Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny24. 2. 2022 13:29

Komora jednoznačně odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu

Hospodářská komora ČR odsuzuje vpád ruských ozbrojených sil na ukrajinské území, který je v rozporu s mezinárodním právem a projevem nebezpečné agrese ohrožující bezpečnost Evropy i celého světa. Komora vyjadřuje jednoznačnou podporu ukrajinským občanům i firmám, které v zemi působí. O situaci dnes dopoledne jednalo prezidium Hospodářské komory. Pokud to situace v zemi umožní, chce HK ČR ve spolupráci s českými podniky zprostředkovat pomoc potřebným.

Miroslav Beneš Miroslav Beneš autor

Absolvent Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (obor Žurnalistika) pracoval od roku 2013 ve zpravodajství České televize. Zde se jako redaktor věnoval převážně ekonomickým tématům, burzovnímu zprávám a tvorbě příspěvků pro pořady Ekonomika ČT24, Byznys ČT24 nebo Události. Od roku 2017 pracuje v Hospodářské komoře, kde se podílí na tvorbě mediální komunikace této instituce. Vedle tvorby tiskových zpráv a organizace tiskových konferencí spolupracuje na obsahu časopisu Komora a je autorem týdenních Newsletterů Hospodářské komory.

Foto: Shutterstock.com Ukrajinská krize a Česko Foto: Shutterstock.com

Hospodářská komora vyzývá vládu ČR, aby společně se spojenci z NATO a EU udělala vše pro to, aby se dnešní útok Ruska na Ukrajinu nestal začátkem invaze Ruska do celé postkomunistické Evropy.

 „Dnes již ve hře není jen problém nejistoty ohledně ukrajinských zaměstnanců působících v ČR ani otázka připravenosti na případný příliv migrantů z východní Evropy. Obavy z důsledků na růst inflace a zpomalení růstu české ekonomiky jsou jen marginálií ve srovnání s hrozbou válečného konfliktu, který by mohl zasáhnout i území České republiky. Důsledky války by byly zdrcující, a to samozřejmě nejenom pro podnikání. Je legitimní a nezbytné vůči hrozícímu agresorovi použít všechny diplomatické, ekonomické i vojenské prostředky. Ekonomická prosperita Evropy i světa není slučitelná s tolerancí putinovského Ruska,“ říká prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, který je v kontaktu s vedením ukrajinské komory i podnikateli působícími v zemi.

Ukrajinské krize a podnikatelé

Nabídky lze posílat na mail ukrajina@komora.cz. Komora je rovněž připravena v rámci svých možností a kompetencí zodpovídat dotazy prostřednictvím podnikatelské poradny (https://poradnapropodnikatele.komora.cz/).

Prezident Hospodářské komory v tomto týdnu v souvislosti s ukrajinskou krizí oslovil dopisem předsedu vlády Petra Fialu s doporučeními pro další postup z pohledu ukrajinských zaměstnanců v ČR.

„Máme informaci od ministerstva zahraničních věcí, že dochází k pozastavení vyřizování krátkodobých a dlouhodobých víz na Zastupitelském úřadu v Kyjevě. Generální konzulát ve Lvově a spolupracující vízové centrum v tuto chvíli nepřerušily svoji činnost. Ovšem vzhledem k eskalující situaci v zemi je nutné dopředu počítat s možností, že dojde k uzavření i těchto zastupitelských úřadů a nebude tak možné zajistit další dlouhodobě požadovaný počet nových žádostí od zaměstnavatelů,“ upozorňuje prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

V ČR existuje podle Hospodářské komory řada oborů, které se bez zaměstnanců z Ukrajiny neobejdou. Týká se to zejména obchodu nebo ubytovacích a dalších služeb. „Proto chceme jednat o tom, aby vláda umožnila co nejrychlejší sloučení ukrajinských rodin a hladké vyřízení těchto žádostí, jejichž počet aktuálně rychle roste. Vnímáme postoj českých zaměstnavatelů a projevenou společenskou odpovědnost vůči jejich ukrajinským zaměstnancům a doporučujeme co nejrychleji adekvátně nastavit kvótu pro co nejrychlejší vyřízení sloučení rodiny,“ dodává viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Hospodářská komora zároveň nabízí svou součinnost i odborné kapacity při vyjednávání o zefektivnění vízové politiky a dalších záležitostí týkajících se současných dopadů ukrajinské krize na firmy. „Proto bychom uvítali zapojení Komory do činnosti meziresortní pracovní skupiny, kterou vláda zamýšlí vytvořit, s cílem připravovat systémová opatření s ohledem na rizika spojená se současnou situací na Ukrajině. Podporujeme také, aby se žadatelé o víza nemuseli vracet do zemí původu kvůli podání žádostí nebo vyzvednutí uděleného víza,“ sdělil viceprezident Hospodářské komory Radek Jakubský.

Hospodářská komora v dopise předsedovi vlády zároveň upozornila na dlouhodobě nedostatečně nastavenou kvótu pro některé země v rámci Programu kvalifikovaný zaměstnanec. „Zejména Indie, Kazachstán, Moldavsko a Mongolsko jsou země, kde dlouhodobě podle našich členů nekoresponduje nastavená kvóta se zájmem českých zaměstnavatelů o zahraniční pracovníky. Ta mnohdy převyšuje několinásobně nastavenou kvótu, což způsobuje prodloužení vyřízení zaměstnanecké karty zahraničního pracovníka, a tím dobu nástupu u českého zaměstnavatele. Jsme přesvědčeni, že umíme zajistit k tomuto tématu odpovídající diskuzi o potřebných změnách,“ říká viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Právě riziko válečného konfliktu na Ukrajině a komplikace náborů nových pracovníků přinese podle Komory zvýšený zájem zaměstnavatelů o pracovníky z ostatních států. Z tohoto důvodu chce diskutovat o urychleném nastavení dostatečných kvót pro ostatní programové země.

Držitelé krátkodobých víz by měli mít možnost získat dlouhodobá víza na území ČR bez nutnosti návratu na Ukrajinu, stejně tak Komora podporuje snadnější slučování rodin. „Potřebujeme také co nejrychlejší aktivizaci činnosti meziresortní pracovní skupiny, kterou vláda zamýšlí vytvořit, s cílem připravovat systémová opatření s ohledem na rizika spojená se současnou situací na Ukrajině,“ dodává Dlouhý.

Hospodářská komora zároveň zřídila prostor pro podnikatele, kteří se na ni mohou obracet s nabídkami pomoci pro ukrajinské občany i firmy, pokud to vyhrocená situace na Ukrajině umožní. Následné zprostředkování pomoci chce Komora koordinovat s vládou a dalšími úřady.

Články autora Miroslav Beneš

Nejnovější články

Trendy
Belgický příklad pro Česko

„Lidé by nemuseli shromažďovat a odvážet nesešlápnuté lahve...

Při zavedení digitálního zálohového systému by v Česku...

Aktuality
Česko se pyšní Prime High Street

Zájem prémiových značek o tuto lokalitu po odeznění...

Po pádu komunismu se pro západní značky otevřel...

Podle dostupných dat byl Cartier jedinou značkou, která...

„V Colliers se snažíme, aby se i další...

Pohled z praxe
Vinařský ráj vstupuje na rakouský trh

„České vinohrady představují pouze 0,54 % z celkového...

Pro Vinařský ráj se jedná již o historicky...

„Ve Vinařském ráji vidíme mnoho příležitostí, jak trh...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...