací procesy a nedostatek a následný růst nákladů jak na stavební práce, tak na materiály. Podle údajů Eurostatu se náklady na výstavbu nových rezidencí v EU v období 2010 až 2019 zvýšily o 15 %. Z členských zemí střední a východní Evropy byl největší nárůst pozorován v Maďarsku (+47 %) a Rumunsku (+46 %). Objemy rezidenčních nemovitostí v regionu střední a východní Evropy byly za posledních 5 let poměrně omezené a ročně se zprůměrovaly na něco málo přes 200 milionů EUR.

Andy Thompson, ředitel Colliers investičního oddělení pro ČR a SR, dodává: „Česká republika patří mezi nejatraktivnější evropské trh, nabídka nových bytů je však omezována složitými schvalovacími procesy, které tlačí jejich cenu nahoru.”

Články autora Katarína Karmažinová

Nejnovější články

Názory
Česko v pasti NIMBYsmu

Dobrý příkladem je nedávná debata o vysokorychlostní železnici....

To vše ilustruje současné Česko. Chceme být moderní...

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...