Sobota 27. dubna 2024
ikona hodiny27. 5. 2022 13:35

Firma roku se nejlépe poprala s pandemií

Francouzsko-česká obchodní komora (FČOK) ocenila na slavnostním galavečeru v Lobkowiczkém paláci firmy za jejich společenský a environmentální přínos, odolnost a flexibilitu, jakož i za úspěchy, které přispívají k rozvoji francouzsko-českých ekonomických vztahů. V rámci letošního ročníku byly oceněny firmy ve třech hlavních kategoriích: Firma roku, Společenská odpovědnost firem (CSR) a Francouzský úspěch v České republice. Zároveň byly uděleny dvě Zvláštní ceny poroty v sektoru turismu a HORECA.

Milan Matyáš Deutsch autor

Foto: Francouzsko-česká obchodní komora Ocenění pro firmy v rámci česko-francouzské spolupráce Foto: Francouzsko-česká obchodní komora

Ceny vítězům udělila porota složená ze zástupců Francouzského velvyslanectví v České republice, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, CzechInvestu a partnerských firem ocenění, společností Veletrhy Brno, Veolia a Komerční banka.

Společnost OXYMETAL, vítěz kategorie Firma roku, prokázala odolnost a pružnost tváří v tvář pandemii a jejím ekonomickým dopadům tím, že vyvinula novou strategii. „Porota ocenila rychlý rozvoj této mladé francouzské společnosti na českém trhu. Přestože působí v odvětví zasaženém pandemií, nabírá nové zaměstnance, ztrojnásobila svůj obrat a dosáhla významného úspěchu,“ uvedl Roland Bourgeois, předseda FČOK. Společnost OXYMETAL GROUP, která se specializuje na průmyslové řezání kovů, působí v České republice již třetím rokem a navzdory obtížím zvýšila počet svých zaměstnanců ze 4 v roce 2019 na současných 49.

Ocenění v kategorii Společenská odpovědnost firem (CSR) se zaměřuje na firmy, které do svých podnikatelských aktivit začleňují sociální, environmentální a etické aspekty a zároveň je jejich podnikání ekonomicky životaschopné. Vítězem se stala firma Schneider Electric. „Porota velmi ocenila strategii CSR společnosti Schneider Electric, která se nezaměřovala pouze na snižování emisí uhlíku, ale byla implementována globálně ve všech částech společnosti. Jejich strategie je měřitelná, má konkrétní dopady a neomezuje se pouze na jejich organizaci. Zaměřuje se i na vzdělávání svých zákazníků, partnerů a zainteresovaných stran,“ okomentoval ocenění Roland Bourgeois. Schneider Electric přináší digitalizaci a automatizaci do správy a využívání energie a jejím cílem je  zajistit efektivitu a udržitelnost. Kombinuje špičkové technologie, software a služby. Tato řešení jsou základem pro domácnosti, komerční budovy, datová centra, infrastrukturu a průmysl.

Cenu v kategorii Francouzský úspěch v České republice si odnesla společnost ABI Profils. „Porota ocenila dlouhodobou exportní strategii tohoto podniku. Začala významnými počátečními investicemi a toto riziko se vyplatilo. Vývoz do České republiky nyní představuje 30 % tržeb společnosti,“ zdůraznil Michal Macko, ředitel FČOK. Tento francouzský rodinný podnik se specializuje na extruzi a koextruzi plastových trubek a technických profilů. Česká republika byla první zemí, do které společnost mezinárodně expandovala. Tento úspěch jim dodal sebevědomí, aby se rozšířili do nových zemí.

Vzhledem ke kvalitě nominovaných firem se porota rozhodla udělit také Zvláštní cenu dvěma společnostem z odvětví cestovního ruchu a HORECA.

První cenu získala společnost Prison Island, krytý herní a zábavní areál inspirovaný televizní hrou Pevnost Boyard. Tento unikátní koncept se zrodil ve Francii. Prison Island otevřel své brány v Praze před dvěma lety, a to přímo uprostřed pandemie. Navzdory mnohaměsíčnímu uzavření kvůli zdravotním omezením tento mladý podnik uvítal již více než 7 000 hráčů – rodin, přátel a firemních teambuildingových akcí. Nikdy to nevzdali.

Druhé ocenění získala La Cave d’Adrien, francouzská vinárna v srdci Vinohrad. Během pandemie a navzdory tomu, že byla 5 měsíců v loňském roce zavřená, rozvíjela své portfolio zákazníků, posilovala svou pověst a zvyšovala obrat a stala se velmi oblíbeným místem v Praze.

Francie je pro Českou republiku 4. největším zákazníkem a 7. největším dodavatelem.

Články autora Milan Matyáš Deutsch

Nejnovější články

Aktuality
Pro firmy je připravena miliarda na inovace

„Českým podnikatelům chceme vytvořit co nejlepší podmínky k...

Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje výzkum a inovace...

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...