Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny3. 2. 2022 13:24

Memorandum mezi sněmovním Hospodářským výborem a Hospodářskou komorou stvrzuje vzájemnou spolupráci

Komora poprvé v historii partnerem Hospodářského výboru

Prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý a předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Ivan Adamec dnes podepsali memorandum o porozumění, jehož předmětem je dohoda o koordinaci, sdílení pozic a vzájemné legislativní podpoře obou institucí.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com HK ČR se poprvé v historii stala partnerem Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Foto: Shutterstock.com

K hlavním formám vzájemné spolupráce bude patřit výměna informací a materiálů, včetně zpráv o postupu prací u jednotlivých projednávaných návrhů zákonů či koncepčních materiálů nelegislativní povahy, možnost účasti a vystoupení na jednání Hospodářského výboru a dalších akcích (seminářích, konferencích apod.) organizovaných jednou ze stran či vzájemná komunikace odborníků.

„Hospodářská komora je jedinou zákonem zřízenou organizací zastupující podnikatele. Činnost Hospodářského výboru má z podstaty významný vliv na podnikatelské prostředí. Je proto logické, že s jeho zástupci jsme dlouhodobě ve vzájemném kontaktu. Jsem rád, že nyní poprvé můžeme tuto spolupráci potvrdit vzájemným memorandem. Považuji za přínosné, aby spolu výbor a Komora právě v této době intenzivněji komunikovaly, konzultovaly a sdílely stanoviska. Jsem přesvědčen, že taková spolupráce přispěje k hladšímu legislativnímu procesu a eliminaci případných problémů a sporných bodů již v zárodku tvorby či novelizace zákonů. Nadále jsme otevřeni komunikaci i s dalšími subjekty, které hájí zájmy našeho hospodářství,“ řekl předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Ivan Adamec.

„Hospodářská komora usiluje o rozvoj podnikatelského prostředí v ČR a Evropské unii, podporuje aktivity podnikatelů i při jejich uplatnění v zahraničí, ale zároveň je v našem zájmu i tvorba HDP České republiky a udržení zaměstnanosti. Obecným veřejným zájmem je vznik co nejkvalitnější legislativy s minimalizací chyb, které se potom musí opravovat dalšími novelami, k čemuž by naše vzájemná spolupráce měla přispět,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Memorandum o porozumění bude platit ode dne podpisu po dobu činnosti Hospodářského výboru PSP ČR ustaveného dne 24. listopadu 2021 pro 9. volební období.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...