Čtvrtek 25. dubna 2024
ikona hodiny29. 4. 2023 08:55

Velký teplárenský projekt skupiny Veolia získal ocenění

Multipalivový kotel v Teplárně Přerov společnosti Veolia Energie ČR získal prestižní ocenění. Teplárenské sdružení České republiky jej vyhlásilo nejlepším projektem roku v kategorii Dekarbonizace tepelných zdrojů. Nový kotel patří mezi nejvýznamnější projekty skupiny.

Jana Dronská autor

Foto: Veolia Nejlepší projekt roku v kategorii Dekarbonizace Foto: Veolia

Do užší nominace v tradiční soutěži Projekt roku organizované Teplárenským sdružení České republiky se dostalo ve 4 kategoriích 14 nejzajímavějších loňských projektů a čtyři z nich byly oceněny křišťálovými komíny v nové podobě.

Jednu vítěznou trofej získala společnosti Veolia Energie ČR a to za realizaci multipalivového parního kotle K6 o tepelném výkonu 40 MW, který je součástí modernizace přerovské teplárny. Ocenění převzali na slavnostním večeru v Olomouci od předsedy Teplárenského sdružení Mirka Topolánka za společnost Veolia Energie Kamil Vrbka, Pavel Mlčák a Jiří Tovačovský.

Nový kotel umožní po více než šesti desetiletí provozovat teplárnu bez uhlí. Hlavním palivem bude tuhé alternativní palivo (TAP) vyrobené z již nerecyklovatelných odpadů, které může být doplněno biomasou. Díky této investici se bude v Přerově vyrábět teplo a elektřina ekologicky a s důrazem na moderní využití komunálních odpadů.

Do užší nominace se dostaly i další projekty skupiny Veolia: Instalace nového turbogenerátoru TG17 v Elektrárně Třebovice v Ostravě, Instalace kogeneračních jednotek v blokových kotelnách v Praze, Úprava kotle K5 na spalování biomasy v Kolíně a opětovné připojení Dopravního podniku hl. m. Prahy na Pražskou teplárenskou.

„Kategorie projektů jsme mírně inovovali, aby lépe odpovídaly přicházející transformaci teplárenství. Záměrem stále zůstává ocenit nejlepší realizace v oblasti dálkového vytápění a chlazení, které přispívají k rozvoji a modernizaci účinných, ekonomických a k životnímu prostředí šetrných systémů zásobování teplem a samozřejmě také k efektivnímu zajištění tepelné pohody bytů i energetických potřeb služeb a průmyslu,“ uvedl při předávání ocenění Mirek Topolánek, předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR, a dodal: „Všem zástupcům realizačních týmů vítězných projektů gratuluji a děkuji všem, kdo svůj projekt do soutěže přihlásili. Jsem rád, že porota měla těžkou práci, protože se sešla řada kvalitních projektů.“

Články autora Jana Dronská

Nejnovější články

Pohled z praxe
Téměř 90 % domácností ušetří na energiích

ČEZ Prodej v rámci rozsáhlé analýzy zpracoval data o...

„Fotovoltaické systémy a tepelná čerpadla umožňují efektivně a...

Názory
Čína hromadí zásoby kritických komodit

Zůstaneme-li u mědi, její cena je často využívána...

Zatímco Čína má v rámci celého dodavatelského řetězce...

Cestovní ruch
TIC BRNO boduje na poli cestovního ruchu

„Ze všech cen máme velkou radost. Nejen že...

Velkou cenu cestovního ruchu každoročně vyhlašuje agentura COT...

Nejnovější Aktuality

Aktuality
Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

„Enrico Letta při psaní zprávy o vnitřním trhu...

„Posouzení dopadů by mělo být zaměřeno na kvalifikované...

Aktuality
Vítězí smysl pro detail a tradice  

„Stejně jako minulý rok, ani letos se v...

Každá realizace byla posuzována porotou, která je složena...

Oblíbená soutěž Pokrývači sobě, kde samotní pokrývači hlasují...

Aktuality
Jak připravit firmu na AI a digitální budoucnost?

Pátý ročník Digital Transformation Summitu proto přinese nejnovější...

Srdcem Digital Transformation Summitu (DTS) budou ukázky konkrétních...

DTS letos otevře Krzysztof Krecikij, Salesforce Regional Director...