Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny19. 8. 2021 18:07

Chybějící sklady, chabá výstavba a růst inflace

Pro současnost je charakteristická extrémní dynamika změn. K orientaci na jednotlivých trzích tak mohou investorům posloužit expertní komentáře. Ty aktuální dnes zveřejnila společnost Colliers, Colliers, která již více než 25 let nabízí diverzifikované profesionální služby a investiční management. Více než 15 000 odborníků kolektivně spolupracuje v 66 zemích světa a poskytuje odborné poradenství realitním uživatelům, vlastníkům a investorům.

Katarína Karmažinová autor

Colliers International Česká republika

Foto: Shutterstock.com Foto: Shutterstock.com

Jak tedy experti Colliers vidí jednotlivé trhy v současné době, kdy jistotou zdá se být nejistota?

Investiční trh

Andy Thompson, ředitel investičního oddělení, Colliers: „Meziroční zlepšení aktivity v oblasti prodeje investic je pozitivním signálem, že se investiční aktivita vrací zpět do starých kolejí. Zájem je i nadále registrován z velmi rozvinutého investičního trhu – zejména investorů ze západní Evropy a také ze střední a východní Evropy. Pozitivní očekávané makro trendy pro roky 2021 a 2022 navíc nepochybně povedou k další transakční aktivitě, protože trh nájemců se nadále upevňuje ve všech odvětvích, přičemž například výrobní aktivita již vykazuje nárůst. V roce 2022 se také předpokládá významný růst maloobchodních tržeb.”

Tomáš Szilágyi, Senior Associate, investiční oddělení Colliers: „Poptávka po komerčních nemovitostech je stále silná a ve většině segmentů převyšuje dostupnou nabídku. Již vidíme, jak anticovidová opatření ovlivnila inflaci, která se v budoucnu pravděpodobně dále zvýší. V důsledku toho budou komerční nemovitosti i nadále přitahovat zájem, protože představují výjimečný nástroj pro zajištění před inflací.”

Josef Stanko, analytik průzkumu trhu ČR, Colliers: „Jakkoliv je vidět, že aktivita investorů napříč republikou vzrostla, také stále častěji vidíme lokální investory nacházet vhodný produkt do jejich portfolií v okolních státech. Již nějakou dobu se lokální trh potýká s nedostatkem vhodných příležitostí a tak je logické, že i menší investoři jsou ochotní jít za hranice Česka pro ten správný produkt. Případně musí zacílit na nové segmenty, které pro některé nebyly v minulosti typické – například na retail parky či residenční portfolia nebo víceúčelové budovy.”

Kancelářský trh

Josef Stanko, analytik průzkumu trhu ČR, Colliers: „Druhé čtvrtletí na pražském kancelářském trhu bylo překvapivě podobné dvěma předchozím, jen s tím rozdílem, že jsme zaznamenali více nových pronájmů oproti dříve daleko více dominujícímu předjednání smluv. Také se ukazuje, že trh podnájmů bude sloužit spíše jako doplněk k servisovaným kancelářím a tradičním pronájmům, které často nabízí daleko větší jistotu a jasnější podmínky. Značnou skepsi ve mě budí velmi slabá výstavba pro tento a následující rok, ačkoliv situaci na trhu to paradoxně může pomoci stabilizovat nebo i posunout zpět k trhu pronajímatelů.”

Průmyslový trh

Josef Stanko, analytik průzkumu trhu ČR, Colliers: „Poptávka po špičkových skladových nemovitostech roztrhala všechny rekordy a i neobsazenost klesla na úroveň, kdy může být pořízení nových prostor velmi komplikovanou záležitostí. Nájemci musí jednat rychle a s předstihem, mít jasnou představu a často i záložní plán pro případ, že nebudou mezi zájemci jediní. Spekulativní výstavby je dnes jen zlomek a vzhledem k lišícím se požadavkům na prostory se na osvědčeném směru výstavby “na klíč” určitě nebude nic měnit a míra neobsazenosti se tak může ještě snížit.”

Články autora Katarína Karmažinová

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Trhy v korekci, co bude dál

Akcie a dluhové cenné papíry jsou velmi citlivé...

Pokud se podíváme na historické zkušenosti s propady na...

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...