Pátek 19. dubna 2024
ikona hodiny4. 2. 2022 13:52

České předsednictví EU jako šance pro klíčová odvětví naší ekonomiky

Hospodářská komora zahájila sérii kulatých stolů

Česká vláda musí brát evropské předsednictví vážně a vnímat jeho význam pro obnovu postavení ČR v Evropě i pro zrychlení transformace české ekonomiky. Během úvodního kulatého stolu k předsednictví ČR Radě EU v Hrzánském paláci to Hospodářská komora včera sdělila ministrovi pro evropské záležitosti Mikuláši Bekovi i zástupcům Parlamentu ČR. Za hlavní výzvy považuje Komora vyjednávání v otázkách klimatické politiky, energetiky a podpory digitálního byznysu.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Komora zahájila sérii kulatých stolů k českému předsednictví EU Foto: Shutterstock.com

„Předsednictví EU je pro Českou republiku příležitostí chopit se vůdčí role vyjednávání v rámci legislativního procesu a upřednostnit témata, ke kterým má naše země blízko. Hovořím zejména o klimatickém balíčku Fit for 55. Boj s klimatickou změnou může být velkou příležitostí pro modernizaci české ekonomiky, ale pravidla musíme nastavit realisticky, tak, aby nevedla k šokovému zdražování energií, a členským státům umožnila nákladově efektivní cestu k dosažení klimatických cílů,“ sdělil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že zelená tranzice pro podniky znamená vysoké investiční náklady do infrastruktury, technologií, inovací i lidí.

Podnikatele dnes podle Hospodářské komory nejvíce trápí problémy, jako je vysoký růst inflace tažený cenami energií, nedostatek klíčových komponent, ale i nedostatek kvalifikovaných pracovníků. „České předsednictví přichází v době, kdy celá Evropa prochází velkou změnou ve snaze posílit svou pozici vůči dalším částem světa. Máme šanci ukázat, že dokážeme hledat a prosazovat smysluplná řešení a využít českou zkušenost úspěšné průmyslové země. Vzhledem k tomu, jak citlivá témata české předsednictví čekají, je pro jeho úspěch důležitá nejen plná politická podpora a velké nasazení, ale i efektivní komunikace mezi vládou, parlamentem a podnikatelskou veřejností, na kterou dohody vzniklé během českého předsednictví dopadnou,“ upozorňuje viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Zde naleznete brožuru s hlavními prioritami Hospodářské komory k evropskému předsednictví.

BrozuraPriorityHK_cz

Zobrazit

„Z našeho pohledu je klíčovou prioritou vnitřní trh, který podnikatelé vnímají jako zásadní přínos integrace. Usilujeme, aby z vnitřního trhu zmizely překážky podnikání a zbytečná administrativa. Při plnění zelených cílů by evropské instituce neměly opomíjet zásadu „mysli nejdříve na drobné podnikatele“ a nevytvářet další administrativní zátěž či ohrožovat konkurenceschopnost našich firem ve světě. Značně nás v tomto ohledu znepokojuje připravovaný návrh k udržitelné správě a řízení společností. Řada firem dnes z vlastní vůle takové kroky činí a nezapomínejme, že čestnost a zodpovědné chování nelze přikázat zákony, postihovat lze jen nelegální praktiky,“ dodává Dlouhý.

Kulatého stolu Hospodářské komory se zúčastnili také zástupci Francie, po níž ČR v půlce roku evropské předsednictví přebírá, a Švédska, které se vedení Rady EU ujme začátkem roku 2023 a naváže na práci České republiky. Se členy Hospodářské komory o prioritách českého předsednictví diskutovali také náměstci ministrů klíčových resortů.

Hospodářská komora bude v dialogu se státem pokračovat v následujících týdnech sérií odborněji zaměřených kulatých stolů k jednotlivým hospodářským a společenským tématům českého předsednictví.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Názory
Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Evropa totiž dle Draghiho příliš dlouho (naivně) věřila...

Obecně platí, že Draghiho lékem na zhoršující se...

Analýzy
Revoluce v benefitech se nekoná

Loňský podzim přinesl vášnivou debatu o negativních dopadech...

„Letošní průzkum benefitů ukázal, že rozdíl mezi tím,...

„Benefity sledujeme v rámci našich průzkumů již bezmála...

Zajímavým zjištěním letošního průzkumu je pak i skutečnost,...

Cestovní ruch
Kongresoví ambasadoři byli oceněni

Ambassador Awards Evening se uskutečnil pod záštitou primátora...

„Celý profesní život se snažím posouvat českou onkologii...

Hlavními partnery večera byly: Hlavní město Praha, Ministerstvo...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...