Středa 24. dubna 2024
ikona hodiny1. 3. 2023 07:00

Test: Poznali jste, jak píše umělá inteligence???

V neděli 26. února jsme zveřejnili svým způsobem přelomový článek – jeho spoluautorkou byla Umělá Inteligence. Poznali jste ji? Je možné, že dny živých autorů jsou sečteny?

Petr Karban Petr Karban autor

šéfredaktor portálu KomoraPlus, měsíčníku Komora a magazínu Be the Best
Dlouhodobě se orientuje na ekonomická a společenská témata, podnikání, personalistiku, komunikaci, reklamu a marketing. V komunikační agentuře COT group působí také jako marketingový stratég a kreativní ředitel.

Foto: Shutterstock.com Umělá inteligence vstupuje do reklamního byznysu Foto: Shutterstock.com

Správnou odpověď možná tušíte – ano i ne. Značnou část textů mohou jejich autoři a copywriteři skutečně přenechat umělé inteligenci a jejím schopnostem, ale že by stroj nahradil duši autora, o tom stále pochybujeme. Důvodem je ten základní rozdíl mezi strojem a člověkem, totiž fakt, že stroji chybí fantazie a emoce a předpokládá se, že mu i chybět budou. A ruku na srdce, emoce jsou to, co odlišuje běžný text od toho mimořádného. Návod na opravu pračky či recepturu na szegedinský guláš umělá inteligence bezesporu zvládne, stejně jako popis běžného produktu či vyprávění o nedělním výletě do lesa. Jen to bude trochu méně osobní a tak nějak ploché. Že by umělka nahradila zítřejšího Eca, Márqueze či Hrabala, to bych se nebál.

Pokud jste nedělní článek Magdaleny Šaškové četli, možná už máte svůj tip. Pokud jste jej nečetli, doporučuji: vraťte se k němu, přečtěte a tipněte si, kterou část či části napsala AI. Zda jste tipovali správně, poznáte níže.

Co vlastně  je AI? Jde o interdisciplinární obor, který se zabývá vývojem algoritmů a systémů, které mohou vykonávat úkoly, které by tradičně vyžadovaly lidské zapojení, jako je rozpoznávání řeči, hledání informací, učení se, plánování a rozhodování. Cílem AI je vytvořit technologie, které se co nejvíce přiblíží lidské inteligenci. AI se již dnes používá v řadě oblastí a průmyslů, jako jsou technologie, finance, zdravotnictví, human resources, retail nebo výroba.

Pojem „umělá inteligence“ byl poprvé použit už v roce 1956 na Konferenci umělé inteligence v Dartmouth College v New Hampshire, USA. Od té doby se výzkum v oboru umělé inteligence neustále rozvíjel a nabýval na významu, což vedlo k řadě důležitých objevů a pokroků v této oblasti.

Je něco, co byste těm dvěma odstavcům výše vytkli? Hledejte a nejspíš najdete, umělá inteligence, která je sepsala, není zatím úplně dokonalá a občas ji to ještě trochu zaskřípe. Velké chyby nedělá, zákonitosti respektuje, ale některé jí použité prvky či tvary mohou působit nepříliš obratně nebo až nepatřičně – například zbytečné uvozovky u pojmu umělá inteligence, když se běžně užívá bez nich. Nebo ne úplně nejvhodnější obrat lidské zapojení, když živý autor by asi raději použil formulaci zapojení člověka či nějakou podobnou. A tvarům průmyslů a pokroků by se zkušenější autor také vyhnul.

Ale jinak celkem slušná práce. A spolehněte se, že co neumí dnes, bude AI klidně umět zítra. Takovou běžnou diplomku by za pár let při troše snahy zvládnout mohla. Jen s těmi emocemi to moc nevidím.

Články autora Petr Karban

Nejnovější články

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Trendy
Rozmar moderního člověka, nebo udržitelnější způsob nakupování?

Stále více zákazníků si zvyklo pravidelně nakupovat potraviny...

Prvním z důvodů, proč může být rozvoz potravin šetrnější...

K udržitelnosti celého nákupního procesu velkou měrou přispívají také...

Počet automobilů na 1 000 obyvatel v České republice neustále...

Trendy
Revoluční služba Office as a service

Program je platformou pro pronájem zcela kompletní kanceláře...

V roce 2024 je společnost U1 odhodlána i...

Nejnovější Expertní pohled

Expertní pohled
Rok 2027 narovná mzdy mezi muži a ženami

Novinka počítá s transparentností už během náborového pohovoru....

Ačkoli Eurostat uvádí rozdíl ve mzdách mužů a...

Povinné reportování čeká od června roku 2027 firmy...

Změnám šel i bez regulace naproti sektor IT...

Náskok mají také společnosti se sídlem v USA,...

Expertní pohled
Hypotéky by mohly zlevňovat rychleji

V praxi se s využitím různých slev a...

Na první pohled se může zdát, že omezení...

Expertní pohled
Digitalizace v rámci nového stavebního zákona je příležitostí

Celý systém čekají velké změny včetně přechodu na...

S digitalizací systému úzce souvisí zavedení Portálu stavebníka,...