Pátek 26. dubna 2024
ikona hodiny24. 6. 2022 11:47

Veolia v Olomouci mění městské teplárenství

Město Olomouc a skupina Veolia splnily další plánované kroky spolupráce na rozvoji teplárenství v krajském městě. Primátor a představitelé firmy podepsali příslušné dohody a valná hromada společného podniku OLTERM & TD Olomouc rozhodla o zvýšení základního kapitálu. Vložením městské infrastruktury do společnosti OLTERM & TD Olomouc a navýšením jejího základního kapitálu se zvýší podíl města z 34% na 49%. Cílem spolupráce je zajištění dlouhodobě spolehlivých dodávek tepla, ale také ekologizace teplárenské infrastruktury.

Jana Dronská autor

Foto: OLTERM & TD Olomouc Olomoucká teplárna z dronu Foto: OLTERM & TD Olomouc

„Proběhly zásadní kroky k dokončení procesu, na kterém jsme se s Veolií dohodli už loni. Podepsali jsme dohody schválené zastupitelstvem a městskou teplárenskou infrastrukturu vkládáme do společného podniku OLTERM & TD Olomouc, čímž v něm významně posílíme svou pozici. Jsme přesvědčeni, že nový model bude efektivní pro město, naše obyvatele i ostatní odběratele tepla,“ uvedl primátor města Olomouce Mirek Žbánek.

„Teplárenství v ČR prochází velmi náročným obdobím plným nejistot, a proto oceňuji jasný, transparentní a strategický přístup města k řešení otázek budoucnosti distribuce tepla. Naším společným cílem je i nadále zajišťovat spolehlivé a cenově dostupné dodávky tepla ve městě, ale také pokračovat v další modernizaci a ekologizaci soustavy,“ doplnil ředitel Veolia Energie Reda Rahma.

„Aktuální srovnání cen centrálního zásobování teplem v jednotlivých městech republiky jednoznačně ukazuje, že čím vyšší podíl municipality mají v distribučních společnostech, tím je cena příznivější pro jejich obyvatele,“ zdůraznil ekonomický náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák.

OLTERM & TD Olomouc

Společnost zajišťuje výrobu a rozvod tepelné energie v Olomouci od roku 1994, zásobuje teplem cca 29 tisíc domácností. Postupně vybudovala na území města moderní a účinnou soustavu tepelných zařízení při zachování přijatelné výše úplaty za dodané teplo. V předchozích letech společnost modernizovala všechny svěřené kotelny na tuhá paliva na ekologičtější plynové zdroje, popřípadě je napojila na vysokoúčinnou síť zásobování tepelnou energií, a dožívající plynové kotelny nahradila kondenzační plynovou technologií. Zároveň proběhla modernizace parních tepelných zařízení za účinnější horkovodní zdroje a rozvody ve vybraných lokalitách. Společnost také vybudovala moderní dispečerské pracoviště a decentralizovala desítky centrálních (sídlištních) zdrojů tepla na objektové, které umožňují sjednávat odběratelům individuální parametry dodávek tepla a teplé vody.

Na procesu změn nastavení teplárenství ve městě se strany dohodly loni v memorandu a letos v dubnu podepsané dohodě o společném postupu k naplnění cílů memoranda o spolupráci při navýšení základního kapitálu společnosti OLTERM & TD Olomouc. Dohoda konkretizovala rozsah majetku, který do společnosti OLTERM & TD Olomouc vloží statutární město Olomouc a společnost Veolia Energie ČR, způsob ukončení stávající smlouvy, vč. vypořádání, a princip uzavírání doprovodných smluv. „Obě strany zároveň uzavřely stávající vztahy a vzájemné vypořádání, což bude mít v nejbližších deseti letech pozitivní dopad i na příjmy městského rozpočtu v podobě patnáctimilionové splátky. Nové vztahy jsou uzavřeny za standartních obchodních podmínek,“ upřesnil ekonomický náměstek Bačák.

Město Olomouc vkládá do základního kapitálu společnosti OLTERM & TD Olomouc nepeněžitý vklad, který tvoří majetek oceněný znaleckým posudkem o celkové hodnotě 58 milionů korun a peněžitý vklad ve výši 11,5 milionů korun. Vkládaný majetek tvoří provozované tepelné zdroje (kotelny a předávací stanice), sekundární rozvody tepla – teplovodní a jiné přípojky (provozované i neprovozované) a dvě provozní budovy. Úpisem kmenových akcií se podíl města na základním kapitálu společnosti OLTERM & TD Olomouc v dosavadní výši 34% zvýší na cílových 49%.

Společnost Veolia Energie ČR vkládá do základního kapitálu společnosti OLTERM & TD Olomouc nepeněžitý vklad v hodnotě 58 milionů korun dle znaleckého posudku. Jedná se o horkovodní rozvody vybudované na území města. Úpisem kmenových akcií se podíl společnosti Veolia Energie ČR na základním kapitálu společnosti OLTERM & TD Olomouc ve stávající výši 66% sníží na cílových 51%.

„Dohodli jsme se mimo jiné také na poskytování energetického poradenství pro městské budovy a areály. Úspory energií a smart systémy nabývají na důležitosti a naše skupina má v tomto směru know-how i zkušenosti,“ dodal ředitel regionu společnosti Veolia Kamil Vrbka.

Články autora Jana Dronská

Nejnovější články

Aktuality
Diamanty českého byznysu se zastavily v Plzni

Letošní ročník navazuje na dva předchozí základní podobou...

Do žebříčku vstupují pouze společnosti se sídlem v...

Základní Diamantový žebříček v letošním roce doplnila ještě krajská...

Nové jsou v letošním ročníku také ceny – firmy...

Cestovní ruch
Rychlé ožívání českého turistického trhu v březnu posílilo

Březnové tržby vzrostly v ČR meziročně o téměř...

Trend českých hotelů je za březen skvělý. Pokud...

Březen byl ve střední Evropě klimaticky velmi příznivý...

Smith Travel Research, americká společnost dříve známá jako...

Trendy
Saudské fondy, české startupy, mezinárodní investoři

Nebudou chybět zástupci globálně úspěšných fondů Hustle fund,...

Foundeři zde budou mít možnost oslovit širokou škálu...

Na Reflect přiletí podnikatelé a zakladatelé několika úspěšných...

Díky pozitivnímu ohlasu, kterému se minulý rok těšila...

Nejnovější Nezařazené

Nezařazené
Proč ECB nebude spěchat se sazbami dolů?

Popravdě řečeno, pro trhy nejde o žádné překvapení....

Takto přísná měnová politika ale není bez rizika....

Nezařazené
Komora oceňuje digitalizaci obchodování s automobily

„Vláda při svém nástupu slíbila maximální možnou digitalizaci....

Semináře o digitalizaci obchodu s automobily se zúčastnili...

Nezařazené
Členské firmy Jhk zabodovaly v soutěži Spokojený zákazník 2023

Sdružení českých spotřebitelů každoročně od roku 2001 vyhlašuje...

Ocenění Spokojený zákazník také vyjadřuje, že firma, která...

Tyto ocenění jsou také důkazem toho, že firmy...